Sütür materyallerinin gerilme direncinin karşılaştırılması: In vitro çalışma
Comparison of the tensile strength of suture materials: An in vitro study
- Tez No: 982483
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR UÇAK TÜRER
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sütür materyali, çekme dayanımı, polipropilen, ipek, politetrafloroetilen, periodontal cerrahi, Suture material, tensile strength, polypropylene, silk, polytetrafluoroethylene, periodontal surgery
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, periodontal cerrahide sık kullanılan üç farklı sütür materyalinin polipropilen, ipek ve politetrafloroetilen (PTFE) iki farklı kalınlıkta (3-0 ve 4-0) çekme dayanımlarını karşılaştırmalı olarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, sütür materyalinin yapısal özellikleri ile mekanik dayanım arasındaki ilişkinin ortaya konulması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı'nda gerçekleştirilen periodontal flep cerrahileri sonrasında alınan toplam 120 sütür örneği üzerinde yürütülmüştür. Tüm sütür tipleri kullanılmadan önce ve operasyon sonrası 7. günde test edilerek mekanik dayanım değişimleri değerlendirilmiştir. Sütürler steril koşullarda altı gruba ayrılmıştır: polipropilen 3-0, polipropilen 4-0, ipek 3-0, ipek 4-0, PTFE 3-0 ve PTFE 4-0. Mekanik testler Testometric M500-25 kN cihazında 5 mm/dk hızda uygulanmış ve her örneğin maksimum çekme dayanımı (N) kaydedilmiştir. Veriler Kruskal–Wallis ve Bonferroni düzeltmeli Mann–Whitney U testleriyle analiz edilmiştir (p < 0.05). Bulgular: Yapılan mekanik testler sonucunda, sütür materyali türü ve kalınlığının çekme dayanımı üzerinde belirleyici etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Başlangıçta en yüksek çekme dayanımı polipropilen 3-0 grubunda, en düşük ise ipek 4- 0 grubunda kaydedilmiştir. Yedi günlük klinik kullanım sonrasında tüm gruplarda çekme dayanımında azalma görülmüş; bu azalma ipek sütürlerde en yüksek, polipropilen sütürlerde ise en düşük düzeyde gerçekleşmiştir. PTFE grupları orta düzeyde dayanım göstermiştir. Elde edilen bulgular, polipropilen sütürlerin mekanik dayanıklılığını en iyi koruyan, ipek sütürlerin ise çekme dayanımını en hızlı kaybeden materyal olduğunu ortaya koymuştur (p < 0.001). Sonuç: Elde edilen bulgular, sütür materyali türü ve kalınlığının çekme dayanımını doğrudan etkilediğini göstermiştir. Polipropilen sütürler en yüksek, PTFE sütürler orta düzeyde, ipek sütürler ise en düşük mekanik dayanımı sergilemiştir. Ayrıca sütür kalınlığının azalmasıyla çekme dayanımı tüm gruplarda azalma eğilimi göstermiştir. Bu sonuçlar, periodontal cerrahide sütür materyali seçiminde mekanik dayanımın yanı sıra yapısal özelliklerin ve klinik kullanım süresinin de dikkate alınması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Materials and Methods: The study was conducted on a total of 120 suture samples obtained following periodontal flap surgeries at the Department of Periodontology, Faculty of Dentistry, Çukurova University. All suture types were tested both before clinical use and on the 7th postoperative day to evaluate changes in mechanical strength. The sutures were divided under sterile conditions into six groups: polypropylene 3-0, polypropylene 4-0, silk 3-0, silk 4-0, PTFE 3-0, and PTFE 4-0. Mechanical tests were performed using a Testometric M500-25 kN device at a speed of 5 mm/min, and the maximum tensile strength (N) of each sample was recorded. Data were analyzed using the Kruskal–Wallis and Bonferroni-corrected Mann–Whitney U tests (p < 0.05). Results: Mechanical testing revealed that both the type and thickness of the suture material had a significant effect on tensile strength. The highest initial tensile strength was recorded in the polypropylene 3-0 group, whereas the lowest was observed in the silk 4-0 group. After seven days of clinical use, a reduction in tensile strength was observed in all groups; this decrease was greatest in silk sutures and least in polypropylene sutures. PTFE groups exhibited intermediate levels of strength. The findings indicate that polypropylene sutures retained their mechanical integrity most effectively, while silk sutures showed the fastest loss of tensile strength (p < 0.001). Conclusion: The findings revealed that Polypropylene sutures had the highest tensile strength, while PTFE exhibited higher strength compared to silk. Moreover, 3-0 sutures were found to be more resistant than 4-0 sutures. Nevertheless, further in vivo studies are required to confirm these results and to evaluate their biological and clinical implications.