Parkinson hastalarında laringeal duyusal fonksiyonların değerlendirilmesi
Evaluation of laryngeal sensory functions in patients with Parkinson's disease
  1. Tez No: 982623
  2. Yazar: JAVIDAN ASAFOV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAVUZ GÜNDOĞDU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Parkinson hastalığı, larengeal duyarlılık, Penetrasyon-Aspirasyon Skalası (PAS), Fiberoptik Endoskopik Yutma Değerlendirmesi (FEES), Parkinson's disease, laryngeal sensitivity, tactile stimulation, Penetration-Aspiration Scale (PAS), Fiberoptic Endoscopic Evaluation of Swallowing (FEES)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Parkinson hastalarında larengeal duyusal fonksiyonların objektif yöntemlerle değerlendirilmesi ve bu parametrelerin yutma güvenliğiyle ilişkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Kliniğimizde takip edilen Parkinson hastaları ve yaş-cinsiyet uyumlu sağlıklı bireyler çalışmaya dahil edilmiştir. Fiberoptik Endoskopik Yutma Değerlendirmesi (FEES) sırasında belirlenen larengeal bölgelere (AEF, FVF, LPS) farklı kalınlıklarda monofilamentlerle taktil uyarım uygulanarak Larengeal Adduktor Refleks (LAR) yanıtları ölçülmüştür. Duyarlılık eşikleri, Penetrasyon-Aspirasyon Skalası (PAS), EAT-10, MDT-PD ve UPDRS skorlarıyla karşılaştırılmıştır. Bulgular: Parkinson hastalarında özellikle 6/0 ve 5/0 monofilamentlerle yapılan ince uyarımlara karşı refleks yanıtların azaldığı saptanmıştır. LAR duyarlılığı ile UPDRS skorları arasında anlamlı negatif korelasyon bulunmuştur (p<0.05). Sıvı ve yarı katı kıvamlı boluslarda PAS skorları duyarlılık eşikleriyle güçlü korelasyon göstermiştir (r>0.70). EAT-10 ve MDT-PD skorları ile duyusal parametreler arasında ilişki izlenmemiştir. ROC analizinde AEF ve FVF bölgelerinde ölçülen duyarlılık eşiklerinin, şiddetli aspirasyonu yüksek doğrulukla öngördüğü belirlenmiştir (AUC≥0.95). Sonuç: Parkinson hastalarında larengeal duyarlılığın azalması, motor semptomlarla paralel seyreden ve aspirasyon riskini artıran önemli bir bulgudur. FEES sırasında taktil stimülasyonla larengeal duyu değerlendirmesinin yapılması, sessiz aspirasyonun erken tanısında ve yüksek riskli hastaların belirlenmesinde yararlı olabilir. Bu yöntemin klinik uygulamalara entegre edilmesi, aspirasyon pnömonisi gibi komplikasyonların önlenmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to objectively evaluate laryngeal sensory functions in patients with Parkinson's disease and to investigate the relationship between these sensory parameters and swallowing safety. Materials and Methods: Patients diagnosed with Parkinson's disease and age- and sex-matched healthy controls were included. During Fiberoptic Endoscopic Evaluation of Swallowing (FEES), tactile stimulation was applied to specific laryngeal regions (AEF, FVF, LPS) using monofilaments of different diameters, and Laryngeal Adductor Reflex (LAR) responses were recorded. Sensory threshold values were compared with the Penetration-Aspiration Scale (PAS), EAT-10, MDT-PD, and UPDRS scores. Results: In patients with Parkinson's disease, reflex responses to fine tactile stimuli (6/0 and 5/0 monofilaments) were significantly reduced. There was a negative correlation between LAR sensitivity and UPDRS scores (p<0.05). PAS scores for thin and semi-solid boluses showed a strong correlation with sensory thresholds (r>0.70). No significant relationship was found between EAT-10 or MDT-PD scores and sensory parameters. ROC analysis demonstrated that sensory threshold values obtained from the AEF and FVF regions predicted severe aspiration with high accuracy (AUC≥0.95). Conclusion: Reduced laryngeal sensitivity in Parkinson's disease progresses in parallel with motor dysfunction and represents a major risk factor for aspiration. Incorporating tactile stimulation-based sensory testing during FEES may aid in the early detection of silent aspiration and the identification of high-risk patients. Integrating this method into clinical practice may contribute to the prevention of aspiration pneumonia and other related complications.