Non-invaziv karaciğer fibrozis skorları ile tiroid nodül malignitesi arasındaki ilişki
Association between non-invasive liver fibrosis indices and thyroid nodule malignancy
- Tez No: 982191
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ CAN KURTİPEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları, Gastroenteroloji, Endocrinology and Metabolic Diseases, Internal diseases, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Tiroid Nodülü, Tiroid Kanseri, Karaciğer Yağlanması, Karaciğer Fibrozu, Thyroid Nodule, Thyroid Cancer, Fatty Liver, Liver Fibrosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Metabolik disfonksiyonla ilişkili steatotik karaciğer hastalığının çok sayıda malignite ile ilişkili olduğu bilinmesine rağmen, non-invaziv karaciğer fibrozis testleri ile tiroid kanseri arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışma, yağlı karaciğerin diferansiye tiroid kanseri üzerindeki etkisini değerlendirmeyi ve tiroid nodüllerinde diferansiye tiroid kanserini öngörmede non-invaziv karaciğer fibrozis testlerinin potansiyel rolünü araştırmayı amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, tek bir merkezde 3 yıl boyunca tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılan yetişkin hastaları içeren, geriye dönük, Propensity Score'a göre eşleştirilmiş bir vaka-kontrol çalışmasıdır. 1635 hasta taranmış, dışlama kriterleri ve eksik veriler sonrası 798 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hasta yaşını homojenize etmek amacıyla 1:4 oranında vaka-kontrol eşleştirmesi uygulanmış ve sonuç olarak 73 diferansiye tiroid maligniteli hasta ile 292 kontrol hastasından oluşan nihai eşleştirilmiş popülasyon elde edilmiştir. Gruplar klinik ve laboratuvar verileri açısından karşılaştırılmış, tiroid nodül malignitesinin öngörücülerini belirlemek için backward likelihood yaklaşımı ile çok değişkenli lojistik regresyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Ultrasonografide yağlı karaciğer sıklığı tiroid kanseri grubunda daha fazla olarak bulunmuştur (76,2%'ye karşılık 17,9%; p<0,001). Non-invaziv karaciğer fibrozis testleri FIB-4, APRI ve AAR skorları gruplar arasında benzer olarak saptanmıştır (sırasıyla p=0,525, p=0,418, p=0,549). Tiroid nodülü malignitesinin öngörücüleri olarak EU-TIRADS skoru (OR=7,07, %95 GA: 4,44-11,26), servikal lenfadenopati (OR=27,70, %95 GA: 2,58-297,04), biyopsi yapılan nodül sayısı (OR=0,11, %95 GA: 0,03-0,42) ve sT4 düzeyi (OR=1,15, %95 GA: 1,05-1,25) bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamız, karaciğer yağlanması ile tiroid nodül malignitesi arasında bir ilişki olduğunu ortaya koymuş, ancak bu ilişki FIB-4, APRI ve AAR skorlarıyla desteklenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Although MASLD is known to be related with numerous malignancies, studies investigating the association between non-invasive liver fibrosis tests and thyroid cancer remain limited. This study aimed to evaluate the impact of fatty liver on differantiated thyroid cancer and to investigate the potential role of non-invasive liver fibrosis tests in predicting differantiated thyroid cancer among nodules. Material and Method: This is a retrospective, propensity score matched case-control study which included adult patients who underwent thyroid fine-needle aspiration biopsy in a single center for 3 years. 1635 patients were screened, 798 patients were included after exclusion criteria and missing data. We employed a 1:4 case to control matching to homogenize patient age, resulting in final matched population of 73 differentiated thyroid malignancies and 292 controls. Groups were compared in terms of clinical and laboratory data, and multivariate logistic regression analysis with backward likelihood ratio approach was performed to determine predictors of thyroid nodule malignancy. Results: Fatty liver was more frequent in ultrasonography in the thyroid cancer group (76.2 vs 17.9%, p<0.001). Non-invasive liver fibrosis tests FIB-4, APRI, and AAR were comparable between groups (p=0.525, p=0.418, p=0.549 respectively). Predictors of thyroid nodule malignancy were found to be EU-TIRADS score (OR=7.07, 95% CI:4.44-11.26), cervical lymphadenopathy (OR=27.70, 95%CI:2.58-297.04), number of biopsied nodules (OR=0.11, 95%CI:0.03-0.42), and fT4 level (OR=1.15, 95% CI:1.05–1.25). Conclusion: Our study revealed an association between fatty liver and thyroid nodule malignancy; however, this association was not supported by FIB-4, APRI, and AAR scores.