Peri-implant mukozitis tedavisinde kitosan fırçalar ile air-abraziv cihazların karşılaştırılması: Randomize klinik çalışma
Efficacy of an oscillating chitosan brush versus an air abrasive device in the management of peri-implant mucositis: A randomized clinical trial
  1. Tez No: 984133
  2. Yazar: KEREM BAHÇECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHATTİN ALPER GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: kitosan, peri-implant mukozit, dental implantlar, air abrasion, plak indeks, sondalamada kanama, chitosan, peri-implant mucositis, dental implants, air abrasion, periodontal debridement, plaque index, bleeding on probing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Oral İmplantoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Oral İmplantoloji Bilim Dalı
Özet
Bu randomize, prospektif klinik çalışma, peri-implant mukozitisin cerrahi olmayan tedavisinde osilasyonlu kitosan fırça (OKF) ile hava-abraziv cihazının (HAC) klinik sonuçlar üzerindeki etkinliğini karşılaştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Toplam 58 hasta randomize edilerek başlangıç tedavisi uygulanmış, bunlardan 50'si 6 aylık takip süresini tamamlamıştır. Her implant için altı farklı bölgede sondalama cep derinliği (SD), sondlamada kanama (SK) ve plak indeksi (PI) ölçümleri yapılmış; aynı parametreler tedaviden sonraki 2., 4., 12. ve 24. haftalarda yeniden değerlendirilmiştir. Gruplar ve zaman noktaları arasındaki farklar non-parametrik testlerle (Kruskal–Wallis, Dunn, Friedman ve Fisher'in Kesin Testi) analiz edilmiştir. Her iki tedavi grubunda da 6 aylık değerlendirmede, başlangıca kıyasla SD, SK ve PI değerlerinde anlamlı iyileşmeler saptanmıştır (p < 0,05). Yirmi dördüncü haftada OKF grubunda, HAC grubuna kıyasla SD ve PI değerlerinde daha hızlı azalma gözlenmiştir (sırasıyla p = 0,03 ve p = 0,01), SK açısından ise anlamlı fark bulunmamıştır (p = 0,41). Bu 6 aylık klinik çalışmanın sınırlılıkları dikkate alındığında, peri-implant mukozitisin cerrahi olmayan tedavisinde hem OKF hem de HAC kullanımı karşılaştırılabilir klinik sonuçlar elde edilmiştir. Her iki yaklaşım da peri-implant mukozitis ile ilişkili klinik parametrelerde anlamlı ve tutarlı iyileşme göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This randomized, prospective clinical trial was conducted to compare the effectiveness of the oscillating chitosan brush (OCB) and an air-abrasive device (AAD) in improving clinical outcomes during non-surgical management of peri-implant mucositis. Fifty-eight patients were randomized and received baseline treatment; of these, 50 completed the 6-month follow-up. Probing pocket depth (PPD), bleeding on probing (BoP), and plaque index (PI) were assessed at six locations per implant and measured again at 2 weeks, 4 weeks, 3 months, and 6 months post-treatment. Differences between groups and time points were analyzed using non-parametric tests (Kruskal–Wallis, Dunn, Friedman, and Fisher's Exact Test). Both treatment groups demonstrated significant improvements in PPD, BoP, and PI at the 6-month evaluation compared to baseline (p < 0.05). At 24 weeks, the OCB group showed faster reductions in PPD and PI compared with the AAD group (p = 0.03 and p = 0.01, respectively), while BoP did not differ significantly (p = 0.41). Considering the constraints of this 6-month clinical study, the non-surgical management of peri-implant mucositis using both OCB and AAD resulted in comparable clinical outcomes. Both approaches demonstrated a consistent ability to improve clinical parameters associated with this condition.