2019-2023 yılları arasında farklı yaşam tabloları kullanılarak yaşam ümidinin değerlendirilmesi
Evaluation of life expectancy using different life tables between 2019 and 2023
- Tez No: 983718
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZİYNET ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
- Anahtar Kelimeler: Sağkalım oranı, Yaşam ümidi, Survival rate, Life expectancy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
Özet
Yaşam ümidi, belirli bir yaştaki bireyin mevcut ölüm koşulları altında yaşamayı sürdürebileceği ortalama süreyi ifade eder ve demografik analizlerde temel bir ölçüt olarak kullanılmaktadır. Yaşam tabloları, yaşa özgü ölüm olasılıklarını kullanarak varsayımsal bir kohortun yaşam sürecini modelleyen yapılar olup; yalnızca bireylerin yaşam süresini değil, aynı zamanda nüfus sağlığı, sosyal refah ve sağlık sistemlerinin etkinliği hakkında da önemli bilgiler sunar. Bu çalışmada; Türkiye'de 2019-2023 yılları arasında yaşam ümidinde meydana gelen değişimler, farklı yaşam tabloları aracılığıyla incelenmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan nüfus verileri ve ölüm sayıları verileri esas alınarak doğumda beklenen yaşam süresi (e₀), belirli yaş gruplarında yaşam ümidi ve ölüm oranlarındaki değişimler analiz edilmiştir. Ayrıca yaşam ümidi kadın ve erkek bireylerde karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Çalışmanın amacı, Türkiye'de son beş yıllık dönemde yaşam ümidinin zaman içerisindeki değişimini ortaya koymak, pandemi dönemi etkilerini değerlendirmek ve farklı yaşam tablosu türlerinin sunduğu sonuçlar arasında fark olup olmadığını incelemektir. Bulgular, 2020 yılında COVID-19 pandemisinin etkisiyle yaşam ümidinde belirgin bir düşüş yaşandığını ve erkek ve kadınlar arasında yaşam ümidi farkının yaklaşık olarak 5 yıl olduğu saptanmıştır. Bu çalışma, Türkiye'de yaşam süresi analizine katkı sağlamakla birlikte, demografik yapı, sağlık politikaları ve sosyoekonomik koşulların yaşam ümidine etkisinin anlaşılması açısından da önemli çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Life expectancy refers to the average length of time an individual at a given age is expected to live under current mortality conditions, and it is used as a fundamental measure in demographic analyses. Life tables are structures that model the life course of a hypothetical cohort using age-specific mortality probabilities; they provide not only information about individual lifespans but also important insights into population health, social welfare, and the effectiveness of healthcare systems.In this study, changes in life expectancy in Türkiye between 2019 and 2023 were examined through different life tables. Based on population and death data published by the Turkish Statistical Institute, life expectancy at birth (e₀), life expectancy at specific age groups, and changes in mortality rates were analyzed. In addition, life expectancy was evaluated comparatively for females and males.The aim of the study is to reveal the temporal changes in life expectancy in Türkiye over the last five-year period, assess the effects of the pandemic period, and examine whether there are differences among the results provided by different types of life tables. The findings indicate that there was a significant decline in life expectancy in 2020 due to the impact of the COVID-19 pandemic, and that the life expectancy gap between men and women was approximately 5 years.This study not only contributes to the analysis of life expectancy in Türkiye but also offers important insights into understanding the effects of demographic structure, health policies, and socioeconomic conditions on life expectancy.