Taşbülbülü (ırania gutturalis) üreme biyolojisi
Reproductive biology of the white-throated robin (irania gutturalis)
- Tez No: 984051
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Üreme biyolojisi, Reproductive biology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zooloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, ülkemiz avifaunası elemanlarından biri olan taşbülbülünün (Irania gutturalis) üreme biyolojisi özelliklerini ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma, türün Türkiye'deki üreme alanlarından biri olan Kayseri ili Yahyalı ilçesinde, 2024 ve 2025 yıllarında, üreme dönemi olan Nisan–Temmuz ayları arasında yürütülen arazi çalışmaları ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, türün alana 2024 yılında 12 Nisan, 2025 yılında ise 10 Nisan tarihlerinde geldiği belirlenmiştir. Gelen bireylerde kur davranışları, eş seçimi, yuva yeri seçimi ve yuva yapımı gözlemlenmiştir. İlk yumurtalar 2024 yılında 27 Nisan, 2025 yılında ise 1 Mayıs tarihinde kaydedilmiştir. Yuva başına ortalama yumurta sayısı, 2024 yılında 4,22 ± 0,80, 2025 yılında ise 3,90 ± 1,24 olarak hesaplanmıştır. Kuluçka başarısı, görünür (klasik) yuva başarısı modeline göre 2024 yılında %67,65, 2025 yılında %45,45; Mayfield yöntemine göre ise 2024 yılında %46,81, 2025 yılında %37,59 olarak bulunmuştur. Predasyon oranı, 2024 yılında %46,2 ve 2025 yılında ise %53,6 olarak hesaplanmıştır. Yumurtadan çıkma oranı, 2024 yılında %65,13 ve 2025 yılında ise %60,96 olarak belirlenmiştir. Kuluçka süresi, 2024 yılında 13,38 ± 1,06 gün ve 2025 yılında 13,17 ± 0,38 gün; yuvadan ayrılma süresi ise 2024 yılında 9,04 ± 0,77 gün ve 2025 yılında 9,40 ± 1,14 gün olarak gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the breeding biology of the White-throated Robin (Irania gutturalis), one of the elements of the avifauna of Türkiye. The research was carried out in Yahyalı district of Kayseri province, one of the breeding areas of the species in the country, during the breeding season (April–July) of 2024 and 2025, through systematic field observations. It was determined that the species arrived at the study area on 12 April in 2024 and on 10 April in 2025. During this period, courtship behavior, mate selection, nest-site selection, and nest building were recorded. The first eggs were observed on 27 April in 2024 and on 1 May in 2025. The mean clutch size per nest was calculated as 4.22 ± 0.80 in 2024 and 3.90 ± 1.24 in 2025. Breeding success, according to the apparent nest success model, was 67.65% in 2024 and 45.45% in 2025; and according to the Mayfield method, 46.81% in 2024 and 37.59% in 2025. The predation rate was 46.2% in 2024 and 53.6% in 2025. The hatching success rate was 65.13% in 2024 and 60.96% in 2025. The incubation period lasted 13.38 ± 1.06 days in 2024 and 13.17 ± 0.38 days in 2025, while the nestling period was observed to be 9.04 ± 0.77 days in 2024 and 9.40 ± 1.14 days in 2025.