Gemilerde ısıl konfor parametrelerinin ve etki faktörlerinin saptanarak enerji tasarruflu hvac sistemlerinin tasarımı
Design of energy saving hvac systems by determining thermal comfort parameters and their impact factors on ships
  1. Tez No: 983187
  2. Yazar: TAHİR NEZİHİ ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADRİ TURGUT GÜRSEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isı, Isı akışı, Isı analizi, Isı değeri, Isı geçişi, Isı köprüsü, Heat, Heat flow, Heat analysis, Heat value, Heat transfer, Thermal bridge
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gemi İnşaatı Bilim Dalı
Özet
Dünya ticaret hacminin artmasına paralel olarak, deniz taşımacılığında kullanılan gemilerin enerji verimliliği giderek daha önemli hale gelmiştir. Gemilerde enerji tüketiminin önemli bir kısmı, yaşam mahallerinin ve çalışma alanlarının iklimlendirilmesi için kullanılan Isıtma, Havalandırma ve İklimlendirme (HVAC) sistemlerine aittir. Bu durum, enerji verimliliği yüksek, aynı zamanda ısıl konfor koşullarını optimum seviyede sağlayan sistem tasarımlarını zorunlu kılmaktadır. Bu tez çalışmasında, gemilerdeki ısıl konfor parametrelerinin belirlenmesi, bu parametreleri etkileyen çevresel ve yapısal faktörlerin incelenmesi ve enerji tasarruflu HVAC sistem tasarımına yönelik yöntemlerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında farklı tipte gemilerde saha ölçümleri gerçekleştirilmiş, uluslararası standartlarda tanımlanan ısıl konfor kriterleri dikkate alınarak mevcut sistemlerin performans değerlendirmesi yapılmıştır. Elde edilen veriler, tasarım aşamasındaki hesaplamalar ile karşılaştırılmış ve gemi operasyon koşullarına özgü iyileştirme gereksinimleri ortaya konmuştur. Bu doğrultuda, hem enerji tüketimini azaltan hem de mürettebatın ve yolcuların konforunu artıran, uygulanabilir bir HVAC sistem tasarımı önerilmiştir. Isıl konforun yanı sıra, bu tez çalışmasında HVAC sistem tasarımına akustik konfor analizi de entegre edilerek, geleneksel çalışmaların ötesinde yenilikçi bir katkı sağlanmıştır. Çalışma, gemi tasarımcıları, işletmecileri ve mühendisler için, enerji verimliliği ile ısıl ve akustik konfor optimizasyonunu birlikte sağlayacak nitelikte bir referans niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In parallel with the growth of global trade volume, the energy efficiency of ships used in maritime transportation has become increasingly important. A significant portion of the total energy consumption on ships is attributed to Heating, Ventilation, and Air Conditioning (HVAC) systems, which are used to maintain thermal comfort in living quarters and working spaces. This situation necessitates the design of systems that are both energy-efficient and capable of providing optimal thermal comfort conditions. This dissertation aims to identify thermal comfort parameters on ships, analyze the environmental and structural factors that influence these parameters, and develop methods for designing energy-efficient HVAC systems. Field measurements were taken on various types of ships, and the performance of existing systems was assessed according to the thermal comfort criteria specified in international standards. The data collected were compared with design-stage calculations, and specific improvement requirements related to ship operational conditions were identified. Therefore, a practical HVAC system design was proposed that decreases energy consumption while improving the comfort of both crew and passengers. In addition to thermal aspects, this dissertation also incorporates acoustic comfort analysis into the HVAC system design, offering an innovative contribution that goes beyond traditional studies. This research serves as a valuable reference for ship designers, operators, and engineers seeking to optimize energy efficiency, thermal comfort, and acoustic comfort simultaneously.