PHOTOELECTROCATALYTIC STUDIES OF BiVO4 NANOSHEETSELECTRODES IN THE REACTION OF CO2 REDUCTION
BiVO4 NANOSHEET ELEKTRODLARININ FOTOKATALİTİK OLARAK CO2 İN İNDİRGENME REAKSİYONUNDAKİ PERFORMANSININ İNCELENMESİ
- Tez No: 983734
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DMİTRY BAVYKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Fotoindirgenme, Heterojen katalizörler, Photoreductions, Heterogeneous catalysts
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Unıversıty Of Southampton
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Görünür bölge ışık uyarılması için uygun bir band aralığına sahip olan ortorombik bizmut vanadat'ın (o-BiVO4) fotokatalitik olarak karbon dioksiti indirgeme gücü fotoelektrokimyasal olarak incelenmiştir. Bunları yapmak için, vanadyum açısından fakir ve vanadyum açısından zengin o-BiVO4 nanotabakaları termal yolla toz halinde sentezlendi. Elde edilen nano tabakalar, fotokatalizör elde etmek amacıyla ITO cam yüzeyine macun şeklinde sürülmesiyle fotokatalitik elektrotların hazırlanmasında kullanıldı. Hazırlanan bu fotokatotlar, bu fotokatalizörlerin fotoelektrokimyasal özelliklerini ve yük ayırma mekanizmalarını belirlemek için döngüsel voltammetri ve kronoamperometri teknikleri kullanılarak NaHCO3 elektroliti içerisinde test edildi. Farklı NaHCO3 konsantrasyonları ile yapılan deneyler, fotoelektrokimyasal olarak CO2 indirgemesinde elektrolit konsantrasyonu ile fotoakım yoğunluğu arasında güçlü bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Elektrolit konsantrasyonu daha az yoğun hale geldiğinde fotoakım yoğunluğu artmış, elektrolit konsantrasyonu seyreltildginde azaldığı gözlemlenmiştir. Diğer bir önemli bulgu, fotoakım büyüklüğü üzerindeki pH etkisidir. NaHCO3 çözeltisinin doğal pH'ından daha düşük veya daha yüksek pH'ta, fotoakım yoğunluğu, doğal elektrolit pH'ında elde edilenden daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Fotoakım yoğunluğu doğal pH'a kadar pH artışı ile artmış ve bu pH noktasından sonra azalmaya başlamıştır. CV eğrisinde herhangi bir CO2 fotoindirgeme emaresi gözlemlenememiştir.
Özet (Çeviri)
Having a suitable bandgap for visible light harvesting, photocatalytic Carbon dioxide reduction abilities of orthorhombic bismuth vanadate (o-BiVO4) was investigated photoelectrochemically. To do these, vanadium vacancy poor and vanadium vacancy rich o- BiVO4 nanosheets were synthesized as a powder by thermal route. Obtained nanosheets were used to prepare photocatalyst coated ITO glass electrodes. These prepared photocathodes were tested in NaHCO3 electrolyte utilizing cyclic voltammetry and chronoamperometry to determine photoelectrochemical properties and charge separation mechanism of these photocatalysts. The experiments conducted at different NaHCO3 concentrations revealed that there is a strong correlation between photocurrent density and electrolyte concentration in photoelectrochemical CO2 reduction. Photocurrent density increased when electrolyte concentration got less dilute or vice versa. Another important finding was the pH effect on photocurrent magnitude. At lower or higher pH than the natural pH of the NaHCO3 solution, photocurrent density was lower than that of obtained at natural electrolyte pH. Photocurrent density increased by pH increase until natural pH and started to diminish after this pH point. Any CO2 photoreduction peak on CV curve was not observed.