Karpal tünel sendromu olan bireylerde el fonksiyonları ile okupasyonel yeterlilik ve önem ilişkisinin değerlendirilmesi
- Tez No: 983786
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA ASQAROVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ergoterapi, Occupational Therapy
- Anahtar Kelimeler: Karpal tünel sendromu, El fonksiyonları, Okupasyonel yeterlilik, Okupasyonel önem, Günlük yaşam aktiviteleri, Carpal Tunnel Syndrome, Hand functions, Occupational competence, Occupational significance, Activities of daily living
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ergoterapi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ergoterapi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Karpal Tünel Sendromu (KTS) tanısı almış bireylerde el fonksiyonları ile okupasyonel yeterlilik ve önem arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamıştır. Araştırmaya, Bağcılar Devlet Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Polikliniği'ne başvuran ve hafif-orta dereceli KTS tanısı alan 18-65 yaş arası 182 birey dahil edilmiştir. Veri toplama araçları olarak Demografik Bilgi Formu, Aktivite Öz Değerlendirme Ölçeği ve Duruöz El İndeksi kullanılmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 25.0 programı ile yapılmıştır. Sonuçlara göre, el fonksiyonlarındaki kötüleşme bireylerin aktiviteleri gerçekleştirme kapasitesini azaltmaktadır. Özellikle mutfak, giyinme, temizlik ve iş aktivitelerinde yaşanan zorluklar, genel aktivite yeterliliğini olumsuz etkilemektedir. Ancak, el fonksiyonlarındaki bozulmanın bireylerin aktivitelere verdikleri önemi etkilemediği bulunmuştur. Kadınların aktivite yeterliliği ve önem algısı erkeklerden daha düşük bulunmuştur. Hastalık süresi arttıkça bireylerin aktivite yeterliliği ve önem algısı azalmaktadır. Bu çalışma, KTS'li bireylerde el fonksiyonlarının günlük yaşam aktiviteleri üzerindeki etkisini ve aktivite öneminin bireyin içsel değerleriyle ilişkisini ortaya koymuştur. Ergoterapi müdahalelerinde, bireyin fiziksel kapasitesinin yanı sıra, anlamlı aktivitelere katılımının da desteklenmesi gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the relationship between hand functions and occupational competence and significance in individuals diagnosed with Carpal Tunnel Syndrome (CTS). The study included 182 individuals aged 18-65 years, who were admitted to the Bağcılar State Hospital Physical Medicine and Rehabilitation Department Outpatient Clinic and diagnosed with mild to moderate CTS. The data collection tools used were the Demographic Information Form, the Occupational Self Assessment (OSA), and the Duruöz Hand Index (DHI). Statistical analyses were performed using the SPSS 25.0 program. The results showed that the deterioration of hand functions reduces the ability of individuals to perform activities. Difficulties experienced especially in kitchen, dressing, cleaning and work activities negatively affect general activity competence. However, it was found that the deterioration of hand functions did not affect the importance individuals placed on activities. Women had lower scores in activity competence and importance perception than men. As the duration of the disease increases, individuals' perception of activity competence and importance decreases. This study revealed the effect of hand functions on daily living activities and the relationship of activity importance with the individual's internal values in individuals with CTS. It was emphasized that in occupational therapy interventions, in addition to the individual's physical capacity, participation in meaningful activities should also be supported.