Helicobacter pylori enfeksiyonunun inflamatuar parametrelerle olan ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between Helicobacter pylori infection and inflammatory parameters
- Tez No: 983438
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADEM ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: CRP/Albümin oranı, gastrit, helicobacter pylori, inflamasyon, monosit/lenfosit oranı, nötrofil/lenfosit oranı, CRP/Albumin ratio, gastritis, Helicobacter pylori, inflammation, monocyte/lymphocyte ratio, neutrophil/lymphocyte ratio
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Helicobacter pylori (HP), kronik aktif gastritin başlıca etkeni olup gastrik inflamasyon, mukozal hasar ve premalign süreçlerle ilişkilidir. Bu çalışmada, erişkin hastalarda HP enfeksiyonu ile sistemik inflamatuar parametreler nötrofil lenfosit oranı (NLO), monosit lenfosit oranı (MLO), platelet lenfosit oranı (PLO) ve CRP/Albümin oranı (CAO) arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi; ayrıca HP şiddeti ile mukozal histopatolojik bulguların birlikte incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, 1 Nisan 2020–1 Nisan 2024 tarihleri arasında üst gastrointestinal sistem endoskopisi ve mide biyopsisi yapılan 300 erişkin hastayı kapsamaktadır. Katılımcılar histopatolojik incelemeye göre HP pozitif ve HP negatif olarak sınıflandırılmış; HP pozitif grup ayrıca mukozal aktivite, inflamasyon, atrofi ve intestinal metaplazi şiddetine göre 1+, 2+ ve 3+ düzeylerinde değerlendirilmiştir. Tüm hastalarda demografik özellikler, komorbid hastalıklar, biyokimyasal parametreler, endoskopik tanılar, hemogram göstergeleri ve inflamatuar indeksler kaydedilmiştir. Mukozal aktivite, inflamasyon, atrofi ve intestinal metaplazi Updated Sydney Sistemi'ne göre değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizlerde Ki-kare, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis ve Spearman korelasyon testleri kullanılmış, p<0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması HP(–) grupta daha yüksek olup, komorbidite yükü—özellikle hipertansiyon, koroner arter hastalığı ve dislipidemi—HP(–) grupta anlamlı şekilde daha fazlaydı. Biyokimyasal açıdan HP(–) grupta glukoz, üre, kreatinin ve CRP değerleri daha yüksek bulunmuştur. İnflamatuar parametrelerde HP pozitiflik derecesi arttıkça NLO, MLO ve CAO değerlerinde anlamlı azalma izlenmiştir; PLO değerleri açısından anlamlı fark saptanmamıştır. HP pozitif grupta yalnızca HP şiddeti ile NLO arasında anlamlı negatif korelasyon bulunmuştur. Histopatolojik değerlendirmede HP pozitifliği saptanan sonuçlar mukozal aktivite, inflamasyon, atrofi ve intestinal metaplazi olarak sınıflandırılmıştır. Bu gruplardaki şiddete göre 1+ 2+ 3+ olarak değerlendirilmiştir. HP pozitif bireylerde mukozal aktivite ve inflamasyon şiddeti belirgin olarak artmış; ancak atrofi ve intestinal metaplazi prevalansında HP düzeylerine göre anlamlı farklılık saptanmamıştır. Sonuç: HP enfeksiyonu belirgin gastrik inflamatuar yanıt oluşturmaktadır ancak periferik inflamatuar indeksler HP varlığını veya şiddetini bağımsız olarak yansıtmakta sınırlıdır. Yaş ve komorbidite yükü inflamatuar göstergeler üzerinde önemli karıştırıcı etkilere sahiptir. Klinik uygulamada HP değerlendirilirken bu karıştırıcıların göz önünde bulundurulması, periferik inflamatuar oranların ise tek başına tanısal amaçla kullanılmaması önerilmektedir. Prospektif çalışmalar, HP ile inflamatuar biyobelirteçler arasındaki ilişkinin daha doğru biçimde ortaya konmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Helicobacter pylori (HP) is the leading cause of chronic active gastritis and is associated with gastric inflammation, mucosal injury, and premalignant conditions. This study aimed to evaluate the relationship between HP infection and systemic inflammatory parameters including neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), monocyte-to-lymphocyte ratio (MLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR) and C-reactive protein/albumin ratio (CAR) and to assess the association between HP severity and mucosal histopathological findings in adult patients. Materials and Methods: This retrospective cross-sectional study included 300 adult patients who underwent upper gastrointestinal endoscopy and gastric biopsy between April 1, 2020 and April 1, 2024. Based on histopathological evaluation, participants were categorized as HP-positive or HP-negative; the HP-positive cohort was further graded (1+, 2+, 3+) according to the severity of mucosal activity, inflammation, atrophy, and intestinal metaplasia, assessed in accordance with the Updated Sydney System. Demographic variables, comorbidities, biochemical markers, endoscopic diagnoses, complete blood count parameters, and inflammatory indices were systematically recorded. Statistical analyses were performed using Chi-square, Mann–Whitney U, Kruskal–Wallis, and Spearman correlation tests, with a p-value <0.05 considered statistically significant. Results: The HP-negative group exhibited a significantly higher mean age and a greater comorbidity burden—particularly hypertension, coronary artery disease, and dyslipidemia. Biochemical assessment revealed higher glucose, urea, creatinine, and CRP levels among HP-negative individuals. Increasing HP density was associated with a significant decrement in NLR, MLR, and CAR values; PLR did not demonstrate a statistically significant difference. In the HP-positive subgroup, only HP density showed a significant inverse correlation with NLR. Histopathological evaluation confirmed increased mucosal activity and inflammation severity in HP-positive patients, whereas no significant variation was observed in the prevalence or severity of atrophy and intestinal metaplasia across HP grades. Conclusion: HP infection elicits a pronounced gastric inflammatory response; however, peripheral inflammatory biomarkers exhibit limited discriminative capacity in independently reflecting the presence or severity of HP infection. Age and comorbidity burden represent major confounders influencing systemic inflammatory indices. These factors should be carefully considered in clinical interpretation, and peripheral inflammatory ratios should not be utilized as standalone diagnostic tools. Prospective studies are warranted to more precisely delineate the interplay between HP infection and systemic inflammatory biomarkers.