Bir aile sağlığı merkezi'ne başvuran hastaların memnuniyetinin europep ölçeği ile değerlendirilmesi
Evaluation of patient satisfaction of patients applying to a family health center using the europep scale
- Tez No: 983433
- Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN TELATAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Sağlığı Merkezi, EUROPEP, Hasta, Memnuniyet, Family Health Center, EUROPEP, Patient, Satisfaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bir Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran hastaların aile hekimliği hizmetlerinden memnuniyet düzeyini EUROPEP ölçeği ile ölçmek ve memnuniyet düzeyine etki eden faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma tek merkezli, kesitsel ve tanımlayıcı türde bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini, İstanbul ili Maltepe ilçesinde bir aile sağlığı merkezine kayıtlı 18 yaş ve üzeri bireyler oluşturmuştur. Örneklem büyüklüğü 323 kişi olarak belirlenmiştir. Veri toplama aracı olarak 8 soruluk sosyodemografik özellikler formu ve EUROPEP ölçeği kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 22.0 programı ile yapılmıştır. Veriler normal dağılım gösterdiği için analizler parametrik testler (t-testi, ANOVA, Pearson korelasyon, regresyon) ile yapılmıştır. Analizler %95 düzeyinde yapılmış ve anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların genel memnuniyet düzeyi yüksek bulunmuş, EUROPEP toplam puan ortalaması 4,06±0,17 olarak saptanmıştır. (Min:0-Max:5) En yüksek memnuniyet, hekimlerin test ve tedaviler hakkında açıklama yapması boyutunda ortaya çıkmıştır. En düşük memnuniyet ise telefonla ulaşılabilirlik ve uygun randevu alma alanlarında gözlenmiştir. Yaş ile memnuniyet arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuş; genç yetişkinlerin (18-29 yaş) memnuniyet düzeyleri daha yüksek saptanmıştır. Kadınların memnuniyet düzeyi erkeklere göre anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Medeni durum, eğitim, meslek, gelir ve çalışma durumu ile memnuniyet arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Aile sağlığı merkezine daha az başvuranların memnuniyet düzeyi anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Katılımcılar genel olarak aile hekimliği hizmetlerinden yüksek düzeyde memnuniyet bildirmesine rağmen aile hekimliği hizmetlerinin geliştirilmesinde özellikle iletişim ve erişim boyutlarına odaklanılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to measure the satisfaction level of patients presenting to a Family Health Center with family medicine services using the EUROPEP scale and to identify the factors affecting this satisfaction level. Materials and Methods: This study is a single-center, cross-sectional, and descriptive study. Prior to the study, approval was obtained from the Ethics Committee of Koşuyolu Training and Research Hospital (22/07/2025, 2025/12/1203). The study population consisted of individuals aged 18 years and older registered at Çınar Family Health Center in Maltepe, Istanbul. The sample size was determined as 323 participants. Data were collected using a 8-item sociodemographic characteristics form and the EUROPEP scale. Statistical analyses were performed with the SPSS 22.0 program. Since the data showed normal distribution, parametric tests (t-test, ANOVA, Pearson correlation, regression) were applied. Analyses were conducted at the 95% confidence level, and a significance level of p<0.05 was accepted. Results: The overall satisfaction level of participants was found to be high, with a mean EUROPEP total score of 4.06±0.17. The highest satisfaction was reported in the domain of physicians providing explanations about tests and treatments. The lowest satisfaction was observed in accessibility by phone and scheduling of appropriate appointments. A significant negative correlation was found between age and satisfaction; younger adults (18-29 years) had higher satisfaction levels. Women reported significantly higher satisfaction compared to men (p<0.05). No significant differences were observed in satisfaction according to marital status, education, occupation, income, or employment status. Patients who visited the family health center less frequently reported significantly higher satisfaction levels. Conclusion: Although participants reported a high level of satisfaction with family medicine services in general, it was concluded that the development of family medicine services should focus particularly on communication and access dimensions.