Socialism and feminism: An analysis of Turkish radical socialist articles (1987-1994)
Sosyolizm ve feminizm: Türk radikal sosyalist yazını üzerine bir inceleme (1987-1994)
  1. Tez No: 161368
  2. Yazar: MÜNİR CEM KAYALIGİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANAN ASLAN AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyalizm, feminizm, Türkiye, söylem analizi, Socialism, feminism, Turkey, discourse analysis. iv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
ÖZ SOSYALİZM VE FEMİNİZM: TÜRK RADİKAL SOSYALİST YAZINI ÜZERİNE BİR İNCELEME (1987-1994) Kayalıgil, Münir Cem Yüksek Lisans, Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans Programı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Canan Aslan- Akman Aralık 2005, 145 sayfa. Bu çalışmada, Türkiye'de 1987-1994 arasında arasında yayınlanmış sosyalist eğilimli kimi marjinal dergilerdeki; ferninizm, kadın sorunu ve diğer ilgili konular üzerine çıkmış yazılar incelenmiştir. Çalışmada, bu yazılar üzerinden gidilerek Türkiye'deki, feminizme ilişkin sosyalist söylemin tarifi, tasnifi ve çözümlemesi yapılmıştır. Bunlar sonucunda, Türkiye'deki radikal sosyalist kesimin feminizme ilişkin yargıları ve feminist harekete karşı tavrının çok az bir çeşitlilik içerdiği, yıllar içinde değişim göstermediği ve özellikle kuramsal yönden çok zayıf ve yüzeysel kalmış olduğu savunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOCIALISM AND FEMINISM: AN ANALYSIS OF TURKISH RADICAL SOCIALIST ARTICLES (1987-1994) KayalıgiL Münir Cem M.Scv Graduate Program of Gender and Women's Studies Supervisor: Assist. Prof. Dr. Canan Aslan- Akman December 2005, 145 pages. In this study, radical socialist articles written on feminism, the feminist movement and the woman question published between 1987 and 1994 in Turkey are examined. The study attempts at describing, classifying and analyzing the Turkish socialist discourse manifested in response to the emergence of feminism in Turkey. It is argued that the Turkish socialists' approaches to feminism and the feminists do not differ much, nor a change in their approaches with time can be observed. It is also argued that the theoretical content of the radical socialist articles is usually futile and far from being comprehensive.