Adenomyozis, derin ve yüzeyel endometriozis olgularında KRAS protoonkogeni Let-7 mikro RNA bağlanma bölgesi polimorfizminin durumu ve klinik yansımalarının araştırılması
Status and investigation clinical reflections of KRAS protooncogene Let-7 micro RNA binding site polymorphism in adenomyosis, deep and superficial endometriosis cases
  1. Tez No: 982083
  2. Yazar: HAZAL DENİZ YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞDAŞ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: KRAS geni, Tek Nükleotid Polimorfizmi, Let-7 mikroRNA'ları, Adenomyozis, Endometriozis, KRAS gene, Polymorphism, Single Nucleotide, MicroRNAs, let-7, Adenomyosis, Endometriosis V
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, adenomyozis, derin ve yüzeyel endometriozisli hastalarda KRAS proto-onkogeninin 3' çevrilmeyen bölgesindeki (UTR) Let-7 bağlanma bölgesini (LCS6, rs61764370) oluşturan tek nükleotid polimorfizminin (SNP) sıklığını ve dağılımını belirlemek; bu varyantın Let-7 miRNA (mikroRNA) ekspresyon düzeyleri ile hastaların klinik özellikleri (ağrı şiddeti, hastalık evresi, eşlik eden myom varlığı vb.) arasındaki ilişkiye etkisini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda yürütülen tanıya dayalı prospektif, kesitsel çalışmaya dört gruba ayrılan 60 kadın dahil edildi: adenomyozis (n=10), yüzeyel endometriozis (n=14), derin endometriozis (n=17) ve sağlıklı kontroller (n=19). Cerrahi sırasında elde edilen ektopik ve ötopik endometrium dokularından DNA ve RNA izolasyonu yapıldı. KRAS 3' UTR'deki rs61764370 polimorfizmi, özgül primerlerle polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile çoğaltıldıktan sonra, genotiplendirme gerçek zamanlı PCR (real-time PCR) yöntemiyle yapıldı. Let-7 miRNA ekspresyon düzeyleri ise kantitatif gerçek zamanlı ters transkripsiyon PCR (qRT-PCR) ile ölçüldü. Bulgular ve Sonuç: KRAS rs61764370 polimorfizmi vakaların %14,6'sında saptanmıştır. Adenomyozis grubunda daha yüksek görülmekle birlikte, bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Let-7 miRNA düzeyleri, sağlıklı kontrollerin ötopik endometrial dokularına kıyasla hastaların ektopik endometrial dokularında anlamlı derecede azalmıştır. Polimorfizmi taşıyan veya myom gibi eşlik eden patolojileri bulunan bazı vakalarda ise Let-7 düzeyleri ektopik dokularda ötopik dokulara göre artış göstermiştir. Bu bulgu olası bir kompansatuar mekanizmayı düşündürebilir. Bu bulgular, çalışmada değerlendirilen moleküler parametrelerin adenomyozis ve endometriozis tanı, prognoz ve patogenezinde potansiyel biyobelirteç olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir; ancak sonuçların kesinleştirilmesi için daha geniş hasta serileri ve işlevsel analizlerle desteklenen ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to identify the prevalence and distribution of the Single Nucleotide Polymorphism (SNP) lying on the Let-7 binding site (LCS6, rs61764370) in the 3' untranslated region (UTR) of the KRAS proto-oncogene in women affected by adenomyosis, deep and superficial endometriosis, as well as to investigate how this SNP influences the association between the expression of Let-7 miRNA and some clinical features (pain severity, disease stage, presence of coexisting pathologies such as fibroids, etc.). Materials and Methods: Sixty women admitted to Ege University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology were diagnosis based prospectively studied and allocated to four groups as follows: adenomyosis (n=10), superficial endometriosis (n=14), deep endometriosis (n=17), and healthy control group (n=19). Ectopic and eutopic endometrial samples were obtained during surgery for DNA and RNA extraction. The rs61764370 polymorphism in the 3' UTR of the KRAS gene was amplified by polymerase chain reaction (PCR) using specific primers, and genotyping was performed using a real-time PCR method. Expression levels of Let-7 miRNAs were quantified using quantitative real time reverse transcription PCR (qRT-PCR). Findings and Conclusion: KRAS rs61764370 polymorphism was identified in 14.6% of the cases. Although it was more frequently observed in the adenomyosis group, this difference was not statistically significant. Let-7 miRNA expression levels were decreased in the ectopic endometrial tissues of patients versus the eutopic endometrial tissues of healthy controls. In some cases with the polymorphism or coexisting pathologies such as fibroids, Let-7 levels were higher in ectopic tissues than in eutopic tissues. This finding may suggest a potential compensatory mechanism. These findings suggest that the molecular parameters evaluated in this study may serve as potential biomarkers in the diagnosis, prognosis, and pathogenesis of adenomyosis and endometriosis; however, confirmation of these results requires larger patient series and further studies supported by functional analyses.