Konometrik sistem kullanılan implant üstü köprü restorasyonlarında tutuculuğun değerlendirilmesi
Effect of the conometric abutment system on the retention of implant-supported fixed partial dentures
  1. Tez No: 984086
  2. Yazar: AYŞEGÜL CEREN BARUTÇU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ÇÖLGEÇEN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: dental abutment, dental implant, protez tutuculuğu, dental abutments, dental implants, prosthesis retention
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, termomekanik yaşlandırma sonrasında konometrik sistem kullanılan implant üstü köprü restorasyonlarının retansiyon değerlerindeki değişimleri değerlendirmeyi ve bu değerleri simante sistemle karşılaştırmayı amaçlanmaktadır. Konometrik ve simante sistem olmak üzere iki farklı abutment bağlantı sistemi kullanıldı. Toplam 48 adet monolitik zirkonya köprü, bilgisayar destekli tasarım/bilgisayar destekli üretim teknolojisi kullanılarak üretildi ve uygulanacak işleme göre alt gruplara ayrıldı (n=12). Simante grup S (yaşlandırma yok) ve SY (Yaşlandırma var), konometrik grup ise K (yaşlandırma yok) ve KY (yaşlandırma var) olmak üzere iki alt gruba ayrıldı. S ve K gruplarına yalnızca çekme testi uygulanırken, SY ve KY gruplarına termomekanik yaşlandırma sonrasında çekme testi yapıldı. Konometrik köprüler yeniden yerleştirildi ve çekme testi tekrarlanarak K1 ve KY1 alt grupları elde edildi. Abutment ve cap yüzeyleri stereomikroskop kullanılarak incelendi. Veriler, eşleştirilmiş t testi, tek yönlü ANOVA ve Bonferroni post-hoc testleri ile analiz edildi (p<0,05). Sonuçlar, bağlantı tipi ve termomekanik yaşlanmanın retansiyon değerleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olduğunu gösterdi (p<0,001). Yaşlandırma sonrasında konometrik sistemde retansiyon artarken, simante sistemde retansiyon azalmıştır. Bununla birlikte, yaşlandırma sonrası simante sistem konometrik sistemden daha yüksek retansiyon değerleri göstermiştir. En yüksek retansiyon değeri S grubunda (725,36±76,16 N), en düşük değer K1 grubunda (145,59±17,18 N) elde edilmiştir. Tekrar çekme uygulaması konometrik sistemin retansiyon değerlerini düşürmüştür. Sonuç olarak, bağlantı tipi ve termomekanik yaşlandırma retansiyon üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Konometrik sistem biyolojik avantajları sayesinde uygulanabilir bir alternatif olsa da simante sistem hâlâ daha yüksek retansiyon sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the changes in retention values of implant-supported bridge restorations using the conometric system after thermomechanical aging and to compare these values with those of the cement-retained system. Two abutment connection systems were used: conometric and cement-retained. Forty-eight monolithic zirconia bridges were fabricated using computer-aided design/computer-aided manufacturing technology and divided into subgroups (n=12) based on the applied treatment. The cement-retained group was divided into S (no aging) and SY (with aging), and the conometric into K (no aging) and KY (with aging). Pull-out testing was applied to the S and K groups, while SY and KY groups underwent pull-out testing after thermomechanical aging. Conometric bridges were then reinserted, and pull-out testing was repeated, resulting in K1 and KY1 subgroups. Abutment and cap surfaces were examined using a stereomicroscope. Data were analyzed using a paired t-test, one-way ANOVA, and the Bonferroni post-hoc tests (p<0.05). The results showed a statistically significant effect of both connection type and thermomechanical aging on retention values (p<0.001). After aging, retention increased in the conometric system and decreased in the cemented-retained system. However, the cemented-retained system showed higher retention than the conometric system after aging. The highest retention was observed in group S (725.36±76.16 N) and the lowest in group K1 (145.59±17.18 N). The repeated pull-out test decreased the retention of the conometric system. In conclusion, connection type and thermomechanical aging significantly affect retention. Although the conometric system has biological advantages and is a viable alternative, the cement-retained system still provides higher retention.