Sosyotelizm ile ilişki memnuniyeti ve romantik yakınlık arasındaki ilişki
The relationship between phubbing, relationship satisfaction and romantic closeness
  1. Tez No: 982685
  2. Yazar: BURCU İZCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVİN AYDIN YÖNTEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Smartphone, addiction, phubbing, relationship satisfaction, partner phubbing, romantic intimacy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, bireylerin sosyotelizm düzeylerinin romantik ilişkilerindeki ilişki memnuniyeti ve romantik yakınlık düzeyleri üzerindeki etkilerini incelemektir. Bu kapsamda genel sosyotelist olma ve sosyotelizme maruz kalma düzeylerinin, ilişki memnuniyeti ve romantik yakınlık ile olan ilişkileri değerlendirilmiş; ayrıca söz konusu değişkenlerin cinsiyet, yaş, eğitim durumu, ilişki durumu ve süresi, sosyal medyada geçirilen süre, psikolojik destek alma durumu ve sosyal medya platformu tercihlerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır. Bunun yanında sosyotelizmin, ilişki memnuniyeti ile romantik yakınlık arasındaki ilişkide düzenleyici ve aracılık rolü oynayıp oynamadığı da incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini İstanbul ilinde yaşayan, 18-35 yaş aralığında, evli veya en az altı aydır romantik ilişkisi olan 481 katılımcı oluşturmaktadır. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Genel Sosyotelizm Olma Ölçeği, Genel Sosyotelizme Maruz Kalma Ölçeği, İlişki Değerlendirme Ölçeği ve Romantik İlişkilerde Yakınlık Ölçeği kullanılarak çevrimiçi bir platform üzerinden toplanmıştır. Verilerin analiz sürecinde, puan dağılımlarının normalliği çarpıklık-basıklık değerleri ile değerlendirilmiş; ardından korelasyon analizleri, çoklu doğrusal regresyon analizleri ve aracılık analizleri yürütülmüştür. Tüm analizler, yazılımlar arası hata varyansını azaltma amacıyla tercih edilen R tabanlı JASP 0.19.3 programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, genel sosyotelizm olma ve sosyotelizme maruz kalma düzeylerinin artışı, bireylerin ilişki memnuniyeti ve romantik yakınlık düzeylerini anlamlı düzeyde negatif yönde etkilemektedir. Ayrıca, sosyotelizm düzeylerinin, ilişki memnuniyeti ile romantik yakınlık arasındaki ilişki üzerinde kısmen aracılık ve düzenleyici bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Sosyodemografik değişkenler açısından da bazı gruplar arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Elde edilen araştırma sonuçlarına göre bulgular yorumlanmış, alanyazını ışığında tartışılmış ve araştırma konusuna ilişkin öneriler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to identify on what scale the phubbing levels of individuals impact their levels of relationship satisfaction and romantic intimacy in their romantic relationships. In this context, it explores the association between the levels of both general tendency to phub and exposure to phubbing, and the relationship satisfaction and romantic intimacy of individuals. The study also investigates whether there exist any significant differences in terms of demographic variables such as gender, age, educational background, relationship status and duration, time spent on social media, psychological support history, and preferred social media platforms. Additionally, it examines whether phubbing plays moderating and mediating roles in the connection between relationship satisfaction and romantic intimacy. The sample of the study consists of 481 participants residing in Istanbul, aged between 18 and 35, who are either married or have been in a romantic relationship for at least six months. Data were collected on an online platform via the Personal Information Form, the General Tendency to Phub Scale, the General Exposure to Phubbing Scale, the Relationship Assessment Scale, and the Intimacy in Romantic Relationships Scale. In the data analysis process, correlation analyses, multiple linear regression analyses, and mediation analyses were conducted following the normality of score distributions assessed through skewness and kurtosis values. All analyses were performed using the R-based software JASP 0.19.3, which was preferred for its capacity to reduce error variance across different software packages. The evaluation results indicate that the increasing levels of both general tendency to phub and exposure to phubbing have significant negative impact on the levels of the relationship satisfaction and romantic intimacy of individuals. Furthermore, it is revealed that phubbing levels show partial moderating and mediating effects upon the connection between relationship satisfaction and romantic intimacy. On the basis of socio-demographic variables, significant differences are observed among certain groups. The findings of the study are interpreted depending on the outcome of the surveys, discussed in light of the relevant literature, and suggestions regarding the subject matter are presented in this paper.