Endometriozis ile tiroid otoimmünitesi arasindaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the association between endometriosis and thyroid autoimmunity
- Tez No: 984091
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KALE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometriozis, Tiroid otoimmünitesi, Anti-TPO, Anti-Tg, TRAb, Otoimmün tiroid hastalığı, Endometriosis, Thyroid autoimmunity, Anti-TPO, Anti-Tg, TRAb, Autoimmune thyroid disease
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu araştırmanın amacı, endometriozisli kadınlarda tiroid fonksiyon testleri (TSH, fT4, fT3), tiroid otoantikorları (anti-TPO, anti-Tg, TRAb) ve otoimmün tiroid hastalığı (OİTH) varlığının değerlendirilerek, endometriozis ile tiroid otoimmünitesi arasındaki olası ilişkinin araştırılmasıdır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışma, Nisan 2025–Eylül 2025 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine başvuran toplam 60 katılımcıyla prospektif olarak yürütülmüştür. Laparoskopik olarak endometriozis tanısı konulan hastalar“Endometriozis Grubu”(n=30), endometriozis ile ilişkili semptom veya bulgusu olmayan kadınlar ise“Kontrol Grubu”(n=30) olarak sınıflandırılmıştır. Her iki grupta demografik, obstetrik ve antropometrik özellikler kaydedilmiş; tiroid fonksiyon testleri ve otoantikor düzeyleri karşılaştırılmıştır. BULGULAR: Gruplar demografik, obstetrik ve antropometrik özellikler açısından benzer bulunmuş ve istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (tümü için p>0,05). Tiroid fonksiyon testlerinde endometriozis ve kontrol grupları arasında TSH, fT4 ve fT3 düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmemiştir (sırasıyla p=0,091; p=0,652; p=0,418). Tiroid otoantikor pozitifliği, endometriozis ve kontrol gruplarında sırasıyla anti-TPO için %16,7 ve %26,7; anti-Tg için %36,7 ve %26,7; TRAb için ise her iki grupta %20 olarak saptanmış olup, tüm otoantikorlar açısından pozitiflik oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmemiştir (p=0,795). Üç otoantikorun birlikte pozitif olduğu kombinasyon her iki grupta da %6,7 oranında izlenmiştir. Tiroid otoimmünitesi endometriozis grubunda %46,7, kontrol grubunda %43,3 olup iki grup arasında anlamlı fark görülmemiştir (p=0,795). Otoimmün tiroid hastalığı endometriozis grubunda %17, kontrol grubunda %7 oranında saptansa da istatistiksel olarak anlamlı değildir (p=0,424). SONUÇ: Bu çalışmada endometriozisli kadınlarda tiroid fonksiyon testleri, tiroid otoantikor pozitifliği, tiroid otoimmünitesi ve otoimmün tiroid hastalığı sıklığının kontrol grubu ile benzer olduğu görülmüştür. Bulgular, endometriozis ile tiroid otoimmünitesi arasında anlamlı bir ilişki olmadığını düşündürmektedir. Bununla birlikte, örneklem büyüklüğünün sınırlı olması, endometriozis ile tiroid otoimmünitesi arasındaki olası ilişkinin aydınlatılması için daha geniş örneklemli prospektif çalışmalara ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The aim of this study was to evaluate thyroid function tests (TSH, fT4, fT3), thyroid autoantibodies (anti-TPO, anti-Tg, TRAb), and the presence of autoimmune thyroid disease (AITD) in women with endometriosis, and to investigate the possible association between endometriosis and thyroid autoimmunity. MATERIALS AND METHODS: This prospective study included 60 participants who presented to the Department of Obstetrics and Gynecology at the University of Health Sciences Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Training and Research Hospital between April 2025 and September 2025. Women diagnosed with endometriosis via laparoscopy were assigned to the“Endometriosis Group”(n=30), while those without symptoms or findings suggestive of endometriosis were classified as the“Control Group”(n=30). Demographic, obstetric, and anthropometric characteristics were recorded in both groups, and thyroid function tests and autoantibody levels were compared. RESULTS: The groups were similar in demographic, obstetric, and anthropometric characteristics, with no statistically significant differences (all p>0.05). No significant differences were observed between the endometriosis and control groups regarding TSH, fT4, and fT3 levels (p=0.091, p=0.652, and p=0.418). Thyroid autoantibody positivity was detected at rates of 16.7% and 26.7% for anti-TPO, 36.7% and 26.7% for anti-Tg, and 20 % in both groups for TRAb in the endometriosis and control groups, respectively. There were no statistically significant differences in autoantibody positivity rates between the groups (p=0.795). Triple positivity of all three antibodies was observed at a rate of 6.7% of patients in both groups. thyroid autoimmunity was present in 46.7% of the endometriosis group and 43.3% of the control group, with no significant difference (p=0.795). Although autoimmune thyroid disease was detected in 17% of women with endometriosis and 7% of controls, this difference was not statistically significant (p=0.424). CONCLUSION: In this study, thyroid function tests, thyroid autoantibody positivity, thyroid autoimmunity, and the prevalence of autoimmune thyroid diseases were found to be similar between women with endometriosis and controls. These findings suggest no significant association between endometriosis and thyroid autoimmunity. However, the limited sample size indicates that larger prospective studies are needed to further clarify the potential relationship between these conditions.