Çalışan güvenliği kapsamında radyasyonla çalışan sağlık personelin radyasyon güvenliği bilgi düzeyleri ve tutumları
Radiation safety knowledge levels and attitudes of healthcare professionals working with radiation within the scope of occupational safety
- Tez No: 982604
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT NALDÖKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık yönetimi, Health management
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma çalışan güvenliği kapsamında radyasyonla çalışan sağlık personelinin radyasyon güvenliği bilgi düzeyleri ve güvenli radyasyon kullanma tutumlarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı nitelikte olan bu çalışma Sivas İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı merkez ve ilçe devlet hastanelerinde radyasyonla çalışan 153 sağlık personeli tarafından gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmış olup anketler yüz yüze görüşme tekniğiyle uygulanmıştır. Anket verileri demografik bilgiler formu ve Sağlık Çalışanlarının Radyasyondan Korunma Bilgisi ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Ölçek 33 madde 3 alt boyut ve 10'lu Likert tipindedir. Veri değerlendirilmesinde normal dağılım analizi, frekans analizi, t-testi, ANOVA testi, ki-kare testi ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Veriler 01.10.2024 ve 15.03.2025 tarihleri arasında toplanmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda çalışanların sağlık meslek lisesinden mezun olma durumu ile radyasyondan korunma ve güvenli radyasyon kullanma tutumu arasında anlamlı bir fark olduğu, dozimetre sonuçlarına güven duygusuyla çalışanlarının eğitim düzeyi ve çalışma şekli arasında anlamlı bir fark olduğu, radyasyondan korunma alt boyutu ile çalışanların eğitim durumu arasında anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Radyasyon fiziği, biyolojisi ve radyasyon kullanım ilkeleri bilgi düzeyi alt boyutu ile güvenli radyasyon kullanma tutumu arasında pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Radyasyondan korunma alt boyutu ile güvenli radyasyon kullanma tutumu arasında pozitif yönlü yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Sağlık personelinin ölçek cevap ortalamaları (8±0,48) göz önünde bulundurulduğunda radyasyon güvenliği bilgileri ve tutumları yüksek seviyede olduğu görülmektedir. Mevcut eğitim faaliyetleri korunarak radyasyon güvenliği bilgilerini arttırıcı eğitimlerin devam etmesi personelin güvenli radyasyon kullanma tutumlarını pozitif yönde artırarak çalışan güvenliğini olumlu yönde etkileyeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to assess the radiation safety knowledge levels and safe radiation use attitudes of healthcare personnel working with radiation, within the scope of occupational safety. This descriptive study was conducted with 153 healthcare professionals working with radiation in central and district public hospitals affiliated with the Sivas Provincial Health Directorate. A survey method was used as the data collection tool, and surveys were administered through face-to-face interviews. Survey data were obtained using a demographic information form and the radiation protection knowledge scale for healthcare workers.The scale has a 33 article, 3 sub dimensions and a 10 point Likert type. For data evaluation, normality test, frequency analysis, t-tests, ANOVA tests, chi-square tests, and correlation analysis were conducted. Data were collected between October 1, 2024, and March 15, 2025.The findings revealed a significant difference between employees' graduation from a health vocational high school and their radiation protection and safe radiation use attitudes. A significant difference was also observed between employees' education level and working patterns concerning their sense of trust in dosimeter results. Furthermore, a significant difference was found between the radiation protection sub dimension and employees' educational status.A moderately significant positive correlation was determined between the knowledge level sub-dimension of radiation physics, biology, and radiation use principles and safe radiation use attitudes. A highly significant positive correlation was identified between the radiation protection sub-dimension and safe radiation use attitudes. Considering the mean scale scores of healthcare personnel (8±0.48), their radiation safety knowledge and attitudes were found to be at a high level.It is concluded that continuing current educational activities and increasing radiation safety knowledge through further training will positively influence personnel's safe radiation use attitudes, thereby enhancing occupational safety.