Türkiye'de insansız hava araçlarına yönelik toplumsal algının değerlendirilmesi
Assessment of public perception towards unmanned aerial vehicles in Türkiye
  1. Tez No: 983432
  2. Yazar: MERT ÖN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAMER SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil havacılık, Civil aviation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pilotaj Ana Bilim Dalı
Özet
İnsansız hava aracı (İHA) teknolojisi, günümüzde farklı sektörlerdeki yaygın kullanımı sayesinde toplumsal yaşamın pek çok alanında etkisini artırmaktadır. Bununla birlikte, İHA teknolojisinin toplum tarafından nasıl algılandığı, bu teknolojinin gelişim sürecinde kritik bir rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de İHA'lara yönelik toplumsal algıyı çok boyutlu bir yaklaşımla değerlendirmektir. Araştırmada, toplumsal algının alt boyutları olarak bireylerin İHA'lara ilişkin farkındalıkları, beklentileri, deneyimleri, gizlilik ile güvenlik kaygıları ve düzenleyici çerçeveye dair tutumları incelenmiştir. Veriler, 400 katılımcıyla anket tekniği kullanılarak toplanmıştır. Çalışmada toplumun İHA algısını ölçmeye yönelik özgün bir ölçek geliştirilmiş; bu süreçte geçerlilik ve güvenirlik analizleri gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda cinsiyet, meslek gibi demografik değişkenler ve İHA'lara yönelik tanımlayıcı bilgilere göre katılımcılar arasında istatistiksel olarak anlamlı algı farklılıkları tespit edilmiştir. Bu bağlamda, erkek katılımcılar, mühendisler, İHA pilot sertifikasına sahip olanlar, sertifika alma eğiliminde bulunanlar ve bu sertifikayı alabilecekleri kurumlara yönelik farkındalığı olanların, İHA'lara yönelik algılarının daha olumlu olduğu belirlenmiştir. Buna karşın, katılımcılar arasında yaş ve eğitim düzeyine göre İHA'lara yönelik algı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Katılımcıların genel olarak İHA'lara olumlu yaklaştığı ancak gizlilik ve güvenlik hususlarında bazı kaygılar taşıdığı, kullanım amacına göre en yüksek onayın ise arama ve kurtarma faaliyetlerine verildiği ortaya konulmuştur. Sonuç olarak çalışma, İHA'lara yönelik toplumsal algıya dair literatüre teorik bir çerçeve sunmakta, özgün bir ölçek geliştirme yöntemiyle metodolojik katkı sağlamaktadır. Elde edilen bulgular, politika geliştirme süreçleri ve uygulayıcılar için yol gösterici niteliktedir.
Özet (Çeviri)
UAV technology is increasingly impacting many areas of social life due to its widespread use across various sectors nowadays. In addition, how UAV technology is perceived by society plays a critical role in its development process. The aim of this study is to evaluate the public perception of UAVs in Türkiye using a multidimensional approach. The research investigates sub-dimensions of public perception, including individuals' awareness, expectations, experiences, privacy and security concerns, and attitudes towards the regulatory framework related to UAVs. Data were collected from 400 participants using a survey method. An original scale was developed to measure the public perception of UAVs, and validity and reliability analyses were conducted. The study found statistically significant differences in perception among participants based on demographic variables such as gender and occupation, as well as descriptive information related to UAVs. Specifically, male participants, engineers, those holding UAV pilot certificates, those intending to obtain such certificates, and those aware of institutions offering these certificates exhibited more positive perceptions of UAVs. In contrast, no statistically significant differences were observed regarding perception based on age or education level. Overall, participants showed a generally positive attitude towards UAVs but expressed some concerns about privacy and security, with the highest approval given to search and rescue operations as an application area. In conclusion, this study provides a theoretical framework for the literature on public perception of UAVs and contributes methodologically by developing an original measurement scale. The findings offer guidance for policy development processes and practitioners.