Mimaride biyo-eko yaklaşım bağlamında gölgeleme elemanlarına yönelik yeni bir malzeme önerisi: Deneysel karakterizasyon ve bina ölçekli performans simülasyonu
Novel material proposal for shading devices in the context of bio-eco approach in architecture: experimental characterization and building-scale performance simulation
  1. Tez No: 982256
  2. Yazar: SENA GÖKNUR KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL MAÇKA KALFA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Biyomalzemeler, Yapı malzemeleri, Çevresel sürdürülebilirlik, Biomaterials, Building materials, Sustainable environment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde sürdürülebilirlik odaklı üretim yaklaşımları, fosil esaslı malzemelerin yerine çevre dostu ve düşük maliyetli alternatiflerin geliştirilmesini gerekli kılmaktadır. Bu bağlamda biyobozunur biyoplastikler; biyouyumluluk, toksik olmama ve doğada parçalanabilirlik gibi avantajlarıyla birçok sektörde araştırılmaktadır. Ancak yapı malzemeleri olarak uygulamaları henüz sınırlıdır. Bu tez çalışmasında, ambalaj sektöründe yaygın olarak incelenen biyoplastik filmlerin bina cephelerinde gölgeleme elemanı olarak kullanım potansiyeli araştırılmıştır. Sodyum aljinat esaslı filmler, nano çinko oksit ile inorganik ve fotokromik pigment katkılarıyla üretilmiş; yapısal, mekanik, optik ve ısıl özellikleri FT-IR, mekanik dayanım, ışık geçirgenliği ve ısıl iletkenlik testleriyle analiz edilmiştir. Ardından bu filmlerden bir gölgeleme elemanı prototipi tasarlanmış; elde edilen malzeme verileri ve model, DesignBuilder yazılımında enerji ve günışığı simülasyonlarına entegre edilerek farklı cam tipleriyle karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Simülasyon sonuçları enerji ve günışığı kriterleri üzerinden çok kriterli karar verme (MCDM) ve Pareto analizi yöntemiyle optimize edilmiştir. Sonuçlar, biyoplastik filmlerin günışığı kontrolü ve enerji performansı açısından olumlu katkılar sunduğunu, çevresel ve ekonomik açıdan ise geleneksel sistemlere alternatif olabilecek nitelikte olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Today, sustainability-oriented production approaches necessitate the development of environmentally friendly and cost-effective alternatives to fossil-based materials. In this context, biodegradable bioplastics have gained attention due to their advantages such as biocompatibility, non-toxicity, and biodegradability; however, their applications as building materials are still limited. In this thesis, the potential use of bioplastic films, commonly studied in the packaging sector, as facade shading devices was investigated. Sodium alginate-based films were produced with the addition of nano zinc oxide as well as inorganic and photochromic pigments, and their structural, mechanical, optical, and thermal properties were analyzed through FT-IR, mechanical strength, light transmittance, and thermal conductivity tests. Subsequently, a shading device prototype was designed using these films, and the obtained material data and model were integrated into energy and daylight simulations in DesignBuilder software for comparative evaluation with different glazing types. Simulation results were optimized using multi-criteria decision-making (MCDM) and Pareto analysis methods based on energy and daylight performance criteria. The results revealed that bioplastic films can offer significant advantages in terms of daylight control and energy performance, and that they have the potential to serve as environmentally and economically viable alternatives to conventional systems.