Mayada ömrün uzaması sürecinde lipid profilindeki değişimlerin araştırılması
Investigation of lipid profile change during lifespan extension in yeast
  1. Tez No: 982214
  2. Yazar: AFIFA BUTT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞATAY TARHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Genetik, Biology, Biotechnology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Hücreler, Cells
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoteknoloji ve Genetik Bilim Dalı
Özet
Yaşlanma, hücresel metabolizma ve lipid düzenlemesindeki değişimlerle belirginleşen karmaşık biyokimyasal değişimleri içerir. Lipitler, zar bütünlüğü, enerji dengesi ve hücre içi sinyal iletimi gibi işlevlerde dinamik düzenleyiciler olarak, yaşlanma ve uzun ömürlülüğün kritik aracılarından biri olarak giderek daha fazla kabul görmektedir. Bu çalışma, Saccharomyces pombe model organizması kullanılarak, ömür uzatımı ile ilişkili lipidomik değişimleri beş farklı müdahale koşulu altında incelemektedir: kalorik kısıtlama, metformin tedavisi, egzersiz mimetikleri, standart koşullar ve besin fazlalığı. Yüksek çözünürlüklü LC MS/MS analizleri ile pozitif ve negatif iyon modlarında gerçekleştirilen lipidomik profillemeler sonucunda, özellikle seramidler, gliserofosfolipitler ve yağ asitleri gibi lipid sınıflarında uzun ömürlülükle ilişkili anlamlı değişiklikler tespit edilmiştir. Bu lipid sınıfları, stres adaptasyonu, enerji metabolizması ve hücresel sinyal yolları ile ilişkilidir. Bulgular, yaşa bağlı gerilemeler için potansiyel biyobelirteçler veya tedavi hedefleri olabilecek, müdahaleler arası korunmuş lipid imzalarını ortaya koymaktadır. Maya hücreleri kullanılarak yapılan bu çalışma, lipit aracılı uzun ömür mekanizmalarının anlaşılmasına katkı sunmakta ve gerobilim ile metabolik müdahale araştırmaları alanını ileriye taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aging involves complex biochemical changes, prominently shaped by shifts in cellular metabolism and lipid regulation. Lipids, as dynamic regulators of membrane integrity, energy balance, and intracellular signaling, are increasingly recognized as critical mediators of aging and longevity. This study examines lipidomic alterations linked to lifespan extension in Saccharomyces pombe under five key interventions: caloric restriction, metformin treatment, exercise mimetics, standard, and nutrient excess. Using high-resolution LC-MS/MS in both ion modes, the study identifies significant changes in lipid classes, particularly ceramides, glycerophospholipids, and fatty acyls associated with longevity. These lipid classes are implicated in stress adaptation, energy balance, and cellular signaling. The findings highlight conserved lipid signatures that may serve as potential biomarkers or therapeutic targets for age related decline. By leveraging yeast as a model organism, this research advances the understanding of lipid-mediated longevity mechanisms and contributes to the expanding field of geroscience and metabolic interventions.