Ülseratif kolit tanılı hastalarda pan-immün inflamasyon değerinin prognostik değeri
Prognostic value of the pan-immune inflammation index in patients with ulcerative colitis
- Tez No: 984114
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMİ ÇİFÇİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Biyobelirteçler, İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları, Mayo Endoskopik Skoru, Pan-İmmün İnflamasyon Değeri, Ülseratif Kolit, Bağışıklık yanıtı, İnflamatuar bağırsak hastalıkları, Biomarkers, Inflammatory Bowel Diseases, Mayo Endoscopic Score, Pan-Immune Inflammation Value, Ulcerative Colitis, Immune response
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Ülseratif kolit tanılı hastalarda hastalık aktivitesinin belirlenmesinde kılavuzlarda Önerilen ve hem klinik çalışmalarda hem de pratikte en çok tercih edilen Mayo ak Skoru ile pan immün inflamasyon değeri arasındaki ilişkiyi karşılaştırmayı ve pan immün inflamasyon değeri'in endoskopik aktiviteyi öngörmede kullanılabilecek pratik ve öngörücü bir biyobelirteç olup olmadığını araştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışma, Haziran 2020 – Eylül 2025 tarihleri arasında Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde takip edilen 220 ülseratif kolit hastası ile 100 sağlıklı kontrolü kapsamaktadır. Ülseratif kolitli hastalar, aktivasyon öncesi ve remisyon olmak üzere iki alt gruba ayrılmıştır.Aktivasyon öncesi grup, biyolojik veya immünmodülatör tedavi başlanmadan 90–180 gün önceki laboratuvar verileri değerlendirilen hastalardan; remisyon grubu ise endoskopik olarak remisyonda olduğu saptanan olgulardan oluşturulmuştur Kontrol grubu, herhangi bir kronik hastalığı bulunmayan sağlıklı bireylerden seçilmiştir. Çalışmada lökosit sayısı (WBC), Pan-İmmün İnflamasyon Değeri (PİV), C-reaktif protein (CRP) ve albümin düzeyleri incelenmiş; bu parametrelerin, ülseratif kolit aktivitesinin değerlendirilmesinde referans kabul edilen Mayo Endoskopik Skoru (MES) ile ilişkisi analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 320 olgu dâhil edilmiştir. Katılımcıların %51,3'ü erkek, %48,8'i kadındır ve yaş ortalaması 39,39 ± 13,14 yıl olarak bulunmuştur. Endoskopik değerlendirmede, en sık sol taraflı kolit ve pankolit tutulumu izlenmiştir .PİV düzeyleri, hem genel hasta grubunda hem de aktivasyon öncesi ve remisyon alt gruplarında, kontrol grubuna göre anlamlı biçimde yüksek saptanmıştır(p<0,01). ROC analizine göre 315,8 kesme değeri, ülseratif kolit aktivasyonunu öngörmede anlamlı bulunmuş ve bu değerin üzerindeki olgularda hastalık aktivasyon riski yaklaşık beş kat artmıştır. Korelasyon analizinde, Mayo Endoskopik Skoru ile PİV (r=0,207), WBC v (r=0,232) ve CRP (r=0,299) arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler saptanmıştır (p<0,01). Bu bulgular, PİV'nin hastalığın inflamatuvar yükünü yansıtan çok boyutlu bir biyobelirteç olabileceğini göstermektedir. Sonuç: PİV'nin aktivasyon öncesi dönemde yüksek bulunması ve Mayo skoru ile pozitif korelasyon göstermesi, bu parametrenin ülseratif kolitte hastalık aktivitesini öngörmede non-invaziv ve pratik bir biyobelirteç olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, bu bulguların doğrulanması için daha geniş örneklemli ve prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the relationship between the Pan-Immune Inflammation Value (PIV) and the Mayo Endoscopic Score, which is recommended by current guidelines and widely used in both clinical practice and research for assessing disease activity in patients with ulcerative colitis, and to investigate whether PIV can serve as a practical and predictive biomarker for endoscopic disease activity. Materials and Methods: This retrospective study included 220 patients diagnosed with ulcerative colitis and 100 healthy controls who were followed at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital between June 2020 and September2025.Patients with ulcerative colitis were divided into two subgroups: pre-activation and remission. The pre-activation group consisted of patients whose laboratory data obtained 90–180 days before the initiation of biological or immunomodulatory therapy were evaluated, while the remission group included cases who were endoscopically confirmed to be in remission.The control group comprised healthy individuals without any chronic diseases.In this study, white blood cell (WBC) count, Pan-Immune Inflammation Value (PIV), C-reactive protein (CRP), and albumin levels were analyzed. The relationship between these parameters and the Mayo Endoscopic Score (MES)—which is considered the reference standard for evaluating ulcerative colitis activity—was also assessed. Results: A total of 320 individuals were included in the study. Of these, 51.3% were male and 48.8%were female,with a mean age of 39.39±13.14years. Endoscopic evaluation revealed that left-sided colitis and pancolitis were the most common disease extensions.PIV levels were found to be significantly higher in both the overall patient group and the pre-activation and remission subgroups compared to the control group (p<0.01).According to the ROC analysis, a cut-off value of 315.8 was found to be vii significant in predicting ulcerative colitis activation, and patients above this threshold had an approximately fivefold increased risk of disease activation. Correlation analysis demonstrated positive and significant associations between the Mayo Endoscopic Score (MES) and PIV (r=0.207), WBC (r=0.232), and CRP (r=0.299) (p<0.01).These findings suggest that PIV may serve as a multidimensional biomarker reflecting the inflammatory burden of the disease. Conclusion: The finding that PIV levels were elevated in the pre-activation phase and positively correlated with the Mayo score suggests that this parameter may serve as a non-invasive and practical biomarker for predicting disease activity in ulcerative colitis. However, further studies with larger sample sizes and prospective designs are needed to validate these results.