Palyatif bakım servisinde yatan yaşlı hastalarda kırılganlık sıklığı ve ilişkili klinik ve ultrasonografik kas parametrelerinin araştırılması
Prevalence of frailty in older adults hospitalized in a palliative care unit and its associations with clinical and ultrasonographic muscle parameters
- Tez No: 982237
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZAHAT MÜGE ÇATIKKAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: FRAIL ölçeği, kırılganlık, palyatif bakım, ultrasonografi, yaşlı bireyler, FRAIL scale, frailty, palliative care, ultrasonography, older adults
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Yaşlı nüfusun artmasıyla kırılganlık ve eşlik eden sarkopeni, malnütrisyon ve multimorbidite palyatif bakım ünitelerinde temel klinik sorun hâline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, palyatif bakım servisinde yatan yaşlı hastalarda kırılganlık sıklığını belirlemek ve kırılganlık ile ilişkili klinik özellikler, laboratuvar bulguları ve ultrasonografik kas parametrelerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif kesitsel çalışmaya, 01.05.2024–31.04.2025 tarihleri arasında palyatif bakım servisinde yatan ≥60 yaş olan hastalar dahil edilmiştir. Hastaların sosyodemografik özellikleri, komorbiditeleri, ilaç kullanımı ve yatış süresi not edilmiştir. Modifiye Charlson Komorbidite İndeksi (CKİ), SARC-F testi, Beslenme Risk Tarama-2002 (NRS-2002) ile beslenme durumu ve şekilleri, düşme öyküsü ve Palyatif Performans Skoru (PPSv2) değerlendirilmiştir. Laboratuvar değerleri ile rectus femoris ve biceps brachii kaslarının ultrasonografik ölçümleri kaydedilmiştir. Kırılganlık FRAIL ölçeği ile belirlenmiş, ≥3 puan kırılgan olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya alınan 105 hastanın ortalama yaşı 76,63±7,88 yıl olup, %51,4'ü kadındı. Hastaların %62,9'unda kırılganlık saptanmıştı. Kırılganlığı olmayan gruba kıyasla kırılganlığı olan grupta vücut ağırlığı (p=0,016) ve vücut kütle indeksi (p=0,003) düşük, malignite (p=0,015) ve demans (p=0,048) daha sık ve uyku (p=0,012) ve demans ilacı (p=0,039) kullanımı daha fazlaydı. Yatış süresi (p=0,004), Modifiye CKİ (p=0,010), SARC-F (p<0,001), NRS-2002 (p=0,001) skorları daha yüksekti, enteral/parenteral beslenme daha fazlaydı (p=0,001), düşme daha sık (p<0,001) ve PPSv2 skoru daha düşüktü (p<0,001). Laboratuvar değerlendirmesinde kırılganlığı olan grupta nötrofil (p=0,021), CRP ve prokalsitonin (her ikisi için p=0,001) daha yüksek, lenfosit (p=0,006), albumin (p<0,001), potasyum (p=0,009), kalsiyum (p=0,016) ve TSH (p=0,030) daha düşüktü. Kırılganlığı olan grupta rectus femoris ve biceps brachii kas kalınlığı ve alanı anlamlı düşük bulundu (hepsi için p<0,0001). Sonuç: Palyatif bakım hastalarında kırılganlık yaygın olup komorbidite yükü, sarkopeni, malnütrisyon, inflamasyon, düşme ve fonksiyonel bağımlılık ile ilişkilidir. Ultrasonografik kas ölçümleri kırılganlığın objektif göstergeleri olup FRAIL ölçeği ile kullanıldığında erken tanı ve bütüncül yönetim açısından değerli görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: With the ageing population, frailty and its accompanying conditions—sarcopenia, malnutrition and multimorbidity—have become major clinical problems in palliative care units. The aim of this study was to determine the prevalence of frailty in older inpatients in a palliative care unit and to evaluate clinical characteristics, laboratory findings, and ultrasonographic muscle parameters associated with frailty. Materials and Methods: In this prospective cross-sectional study, patients aged ≥60 years who were hospitalized in a palliative care unit between 01.05.2024 and 31.04.2025 were included. Sociodemographic characteristics, comorbidities, medication use and length of hospital stay were noted. Comorbidity burden was assessed using the Modified Charlson Comorbidity Index (CCI). Sarcopenia risk with the SARC-F, nutritional status with the Nutritional Risk Screening-2002 (NRS-2002), feeding routes, history of falls, and Palliative Performance Scale version 2 (PPSv2) scores were assessed. Laboratory parameters and ultrasonographic measurements of the rectus femoris and biceps brachii muscles were recorded. Frailty was screened using the FRAIL scale, with scores ≥3 indicating frailty. Results: A total of 105 patients were included; the mean age was 76.63±7.88 years and 51.4% were female. Frailty was present in 62.9% of the patients. Compared with the non-frail group, body weight (p=0.016) and body mass index (p=0.003) were lower, malignancy (p=0.015) and dementia (p=0.048) were more prevalent, and usage of sleep medications (p=0.012) and anti-dementia drugs (p=0.039) was more frequent in the frail group. Length of hospital stay (p=0.004), Modified CCI (p=0.010), SARC-F (p<0.001), and NRS-2002 (p=0.001) scores were higher and enteral/parenteral nutrition was more common (p=0.001), falls were more frequent (p<0.001), and PPSv2 scores were lower (p<0.001) in the frail group. In laboratory analyses, neutrophil (p=0.021), C-reactive protein, and procalcitonin levels (both p=0.001) were higher and lymphocyte (p=0.006), albumin (p<0.001), potassium (p=0.009), calcium (p=0.016), and TSH levels (p=0.030) were lower in the frail group. Rectus femoris and biceps brachii muscle thickness and cross-sectional area were significantly lower in frail patients (all p<0.0001). Conclusion: Frailty is highly prevalent among palliative care patients and is associated with greater comorbidity burden, sarcopenia, malnutrition, inflammation, falls, and functional dependence. Ultrasonographic muscle measurements appear to be objective indicators of frailty and when used in combination with the FRAIL scale, may be valuable for early identification and holistic management of frail older patients in palliative care settings.