Omuz ağrısı ile seyreden vakalarda çevik mikrokolon akupunktur uygulamasının ağrı, eklem açıklığı ve günlük fiziksel ve sosyal durum üzerindeki etkisi
The effect of çevik microcolon acupuncture application on pain, joint range of motion and daily physical and social status in patients with shoulder pain
  1. Tez No: 984118
  2. Yazar: İMREN IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL ÇEVİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Akupunktur Tedavisi, Eklem Hareket Aralığı, Fiziksel Sosyal Durum, Mikrokolon, Omuz Ağrısı, Acupuncture Therapy, Microcolon, Physical Social Status, Range of Motion, Shoulder Pain
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Lokman Hekim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
-Bu klinik çalışmada Çevik Mikrokolon (ÇMİK) akupunktur sistemi uygulamasının omuz ağrısı ile seyreden vakalarda ağrı, eklem açıklığı ve bireylerin günlük fiziksel ve sosyal durumları üzerindeki etkileri incelenmiştir. 18-85 yaş arasında ve omuz ağrısı şikâyeti olan, akut veya kronik omuz travma öyküsü, omuz ağrısı ile seyreden tanı / tanılar, fibromiyalji tanısı, omuz ekleminde lüksasyon, dislokasyon, sublüksasyon, fraktür öyküsü, gibi dahil edilme kriterlerine uyan 28 kişi dahil edilmiştir. Araştırma tek merkezde gerçekleştirilmiştir. Haftada iki kez, toplamda yedi seanslık kür şeklinde ÇMİK akupunktur uygulanmıştır. Birinci seanstan önce ve son seansın sonunda ağrı ölçütü olarak PQAS (Pain Quality Assessment Scale, Ağrı Kalitesi Değerlendirme Ölçeği) anketi uygulanmıştır. Eklem hareket açıklığı dereceleri goniometrik ölçümler yapılarak değerlendirilmiştir. Katılımcıların günlük fiziksel ve sosyal durum değişiklikleri ise DASH (Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand; Kol, Omuz ve El sorunları Anketi) anketinin tam ve Türkçe versiyonu kullanılarak incelenmiş ve analiz edilmiştir. Omuz ağrılı tüm katılımcıların ÇMİK akupunktur tedavisinin başında ve sonunda bu üç parametre değişimleri incelendiğinde anlamlı farklar oluştuğu görülmüştür. Ağrı ve ROM düzeyindeki değişimler istatistiksel ve klinik olarak anlamlı bulunmuştur. Katılımcıların günlük fiziksel ve sosyal durum değişikliklerin istatistiksel açıdan anlamlı ve klinik etkinlik bakımından yüksek düzeyde anlamlı oldukları tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular bu uygulamanın omuz eklemi fonksiyonlarını ve bireylerin günlük yaşam kalitesini ve katılımlarını iyileştirmeye yönelik etkili ve potansiyel olarak uygulanabilir bir yöntem olduğunu desteklemektedir. Cinsiyete bağlı farkların olmaması, ÇMİK akupunktur yaklaşımının geniş bir hasta grubuna uygun olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This clinical study investigated the effects of the Çevik Microcolon (ÇMİK) acupuncture system on pain, joint range of motion, and the daily physical and social functioning of individuals with shoulder pain. Twenty-eight participants aged between 18 and 85 years who met the inclusion criteria—such as a complaint of shoulder pain, a diagnosis associated with shoulder pain, and a history of acute or chronic shoulder trauma, fibromyalgia, shoulder dislocation, subluxation, or fracture—were included in the study. The research was conducted at a single center. ÇMİK acupuncture was administered twice weekly for a total of seven sessions. The Pain Quality Assessment Scale (PQAS) questionnaire was applied before the first session and after the final session to assess pain. Joint range of motion (ROM) was evaluated through goniometric measurements. Changes in participants' daily physical and social functioning were assessed and analyzed using the full Turkish version of the Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (DASH) questionnaire. Significant differences were observed in all three parameters—pain, ROM, and functional status—between the beginning and the end of the treatment. Changes in pain and ROM were found to be statistically and clinically significant. Improvements in daily physical and social functioning were also statistically significant and highly meaningful in terms of clinical effectiveness. The findings support that this application is an effective and potentially applicable method for improving shoulder joint functions, daily quality of life, and participation. The absence of gender-related differences indicates that the ÇMİK acupuncture approach is suitable for a broad patient population.