COVİD-19 pandemisi sonrası KOAH alevlenmesi ile interne edilen hastalarda solunum yolu PCR paneli ile belirlenen bakteriyel ve viral etkenlerin sıklığı
The frequency of bacterial and viral pathogens determined by respiratory PCR panel in patients hospitalized for COPD exacerbation after the COVID-19 pandemic
- Tez No: 982228
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL YURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: KOAH alevlenmesi, solunum paneli, viral enfeksiyon, rinovirüs, COVID-19, COPD exacerbation, respiratory panel, viral infection, rhinovirus, COVID-19
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, COVID-19 pandemisi sonrası dönemde, KOAH alevlenmesi nedeniyle hastaneye yatırılan olgularda, solunum yolu PCR paneli ile saptanan spesifik bakteriyel ve viral patojenlerin sayısal dağılımındaki değişikliklerin değerlendirilmesi ve bu etkenlerle ilişkili kliniğe yansıyan semptom profili, komorbidite dağılımı, laboratuvar parametreleri ve hastane yatış süresi gibi değişkenler üzerinden olası klinik etkilerin ortaya konulması amaçlanmıştır. Materyal ve metot: Çalışma retrospektif olarak planlanmış olup Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) COVID-19 pandemisi için küresel acil durumu sonlandırdığı 5 Mayıs 2023 tarihi ile çalışmanın başlangıç tarihi olan Ekim 2024 arasında KOAH alevlenmesi nedeniyle servisimize interne edilen ve solunum yolu paneli çalışılan toplam 100 olgu ile yapılmıştır. Bulgular: Hastaların %51'inde panel pozitifliği saptanmış olup, %47.1' inde sadece viral, %37.3'ünde sadece bakteriyel, %15.7 'sinde ise her iki türde etken belirlenmiştir. En sık viral ajan rinovirüs (%15,7), en sık bakteriyel ajan ise Haemophilus influenzae (%31,4) olarak saptanmıştır. Panel pozitif grupta öksürük (p=0,028), komorbidite varlığı (p=0,013) ve balgam kültürü istemi (p=0,047) panel negatife göre anlamlı olarak daha yüksektir. Viral enfeksiyonu olan hastalarda LDH düzeyleri yüksek saptanırken (p=0,009), ko-enfeksiyon grubunda trombosit sayıları anlamlı olarak düşüktür (p=0,046). Dikkat çeken bir diğer bulgu ise rinovirüs pozitif olgularda yatış süresinin diğer panel pozitiflere göre anlamlı şekilde daha kısa olmasıdır (6,1±2,3 vs. 7,3±2,9 gün; p=0,008). Ayrıca rinovirüs saptanan hastalarda aktif sigara içiciliği oranı (p=0,036) anlamlı olarak yüksek ve komorbidite varlığı (p=0,042) anlamlı olarak daha düşük saptanmıştır. Yaş, cinsiyet, CRP ve lökosit düzeyleri açısından solunum paneli pozitif ve negatif gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuç: Sonuç olarak, bu çalışma, COVID-19 pandemisi sonrası dönemde KOAH alevlenmelerinde hem bakteriyel hem de viral etkenlerin rolünün devam ettiğini, etkenlerin klinik fenotip üzerinde belirgin etkiler oluşturabileceğini göstermektedir. Solunum paneli gibi hızlı ve kapsamlı tanı yöntemleri, etkenlerin belirlenerek uygun tedavi planlarının oluşturulmasında klinik açıdan önemli katkı sağlamaktadır. Ancak, çalışmamızın sınırlı hasta sayısı ve tek merkezde yürütülmüş olması nedeniyle, bu sonuçların daha geniş hasta gruplarında ve uzun süreli takip içeren çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the distribution of specific bacterial and viral pathogens detected by respiratory PCR panel in patients hospitalized due to COPD exacerbation during the post-COVID-19 pandemic period, and to investigate the clinical implications of these pathogens in terms of symptom profile, comorbidity distribution, laboratory parameters, and length of hospital stay. Materials and Methods: This retrospective study included a total of 100 patients who were hospitalized in our department with a diagnosis of COPD exacerbation and underwent respiratory pathogen panel testing between May 5, 2023 the date on which the World Health Organization (WHO) declared the end of the COVID-19 global emergency and October 2024, the start date of the study. Results: Respiratory panel positivity was detected in 51% of the patients; 47.1% had only viral, 37.3% only bacterial, and 15.7% had both viral and bacterial co-infections. The most frequently identified viral agent was rhinovirus (15.7%), and the most common bacterial pathogen was Haemophilus influenzae (31.4%). Compared to panel-negative patients, panel-positive patients had significantly higher rates of cough (p=0,028), comorbidities (p=0,013), and sputum culture requests (p=0,047). LDH levels were significantly elevated in patients with viral infections (p=0,009), and platelet counts were significantly lower in those with co-infections (p=0,046). Notably, patients who were rhinovirus-positive had a significantly shorter hospital stay compared to other panel-positive patients (6.1±2.3 vs. 7.3±2.9 days; p=0,008). Furthermore, among patients in whom rhinovirus was detected, the rate of active smoking (p=0.036) was found to be significantly higher, while the presence of comorbidities (p=0.042) was determined to be significantly lower. No significant differences were observed between panel-positive and panel-negative groups regarding age, sex, CRP, or leukocyte levels. Conclusion: In conclusion, this study demonstrates that both bacterial and viral pathogens continue to play a role in COPD exacerbations in the post-COVID-19 era, and that specific pathogens may influence the clinical phenotype. Rapid and comprehensive diagnostic tools such as respiratory PCR panels can contribute meaningfully to determining the causative agent and guiding appropriate treatment strategies. However, due to the single-center nature and limited sample size of this study, further multicenter studies with larger populations and long-term follow-up are warranted to validate these findings.