Taslak Türk Deprem Yönetmeliği 2016'ya göre binalarda taban kesme kuvvetlerinin farklı hesap yöntemlerine göre incelenmesi ve diğer deprem yönetmeliklerine göre karşılaştırılması
Building base reaction calculations with different analys methods for draft Turkish Building Design Codes 2016 for earthquake resistance and other building design codes
  1. Tez No: 982629
  2. Yazar: MEHMET KIZIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Afet yönetmelikleri, Deprem yönetmelikleri, Yapı yönetmelikleri, Disaster regulations, Earthquake regulations, Building regulations
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetimi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Deprem Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Günümüzde mevcut binaların deprem etkileri altında nasıl davranacağına dair gerçeğe en yakın ya da olası durumların en kötüsü için çeşitli çözüm önerileri sunulmuştur. Bunlar eş değer deprem yükü yöntemi /lineer elastik, modal yöntemler ve zaman tanım alanında çözüm yöntemleri olarak genel anlamda tanımlanabilir. Taslak Türk deprem yönetmeliği, eski Türk deprem yönetmeliklere göre daha da geliştirilerek günümüz mühendislerine sunmuştur. TBDY-2016 binalara etki eden toplam deprem yükü olarak tanımladığımız taban kesme kuvvetlerinin irdelenmesi yapılmıştır. Lineer olarak belirlenen bina yüklerin dahi üzerine çıkabilen nonlineer etkiler hesap edilmiştir. Doğal olarak hesabın doğruluğunun sorgulanması ve/veya doğru bile olsa mertabe anlamında yakınsaması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Hesaplanan taban kesme kuvvetindeki değerlerin lineer yöntemden çok yüksek çıkması analizde hataların varlığını göstermekte, çok düşük olması hatanın yanında uygun olmayan tasarımın varlığını göstermektedir. Bu tez çalışmasında tüm hesap yöntemlerinin lineer elastik yöntem olan Eşdeğer deprem yükü hesabına göre oranlanması önerilmektedir. Oranlamaya esas olarak hesap yöntemlerinin lineer hesap yöntemine göre 0.8 ile 1.5 aralığında olması önerilmektedir. Taslak Türk Deprem yönetmeliği 2016'da lineer elastik çözüm yöntemi olan ve deprem azaltma katsayıları ile düzenlenen eş değer deprem yükü için tüm binalara etki eden taban kesme kuvveti değişmese de ek eşdeğer deprem yükü nedeni ile yüksek devrilme momendi oluşmaktadır.. Yüksek katlı yapılarda bu etki daha da fazla görülmektedir. Bu nedenle ek eşdeğer deprem yüküne de eski yönetmliklerdeki gibi taban kesme kuvvetinin %20 sinden az olmak koşulu getirilimesi önerilmektedir. Zaman tanım alanında olan çözümler için deprem ivme kayıtlarının belirlenmesi ve analizlerde kullanılabilmesi için gerekli ön-şartların yapılması gereklidir. Bu bağlamda bölgeye ait ivme kayıtlarının elde edilmesi, yoksa benzer bölgelere ait verilerin elde edilmesi ya da bölgeye ait deprem sınıfı ve zemin sınıfına bağlı olarak deprem ivme kayıtlarının benzeştirilmesi çok önemlidir. Benzeştirme yöntemi için ise hedef tasarım spektrum eğrisi için yakınsama ve veri yoğunluğu da analizi zorlaştırmaktadır. Bir bina için eşdeğer deprem yükünden mertebe açısından oldukça farklı çıkan analizlerin tasarım tekrarı ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak bina modellerini bilgisayar ortamına ne kadar iyi aktarabilirsek aktaralım, önceden belirlenmiş kabullere göre analiz yapacağız. Yöntemeliklerce ne kadar önlem alınsada, hata yapılma oranı da oldukça fazladır. Bu nakımdan binaları toplam deprem yükü açısından incelemek bina elemanlarının tasarımının doğruluğundan daha önemlidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The present thesis aimed to give alternative suggestions about behaves of buildings under the earthquake situation. Creation of the suggestions were considered based upon the worst case scenarios and real life scenarios. Equivalent seismic load method, linear elastic, modal methods and time history constitute the mentioned earthquake situations. Therefore template Turkish Earth Quake Regulations were investigated and presented to the engineers in improved version. TBDY-2016 base shear force are classify as an earthquake load. Hence that load were investigated. Also linear and nonlinear effects were examined during the present work. So accuracy of the result searched compared and investigated .İf the result from the base shear force calculation illustrates higher result from the linear method, thus showed us the existence of mistakes. Or if the results are low, it shows the existence of the inappropriate structural design. The present work suggest to compare and proportion all calculation methods based on Equivalent seismic load method. Therefore the proportion ratio should between 0.8-1,5. Template Turkish Earth Quake Regulations 2016 include reduction factor of seismic load and Equivalent seismic load method. According to the Equivalent seismic load method, effect of same amount of base shear force to all buildings can cause to higher overturn moment by the additional equivalent seismic load. Overturn situation are occurred frequently for the high rise buildings. So the regulations must be revised as od regulations and“base shear force should be lower than 20%”rule should take place at the new regulation. Time history calculations should have acceleration coefficient. So that coefficients should be determined and prerequisite situations should be determined to illustrate condition of use. Prerequisite conditions can be archived by the investigating of the earthquake class of the area or using the specified earthquake area information that shows great similarities. However using similar area information can cause some difficulties. Equivalent seismic load are site-specific loads. Hence earthquake analysis should be revised and calculated again for the new area. As a result the analysis of a building are calculated or performed by the predetermined assumptions. Although the transferred model of building to the computer software are perfect, the mistake occurrence are possible. Thus investigating of building according to the total earthquake load is much more appropriate to investigating of buildings according to the design of building elements.