Spor yaralanmaları kaynaklı ağrı yönetiminde kullanılan farmakolojik ajanlar ile geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının karşılaştırılması
Comparing of pharmacological agents and traditional and complementary medicine practices in the management of pain due to sports injuries
- Tez No: 982040
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL ÇEVİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Spor, Farmasötik Toksikoloji, Pharmacy and Pharmacology, Sports, Pharmaceutical Toxicology
- Anahtar Kelimeler: Akut ağrı, Tıp-geleneksel, Çoklu bütüncül yaklaşım, Üst düzey spor, Acute pain, Medicine-traditional, Multi-complementary approach, High level sports
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Lokman Hekim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Spor yaralanmaları, elit sporcuların performansını ve kariyer sürekliliğini tehdit eden önemli bir sağlık sorunudur. Bu çalışma, özellikle meridyen temelli geleneksel ve tamamlayıcı tedavi (GETAT) yöntemlerinin (akupunktur, kupa terapisi, moksibasyon, thai chi) farmakolojik ajanlara (non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar [NSAİİ'ler], opioidler, kortikosteroidler) kıyasla spor yaralanmalarına bağlı nosiseptif ağrı yönetimindeki etkinlik ve güvenilirliğini sistematik derleme ve meta- analiz yoluyla değerlendirmiştir. Amaç, elit sporcularda ağrı yönetimi için güvenli, etkili ve Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA) uyumlu tedavi alternatifleri sunmaktır. PRISMA yönergelerine uygun olarak, PubMed, Scopus, Web of Science, Cochrane Library, EBSCOhost ve ClinicalTrials.gov veritabanlarında 2000-2025 yılları arasında İngilizce yayınlanmış randomize kontrollü çalışmalar (RKÇ'ler) taranmıştır. Toplam 4.496 makaleden 10 RKÇ (GETAT: 424 katılımcı, farmakolojik ajanlar: 420 katılımcı) dahil edilmiştir. Meta-analiz, GETAT'in nosiseptif ağrı yönetiminde farmakolojik ajanlara üstünlük gösterdiğini ortaya koymuştur (SMD=-1.16, 95% CI:- 1.81'den -0.50'ye, p=0.0005), ancak yüksek heterojenlik (I²=94.4%) gözlenmiştir. GETAT yöntemleri, minimal yan etki profili ve WADA uyumluluğu ile avantaj sağlamaktadır. Farmakolojik ajanlar, akut ağrıda etkili olsa da, gastrointestinal ve renal yan etkiler ile doping riskleri taşımaktadır. Bulgular, 2008 Pekin Olimpiyatları gibi uluslararası spor organizasyonlarından elde edilen verilerle desteklenmiştir. Bu çalışma, spor tıbbında GETAT'in tamamlayıcı bir tedavi olarak entegrasyonunu desteklemekte ve branşa özgü etkiler ile uzun vadeli sonuçların araştırılmasını önermektedir. Gelecek çalışmalar; standart protokoller ve daha büyük örneklerle heterojenliği azaltmalıdır.
Özet (Çeviri)
Sports injuries pose a significant challenge to elite athletes' performance and career longevity. This study evaluates the efficacy and safety of meridian-based traditional and complementary medicine (TCM) methods (acupuncture, cupping therapy, thai chi) compared to pharmacological agents (non-steroidal anti-inflammatory drugs [NSAİİs], opioids, corticosteroids) in managing nociceptive pain associated with sports injuries through a systematic review and meta-analysis. The aim is to provide safe, effective, and World Anti-Doping Agency (WADA)-compliant treatment alternatives for elite athletes. Following PRISMA guidelines, randomized controlled trials (RCTs) published in English between 2000 and 2025 were searched in PubMed, Scopus, Web of Science, Cochrane Library, EBSCOhost, and ClinicalTrials.gov databases. From 4,496 records, 10 RCTs (TCM: 424 participants, pharmacological agents: 420 participants) were included. Meta-analysis revealed that TCM methods demonstrated significant superiority over pharmacological agents in nociceptive pain management (SMD=-1.16, 95% CI: -1.81 to -0.50, p=0.0005), though high heterogeneity was observed (I²=94.4%). TCM methods offer advantages with minimal side effects and WADA compliance. Pharmacological agents are effective in acute pain but are limited by gastrointestinal and renal side effects and doping risks. Findings are supported by data from the 2008 Beijing Olympics. This study supports the integration of TCM as a complementary approach in sports medicine and recommends further research into sport-specific effects and long-term outcomes. Future studies should employ standardized protocols and larger samples to reduce heterogeneity.