Farklı hareketli yer tutucu materyallerinde mikrobiyal adezyonun değerlendirilmesi
Evaluation of microbial adhesion on different removable space maintainer materials
- Tez No: 983918
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL ÖZMEN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Diş Hekimliği, Microbiology, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: yer tutucu, mikrobiyal adezyon, yüzey pürüzlülüğü, streptococcus mutans, streptococcus mitis, Bakteriyel adezyonlar, Space Maintainer, Microbial Adhesion, Surface Roughness, Streptococcus mutans, Streptococcus mitis, Bacterial adhesions, Spacemaintainer
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, polimetilmetakrilat (PMMA), Essix ve polietereterketon (PEEK) hareketli yer tutucu materyallerinde yüzey özelliklerine bağlı olarak Streptococcus mutans (S.mutans) ve Streptococcus mitis (S. mitis)'in mikrobiyal adezyon düzeylerini karşılaştırmaktır. Materyal ve Metod: Her materyalden 20'şer adet numune hazırlanmıştır. Atomik Kuvvet Mikroskobu (AFM) ile numunelerin yüzey pürüzlülükleri ölçülmüştür. Numuneler S. mutans ve S. mitis suşlarıyla 24 saat inkübe edilmiştir. Bakteriyel adezyon, koloni oluşturan birim (CFU/ml) olarak belirlenmiş, yüzey morfolojileri taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile incelenmiştir. Veriler, AFM için ANOVA, adezyon için Kruskal-Wallis testi ile analiz edilmiştir. Bulgular: AFM ölçümlerinde Essix grubu her iki bakteri türü için de anlamlı olarak en düşük yüzey pürüzlülüğü göstermiştir (p<0,05). PEEK ve PMMA grupları arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). S.mutans adezyonu Essix grubunda, PMMA grubuna kıyasla anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur. (p<0,05). S. mitis adezyonu açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). SEM görüntülerinde S. mutans'ın S. mitis'e kıyasla daha yoğun koloni oluşturduğu gözlenmiştir. Sonuç: Essix materyali, düşük yüzey pürüzlülüğü ve S. mutans'a karşı düşük mikrobiyal adezyon göstermesi nedeniyle biyofilm oluşumu açısından avantajlıdır. S. mitis'in materyaller arasında bakteriyel adezyon açısından farklılık göstermemesi, bakteri türlerine özgü adezyon mekanizmalarının rolünü düşündürmektedir. Yer tutucu materyal seçiminde mikrobiyal biyouyumluluk kriteri de göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare the microbial adhesion levels of Streptococcus mutans (S.mutans) and Streptococcus mitis (S.mitis) on polymethyl methacrylate (PMMA), Essix, and polyetheretherketone (PEEK) removable space maintainer materials in relation to their surface properties. Materials and Methods: A total of 20 specimens were prepared from each material. Surface roughness was measured using Atomic Force Microscopy (AFM). The specimens were incubated with S. mutans and S. mitis strains for 24 hours. Bacterial adhesion was quantified as colony-forming units (CFU/ml) and examined with Scanning Electron Microscopy (SEM). AFM data were analyzed by ANOVA, while adhesion data were evaluated using the Kruskal-Wallis test. Results: AFM measurements showed that the Essix group had significantly lower surface roughness than both bacterial species (p<0.05), while no difference was found between PEEK and PMMA (p>0.05). S. mutans adhesion was significantly lower in the Essix group compared to PMMA (p<0.05), whereas S. mitis adhesion showed no group differences (p>0.05). SEM images confirmed denser colonies of S. mutans than S. mitis. Conclusion: The Essix material, due to its low surface roughness and reduced microbial adhesion against S. mutans, is advantageous in terms of biofilm formation. The absence of differences in S. mitis adhesion among the materials suggests the involvement of species-specific adhesion mechanisms. Microbial biocompatibility should also be considered as a criterion in the selection of space maintainer materials.