Polimetil metakrilat (PMMA) katkılı taş mastik asfalt karışımların deneysel olarak incelenmesi
Experimental investigation of polymer-modified stone mastic asphalt mixtures with polymethyl methacrylate (PMMA) addition
  1. Tez No: 983917
  2. Yazar: FURKAN KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEVKET ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Taş mastik asfalt, Ulaştırma mühendisliği, İnşaat mühendisliği, Stone mastic asphalt, Transportation engineering, Civil engineering
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ulaştırma Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Polimetil Metakrilat (PMMA) katkısının taş mastik asfalt (SMA) karışımları üzerindeki mekanik ve fiziksel etkileri deneysel olarak araştırılmıştır. Günümüzde asfalt kaplamalarda karşılaşılan tekerlek izi, kalıcı deformasyon ve yüksek sıcaklık dayanımı gibi problemler, çeşitli polimer katkılar ile iyileştirilmeye çalışılmaktadır. Bu kapsamda PMMA; hem bitüm içerisine modifiye katkı olarak (%0, %1, %2, %3, %4 ve %5 oranlarında), hem de agrega yerine dolgu malzemesi olarak (%0, %0,5, %1, %1,5, %2 ve %2,5 oranlarında) eklenmiştir. Deneysel tasarımda her bir katkı kombinasyonu için laboratuvar ortamında numuneler hazırlanmış ve bu numunelere ait Marshall stabilite, yoğunluk, boşluk oranı, mineral agregalar arasındaki boşluk yüzdesi, bitümle dolu boşluk yüzdesi ve tekerlek izi performansı gibi özellikler incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, PMMA'nın modifiye katkı olarak kullanılması taş mastik asfalt karışımında tekerlek izi direncini önemli ölçüde artırmıştır. En iyi tekerlek izi performansı %2–%3 oranında PMMA katkısı kullanılan numunelerde elde edilmiştir. Agrega yerine kullanılan PMMA'nın ise karışıma sınırlı katkı sağladığı; ancak %1 ila %1,5 aralığında olumlu etkiler oluşturduğu belirlenmiştir. Ayrıca, boşluk oranı ve mineral agregalar arasındaki boşluk yüzdesi değerlerinde PMMA katkısıyla birlikte dengeleyici bir iyileşme gözlemlenmiştir. PMMA'nın asfalt endüstrisinde alternatif bir polimer katkı malzemesi olarak değerlendirilebileceğini ve özellikle modifiye bitüm uygulamalarında kalıcı deformasyon direncini artırabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the mechanical and physical effects of Polymethyl Methacrylate (PMMA) on stone mastic asphalt (SMA) mixtures were experimentally investigated. Common problems encountered in asphalt pavements such as rutting, permanent deformation, and high-temperature sensitivity are increasingly addressed through the use of polymer modifiers. In this context, PMMA was incorporated into the mixtures both as a bitumen modifier (at 0%, 1%, 2%, 3%, 4%, and 5% by weight) and as a partial aggregate replacement (at 0%, 0.5%, 1%, 1.5%, 2%, and 2.5% by weight). For each mix design, laboratory samples were prepared, and their Marshall stability, bulk density, air voids, voids in mineral aggregate, voids filled with asphalt, and rutting performance were tested. The results indicate that the use of PMMA as a bitumen modifier significantly enhanced the rutting resistance of the Stone Mastic Asphalt mixture. The optimum wheel-tracking performance was achieved in samples utilizing bitumen modified with a PMMA content between 2% and 3%. Conversely, when PMMA was employed as an aggregate replacement, its contribution to the mixture was limited, although positive effects were observed within the 1% to 1.5% range. Furthermore, a stabilizing improvement was noted in the air void content and VMA values as a function of the PMMA addition. These findings suggest that PMMA can be considered an alternative polymer modifier in the asphalt industry, particularly demonstrating the potential to enhance permanent deformation resistance in modified bitumen applications.