Ergenlerin müzik tercihleri üzerinden kimlik oluşumlarının kimlik sosyolojisi bağlamında analizi
Analysis of adolescents' identity formations through their musical preferences in the context of identity sociology
- Tez No: 982584
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜMTAZ LEVENT AKKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal kimlik, Social identity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, ergenlerin müzik tercihleri üzerinden kimlik oluşumlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Ergenlik dönemi, bireyin çocukluk ile yetişkinlik arasında kimlik arayışında olduğu, duygusal ve sosyal gelişimin yoğun yaşandığı bir süreçtir. Bu süreçte ergenler, kendi kimliklerini keşfetmek ve ifade etmek için çeşitli araçlar kullanmaktadırlar. Müzik, bu araçlardan biri olarak dikkat Müzik, ergenlerin kendilerini ifade etmeleri, grup kimlikleri oluşturmaları ve aidiyet hissetmeleri açısından kritik bir araçtır. Pop, rock, rap, arabesk gibi farklı müzik türlerine ilgi duyan ergenlerin kimlik oluşum süreçleri, müzik türlerinin tematik ve kültürel içerikleriyle şekillenmektedir. Rap müzik dinleyen ergenler toplumsal adaletsizlik ve eşitsizlik gibi konulara daha duyarlı olabilirken, pop müzik dinleyen ergenler daha çok bireysel ifade ve sosyal kabul arayışında olabilirler. Ergenler, müzik tercihleri üzerinden belirli gruplara aidiyet hissetmekte ve bu gruplar aracılığıyla kimliklerini güçlendirmektedir. Müzik grupları, ergenlerin sosyal etkileşimlerini ve toplumsal kimliklerini şekillendirmede önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışma ergenlerin müzik tercihlerinin zaman içerisinde nasıl değişebileceği ve bu değişimin gençleri farklı sosyal gruplara katılım ve ayrılma süreçlerinde nasıl bir rol oynadığını nitel araştırma yöntemiyle ele alacaktır. Ergenlerin müzik tercihlerinin kimlik oluşumundaki rolü sosyolojik bir perspektif ile incelenecektir. Çalışma gençlerin kimlik oluşumunu anlamak için kimlik sosyolojisi perspektifini kullanarak bir çerçeve sunmaktadır. Araştırmada, Yozgat ili Boğazlıyan İlçesinde bulunan 15-17 yaş aralığındaki 15 kız 15 erkek toplam 30 ergenin müzik tercihleri üzerinden kimlik oluşumları Kimlik Sosyolojisi bağlamında incelenecektir. Görüşme tekniğinin öğrencilere uygulanması sonucu elde edilen veriler Bulgular bölümünde ele alınıp tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine adolescents' identity formation through their music preferences. Adolescence is a transitional period between childhood and adulthood in which individuals search for identity, and emotional as well as social development is experienced intensely. During this period, adolescents use various means to explore and express their identities. Music is one of these significant means. Music plays a critical role in enabling adolescents to express themselves, construct group identities, and develop a sense of belonging. The identity formation processes of adolescents interested in different genres such as pop, rock, rap, and arabesque are shaped by the thematic and cultural content of these genres. For instance, adolescents who listen to rap music may become more sensitive to issues such as social injustice and inequality, while those who listen to pop music may focus more on individual expression and the pursuit of social acceptance. Adolescents feel a sense of belonging to certain groups through their music preferences and strengthen their identities within these groups. Music groups play an important role in shaping adolescents' social interactions and social identities. This study addresses how adolescents' music preferences may change over time and the role of these changes in their participation in and disengagement from different social groups, using a qualitative research method. The role of adolescents' music preferences in identity formation is examined from a sociological perspective. The study provides a framework for understanding youth identity formation within the context of the sociology of identity. The research focuses on the music preferences of 30 adolescents (15 female and 15 male) aged between 15 and 17, residing in the Boğazlıyan district of Yozgat, Turkey. Data obtained through interviews with these students are presented and discussed in the Findings section.