Ankilozan spondilitli hastalarda anti-TNF ilaçların kesilme nedenlerinin incelenmesi
Investigation of reasons for discontinuation of anti-TNF drugs in patients with ankylosing spondylitis
  1. Tez No: 984161
  2. Yazar: DÖNDÜ SOYBULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN GÖĞEBAKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, anti-TNF, tedavi kesilmesi, biyolojik tedavi, ilaç devamlılığı, Ankylosing spondylitis, anti-TNF, treatment discontinuation, biologic therapy, drug persistence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda, ankilozan spondilit (AS) tanısı ile takip edilen ve tümör nekroz faktör inhibitörleri (anti-TNF) başlanmış hastalarda tedavi kesilmesine yol açan nedenler incelenmektedir. Anti-TNF ajanlarına bağlı tedavi kesilme oranları ile ilişkili klinik ve demografik faktörlerin değerlendirilmesiyle, tedaviye uyumun ve uzun dönem tedavi sonuçlarının iyileştirilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, Ocak 2021-Eylül 2024 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Şehir Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Romatoloji Polikliniği'nde izlenen, 18-65 yaş aralığında AS tanılı ve en az bir anti-TNF ajanı kullanmış toplam 240 hastanın verileri incelendi. Hastaların demografik ve klinik özellikleri, insan lökosit antijeni B27 (HLA-B27) durumu, her bir anti-TNF ajanı için tedaviye devamlılık durumu ve tedavi kesilme nedenleri hasta dosyaları ve hastane bilgi yönetim sistemi üzerinden kaydedildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 41,4 ± 11,3 yıl olup % 73,3'ü erkekti. HLA-B27 pozitifliği % 57,5 olarak saptandı. Aksiyel tutulum dışı klinik bulgular hastaların % 32,5'inde izlenmiş olup, en sık periferik artrit ve üveit gözlendi. Anti-TNF tedavisi alan hastaların % 43,3'ünde en az bir kez tedavi kesilmiştir. Anti-TNF ajanları arasında tedaviye devamlılık en yüksek adalimumabda, tedavi kesilme oranı ise en yüksek etanerceptte saptandı. Tüm anti-TNF ajanlarında tedavi kesilmesinin en sık nedeni klinik yanıtsızlık olup, bunu enfeksiyonlar, alerjik reaksiyonlar, üveit, hematolojik ve dermatolojik advers olaylar, tedaviye uyumsuzluk, hasta isteği, gebelik/gebelik planı ve remisyon izledi. Sonuç: Bu çalışmada AS hastalarında anti-TNF tedavilerinin en sık klinik yanıtsızlık nedeniyle kesildiği gösterilmiştir. Anti-TNF ajanları arasında tedavi devamlılığı açısından farklılıklar bulunması, hasta özellikleri ve klinik yanıtın tedavi seçiminde ve izleminde dikkate alınması gerektiğini düşündürmektedir. Tedavi kesilme nedenlerinin belirlenmesi, bireyselleştirilmiş tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesine ve uzun dönem tedavi başarısının artırılmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to investigate the reasons for treatment discontinuation in patients with ankylosing spondylitis (AS) who were followed up with a diagnosis of AS and initiated on tumor necrosis factor inhibitors (anti-TNF). By evaluating the clinical and demographic factors associated with anti-TNF treatment discontinuation rates, we sought to improve treatment adherence and long-term treatment outcomes. Materials and Methods: This retrospective study included data from a total of 240 patients aged 18-65 years with a diagnosis of AS who had used at least one anti-TNF agent and were followed at the Rheumatology Outpatient Clinic of the University of Health Sciences Bursa City Hospital between January 2021 and September 2024. Patients' demographic and clinical characteristics, human leukocyte antigen B27 (HLA-B27) status, treatment persistence for each anti-TNF agent, and reasons for treatment discontinuation were recorded from patient files and the hospital information management system. Results: The mean age of the patients was 41.4 ± 11.3 years, and 73.3 % were male. HLA-B27 positivity was detected in 57.5 % of patients. Extra-axial clinical manifestations were observed in 32.5 % of patients, with peripheral arthritis and uveitis being the most common. At least one episode of treatment discontinuation occurred in 43.3 % of patients receiving anti-TNF therapy. Among anti-TNF agents, treatment persistence was highest with adalimumab, while the treatment discontinuation rate was highest with etanercept. Across all anti-TNF agents, the most common reason for treatment discontinuation was clinical non-response, followed by infections, allergic reactions, uveitis, hematological and dermatological adverse events, non-adherence to treatment, patient preference, pregnancy/pregnancy planning, and remission. Conclusion: This study demonstrated that anti-TNF therapies in patients with AS are most frequently discontinued due to clinical non-response. Differences in treatment persistence among anti-TNF agents suggest that patient characteristics and clinical response should be considered in treatment selection and follow-up. Identifying the reasons for treatment discontinuation may contribute to the development of individualized treatment strategies and improvement of long-term treatment success.