İntertrokanterik kalça kırığı öncesi ciddi derecede hareketsiz olan ileri yaş osteo sarkopenik hastalarda venöz tromboemboli riski az midir? Trombosit yüzey antijeni genetik analizi
Is the risk of venous thromboembolism reduced in elderly osteosarcopenic patients with intertrochanteric hip fracture and severe pre-fracture immobilization? A genetic analysis of platelet surface antigens
- Tez No: 982082
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL DEMİRKALE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genetik, Ortopedi ve Travmatoloji, Genetics, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Emboli ve tromboz, Hip Fractures, Venous Thromboembolism, SERPINH1, HSP47, ROCK1, Gene Expression, Embolism and thrombosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Yaşlı hastalarda kalça kırıkları, seröz akıntı, yüzeyel enfeksiyon ve yara iyileşme sorunları gibi kayda değer ameliyat sonrası komplikasyon riski taşıyan önemli bir cerrahi sorundur. Venöz tromboemboli (VTE) riskini azaltmak amacıyla genellikle mekanik ve kimyasal profilaksi birlikte önerilmektedir. Ancak antikoagülan kullanımı; kanama ve yara yeri komplikasyonlarını artırarak kırılgan hastalarda farmakolojik profilaksinin erken kesilmesine neden olabilmektedir. Dikkat çekici şekilde, uzun süreli immobilizasyona maruz kalan bazı memelilerde — örneğin kış uykusuna yatan ayılar — tromboembolik olay gelişmemektedir. Bu durum, pıhtılaşma yolaklarının fizyolojik olarak baskılanabileceğine işaret etmektedir. Bu mekanizmayı anlamada SERPINH1 (HSP47) ve ROCK1 genleri öne çıkmaktadır. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu prospektif gözlemsel çalışmaya, intertrokanterik femur kırığı tanısı alan ve proksimal femur çivileme uygulanan ≥65 yaş 90 hasta dahil edildi. Hastalar kırık öncesi aktivite düzeyine göre Grup A (düşük hareketlilik, n=30), Grup B (orta hareketlilik, n=30) ve yaş uyumlu sağlıklı kontrol grubu (Grup C, n=30) olarak sınıflandırıldı. Hastalardan başvuru sonrası ilk 6 saat içinde periferik kan örneği alındı. Total RNA izolasyonu, cDNA sentezi ve SERPINH1 ile ROCK1 gen ekspresyon analizleri qRT-PCR ile gerçekleştirildi. Demografik veriler, Charlson Komorbidite İndeksi (CKI), EQ-5D skorları ve rutin laboratuvar sonuçları kaydedildi. BULGULAR: SERPINH1 ekspresyonu Grup A ve Grup B'de kontrollerle kıyaslandığında anlamlı olarak daha düşük bulundu (Grup A vs. C: p=0,010; Grup B vs. C: p=0,037). ROCK1 ekspresyonunda da anlamlı fark saptandı (p<0,001): Grup A vs. C (p<0,001), Grup A vs. B (p=0,027), Grup B vs. C (p=0,044). Grup B'de SERPINH1 ekspresyonu ile yaş arasında pozitif korelasyon saptandı (r=0,437; p=0,016). Mortalite analizinde ölen hastalarda CKI daha yüksek (p=0,002), EQ-5D daha düşük (p=0,030) ve albümin düzeyleri anlamlı olarak düşüktü (p=0,016). SONUÇ: Bu bulgular, kronik olarak immobilize yaşlı kalça kırığı hastalarında SERPINH1 ve ROCK1 gen ekspresyonundaki azalışın, VTE'ye karşı endojen bir korunma mekanizması olabileceğini göstermektedir. Bu fizyolojik yanıt, immobilizasyon sonrası artan pıhtılaşma riskinin kendiliğinden dengelenmesini açıklayabilir. HSP47 hedefli tedavi yaklaşımları, geleneksel antikoagülanlara alternatif olarak yara komplikasyonlarını azaltma potansiyeli taşımaktadır. vii ANAHTAR KELİMLER: Kalça Kırığı, Venöz Tromboemboli, SERPINH1, HSP47, ROCK1, Gen Ekspresyonu.
Özet (Çeviri)
Background: Hip fractures in elderly patients represent a major surgical burden, with a non-negligible risk of postoperative complications including serous wound discharge, superficial infections, and wound healing problems. To reduce the risk of venous thromboembolism (VTE), combined mechanical and chemical prophylaxis is widely recommended. However, the use of anticoagulants may increase bleeding and wound complications, often leading to early discontinuation of pharmacological prophylaxis in frail patients. Interestingly, some mammals naturally adapt to prolonged immobility — such as hibernating bears — without developing thromboembolic events, suggesting a possible physiological downregulation of pro- thrombotic pathways. The SERPINH1 (HSP47) and ROCK1 genes are emerging targets for understanding this adaptive mechanism. Methods: This prospective observational study enrolled 90 patients aged ≥65 years with intertrochanteric femur fractures treated by proximal femoral nailing. Based on pre-fracture activity levels, patients were categorized into Group A (low mobility, n=30), Group B (moderate mobility, n=30), and an age-matched healthy control group (Group C, n=30). Peripheral blood was drawn within six hours of admission. Total RNA was isolated, cDNA was synthesized, and qRT-PCR was performed for SERPINH1 and ROCK1 gene expression analysis. Demographic data, Charlson Comorbidity Index (CCI), EQ-5D scores, and routine lab results were recorded. Results: SERPINH1 expression was significantly lower in Groups A and B compared to controls (Group A vs. C: p=0.010; Group B vs. C: p=0.037). ROCK1 expression also showed significant differences (p<0.001): Group A vs. C (p<0.001), Group A vs. B (p=0.027), Group B vs. C (p=0.044). In Group A, SERPINH1 expression correlated positivly with age (r=0.437; p=0.016). Mortality analysis showed that deceased patients had higher CCI (p=0.002), lower EQ-5D (p=0.030), and lower albumin levels (p=0.016). Conclusion: These findings suggest that in chronically immobilized elderly hip fracture patients, reduced SERPINH1 and ROCK1 gene expression may represent an endogenous protective mechanism against VTE, potentially explaining the spontaneous resolution of pro-coagulant risk in immobile states. Targeting HSP47 ix pathways may offer novel alternatives to traditional anticoagulants, minimizing wound-related complications.