Geçirilmiş sezaryen sayısına göre doku elastografisi kullanılarak intraabdominal adhezyonların prediksiyonu
Assesment of intraabdominal adhesions using tissue elastography in relation to prior cesarean section number
  1. Tez No: 982668
  2. Yazar: SİMAY AYŞE USTAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL ÖZEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: sezaryen, doku elastisitesi, adezyon, prediksiyon, cesarean section, tissue elasticity, adhesion, prediction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, geçirilmiş sezaryen sayısına bağlı olarak gelişen intraabdominal adezyonların, sezaryen öncesi dönemde doku elastografisi kullanılarak noninvaziv biçimde öngörülebilirliğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Prospektif planlanmış olan bu çalışmaya, daha önce iki ve üzeri sezaryen geçirmiş gebeler (Grup 1, n:45) ile geçirilmiş bir sezaryeni olan gebeler (Grup 2, n:45) dahil edildi. Planlanmış sezaryen öncesinde tüm hastalara Shear Wave Elastografi (SWE) uygulanarak eski sezaryen skarı üzerinden subkutan doku elastisite ölçümü yapıldı. Sezaryen sırasında adezyonlar modifiye Nair sınıflaması ve Tulandi skorlaması kullanılarak kaydedildi. Elastografi verileri ile intraoperatif adezyon skorları arasındaki ilişki istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Ortalama elastisite değerleri karşılaşıtıldığında, Grup 1 median kPa değeri 13, 7 (9,4-19,4), Grup 2 median kPa değeri 11,8 (8,9-19,7) olarak bulundu (p = 0,687). Olgular geçirilmiş sezaryen sayısından bağımsız olarak Tulandi'ye göre adezyon yok / hafif ve orta/ şiddetli olarak gruplandırılğında, median elastisite değerleri sırasıyla 12,1 (8,9-19,3) ve 13,6 (9,4-20,1) olarak bulundu (p = 0,579) . Aynı gruplama Nair ile yapıldığında, median elastisite değerleri sırasıyla 12,3 (8,5-19, 7) ve 15,2 (11,3-19,4) olarak bulundu (p = 0,190). Sonuç: Çalışmamızda doku elastografi verileri ile geçirilmiş sezaryen sayısına ve her iki skorlama sistemine göre derecelendirilmiş intraabdominal adezyon durumuna göre karşılaştırma yapıldığında gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark bulunamamıştır.Bu çalışma, shear wave elastografinin sezaryen öncesinde intraabdominal adezyon varlığını veya şiddetini öngörme gücünün sınırlı olabileceğini göstermektedir. Bulgular, SWE'nin tek başına prediktif bir araç olarak kullanılmasının yeterli olmadığını düşündürmekte olup, daha geniş örneklem büyüklüğüne sahip çalışmalarla yöntemin öngörü değerinin yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate whether intra-abdominal adhesions associated with the number of previous cesarean deliveries can be predicted noninvasively in the preoperative period using shear wave elastography. Materials and Methods: In this prospective study, pregnant women with two or more prior cesarean sections (Group 1, n = 45) and those with a single previous cesarean (Group 2, n = 45) were included. Before the scheduled cesarean, elastography was performed to measure subcutaneous tissue elasticity over the previous cesarean scar. During surgery, adhesions were assessed using the Nair classification and the Tulandi scoring system. The relationship between elastography measurements and adhesion severity was statistically analyzed. Results: The median elasticity values were 13.7 kPa (9.4–19.4) in Group 1 and 11.8 kPa (8.9–19.7) in Group 2 (p = 0.687). When cases were classified as no/mild versus moderate/severe adhesions according to the Tulandi scoring system, the median elasticity values were 12.1 kPa (8.9–19.3) and 13.6 kPa (9.4–20.1), respectively (p = 0.579). Using the modified Nair classification, median values were 12.3 kPa (8.5–19.7) for no/mild adhesions and 15.2 kPa (11.3–19.4) for moderate/severe adhesions (p = 0.190). No statistically significant correlation was observed between SWE values and adhesion severity in either classification system. Conclusion: Elastography did not demonstrate sufficient predictive value for determining the presence or severity of intra-abdominal adhesions prior to cesarean delivery. The findings indicate that SWE alone may not serve as a reliable preoperative predictive tool. Larger studies are needed to further clarify its predictive potential.