Çoklu ilaç dirençli tüberküloz vakası ile temaslı çocuk hastaların profilaksi tedavisi izlemi
Monitoring of prophylactic treatment in pediatric patients exposed to multidrugresistant tuberculosis cases
  1. Tez No: 983785
  2. Yazar: EMİNE SARIBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tüberküloz, Çoklu İlaç Dirençli Tüberküloz, Tüberküloz profilaksisi, Florokinolon profilaksisi, Tuberculosis, Multidrug-Resistant Tuberculosis, Tuberculosis Prophylaxis, Fluoroquinolone Prophylaxis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Tüberküloz dünya genelinde yüksek morbidite ve mortaliteye yol açan önemli bir enfeksiyon hastalığıdır. Çocukluk çağında tanısal güçlükler ve hızlı progresyon riski nedeniyle dikkatli değerlendirme gerektirir. Son yıllarda çoklu ilaç dirençli tüberküloz (ÇİD-TB) ve rifampisin dirençli tüberküloz olgularındaki artış tüberküloz kontrol programlarını ciddi şekilde zorlamaktadır. Güncel Dünya Sağlık Örgütü önerileri doğrultusunda ÇİD-TB temaslı yüksek riskli çocuklarda florokinolon temelli profilaksi rejimlerinin uygulanması önem kazanmaktadır. Amaç: Bu çalışma T.C. S.B.Ü. Bakırköy Dr. Sadi Konuk E.A.H. Çocuk Enfeksiyon Polikliniğine başvuran ÇİD-TB vakası ile temas eden çocuklarda uygulanan profilaksi tedavisinin etkinliğini değerlendirmektedir. Temaslı çocukların demografik ve klinik özellikleri, izlem süreçleri ve profilaksi sonrası enfeksiyon veya hastalık gelişimi analiz edilecektir. Temaslı çocuklara uygulanan profilaksi tedavilerinin ve karşılaşılan olası yan etkiler incelenerek mevcut tedavi kılavuzlarının güçlendirilmesine katkı sağlamak hedeflenmiştir. Gereç ve yöntem: Bu çalışmada hastanemiz Çocuk Enfeksiyon Polikliniği'nde 2018 –2025 tarihleri arasında çoklu ilaç dirençli tüberküloz vakası ile temas nedeni ile değerlendirilen hastalar kohort grubu (n=33) olarak belirlendi. Hastaların başvuru bilgileri, aşı ve temas öyküleri, tüberkülin deri testi sonuçları, laboratuvar değerleri, takiplerde başlanan profilaksi tedavisi, gelişen yan etkiler, tedavi uyumu, kontrol akciğer grafileri, laboratuvar değişiklikleri, yatış öyküleri ve hastalık gelişimi retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Bu çalışmada ÇİD-TB temaslı 33 çocuğun incelendiği kohortta, çocukların çoğunun asemptomatik olduğu, görüntüleme ve laboratuvar sonuçlarının büyük oranda normal olduğu ve %57,6'sının profilaksi aldığı görülmüştür. Profilaksi tedavisi iyi tolere edilmiş, yan etkiler minimal düzeyde gözlenmiştir. İzlemde hiçbir çocukta X tüberküloz hastalığı gelişmemesi, özellikle yüksek riskli temaslı çocuklarda uygulanan profilaksinin koruyucu etkisini güçlü biçimde desteklemektedir. Sonuç: Bu çalışma ÇİD-TB temaslı çocuklarda erken değerlendirme, düzenli izlem ve uygun profilaksinin hastalık gelişimini önlemede kritik rol oynadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Tuberculosis remains a major infectious disease worldwide, leading to substantial morbidity and mortality. Diagnostic challenges and the risk of rapid progression in childhood necessitate careful clinical evaluation. In recent years, the increasing incidence of multidrug-resistant tuberculosis (MDR-TB) and rifampicinresistant tuberculosis has posed significant difficulties for tuberculosis control programs. In line with current World Health Organization recommendations, fluoroquinolone-based prophylactic regimens have gained importance in high-risk children exposed to MDR-TB. Objective: This study aims to evaluate the effectiveness of prophylactic therapy administered to children who were exposed to MDR-TB and presented to the Pediatric Infectious Diseases Outpatient Clinic of Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital. The demographic and clinical characteristics of exposed children, their follow-up processes, and the development of infection or disease after prophylaxis were analyzed. By examining the prophylactic regimens administered and the adverse events encountered, this study seeks to contribute to the strengthening of current treatment guidelines. Materials and Methods: This cohort study included children (n = 33) evaluated due to exposure to multidrug-resistant tuberculosis between 2018 and 2025 in our hospital's Pediatric Infectious Diseases Outpatient Clinic. Admission data, vaccination status, exposure characteristics, tuberculin skin test results, laboratory findings, prophylactic treatments initiated during follow-up, adverse events, treatment adherence, follow-up chest radiographs, laboratory changes, hospitalization history, and disease development were retrospectively reviewed. Results: In this cohort of 33 children exposed to MDR-TB, most were asymptomatic at presentation, and imaging and laboratory findings were largely within normal limits. A total of 57.6% received prophylactic therapy. Prophylactic treatment was well XII tolerated, with minimal adverse effects observed. Notably, no child developed tuberculosis disease during follow-up, strongly supporting the protective efficacy of prophylaxis, particularly among high-risk contacts. Conclusion: This study demonstrates that early evaluation, regular follow-up, and appropriate prophylactic therapy play a critical role in preventing disease development among children exposed to MDR-TB.