Türk toplumunda ivermektin ve permetrin tedavilerinde hasta uyumu, tedavideki zorluklar ve tedavi yanıtı arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationships between patient compliance, difficulties in treatment and treatment response in ivermectin and permethrin treatments in Turkish population
- Tez No: 984337
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KARAKUZU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Uyuz, Skabies, Permetrin, İvermektin, Scabies, Permethrin, İvermectin
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Permetrin ve ivermektin tedavi modalitelerindeki, tedavi başarısında rol oynayan ve oynamayan uygulamaların saptanması. Hastaların karşılaştıkların zorlukların belirlenmesi. İlaçların etkilerinin ve yanetkilerinin karşılaştırılması. Yöntem: İki ilaç grubuna ayrılan 138 hasta tedavilerinden 4 hafta sonra kontrol muayeneleri yapılıp anket aracılığıyla tedavi modalitelerindeki hangi uygulamaları ne kadar yaptıkları sorgulanıp, tedavi başarısı da tespit edilmiştir. tedavide başarılı ve başarısız olanlar iki alt gruba ayrılmıştır. her iki grubun hangi uygulamaları yapıp yapmadıklarının saptanıp istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: Permetrin grubunda tedavi başarısı %73.6 , ivermektin grubunda ise %78.8 olarak tespit edildi. İki ilacın etkinliği benzer saptandı. Permetrin tedavisinde gün içerisinde eller yıkandıktan sonra ellerek tekrar losyon sürmenin tedavi başarısında etkilediği saptandı (p=0.003). Tedavi modalitelerinde 1 hafta sonrasında tekrar tedavi uygulamanın tedavi başarısında önemli olduğu bulundu (p=0.008). İvermektin kullanan hastalardaki analizde evdeki koltuk, sandalye, halı gibi yüzeylerin temizliğinin yapılmasının tedavi yanıtını etkilediği görüldü (p=<0.001). Aynı temizliğin 1 hafta sonra tekrarlanması da tedavi yanıtına pozitif etki sağlamaktaydı (p=0.002). Tedavi modalitesindeki uygulamaları anlamakta güçlük çektiğini belirten hastaların tedavi başarısı daha düşüktü(p=0.012). Hastaların en sık karşılaştığı zorluklar : ev halkının hep birlikte tedavi olmasını sağlamak, kıyafetlerin ve yüzeylerin temizliğini yapmak, ilaç temini ve ekonomik güçlük olarak sıralandı. Yan etki oranları benzer olarak saptandı ancak ivermektinde karın ağrısı , bulantı başağrısı gibi semptomlar oluşurken permetrin grubunda kızarıklık kuruluk gibi daha hafif yan etkiler izlendi. Sonuçlar: İki ilaç benzer oranda başarı oranına sahiptir. İvermektin ve Permetrin tedavi başarısında tedavi modalitelerine hastaların uyum sağlayıp sağlamamaları tedavi başarısını etkilemektedir. Tedavi tekrarı, yüzey temizliği, topikal uygulamanın doğru ve tekrar yapılması önemli uygulamalardır. Tedaviyi anlamakta güçlük çeken hastalarda başarı oranı düşmektedir. Tedaviyi doğru uyguladığını düşünen ve yönergelere uyum gösterdiğini söyleyen hastaların başarı oranı daha yüksektir. Tedavi süreci hastalar için zorluklar barındırmaktadır. Hasta ve yakınlarının detaylı bilgilendirilmesi, ilaçların daha erişilebilir kılınması tedavi sürecini kolaylaştıracaktır. Her iki ilacın da hafif yanetki profilleri mevcut olup ciddi yan etkisi saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: To identify the factors that play a role in treatment success in permethrin and ivermectin treatment modalities. Identifying the difficulties that patients face during treatment. Comparing the efficacy and side effects of permethrin and ivermectin. Methods: 138 patients, divided into two medication groups, underwent follow-up examinations four weeks after their treatment. They were asked via questionnaire which treatment modalities they had applied and to what extent, and their treatment success was determined. Success and failure of treatment were divided into two subgroups. The practices that each group had applied were determined and compared statistically. Results: Treatment success was 73.6% in the permethrin group and 78.8% in the ivermectin group. The effectiveness of the two drugs was similar. In permethrin treatment, reapplying lotion to the hands after handwashing during treatment was found to have an impact on treatment success (p=0.003). Re-treatment after one week was found to be significant in treatment success across treatment modalities (p=0.008). Analysis of patients using ivermectin showed that cleaning surfaces such as sofas, chairs, and carpets at home affected treatment response (p=<0.001). Repeating the same cleaning process after one week also had a positive effect on treatment response (p=0.002). Patients who stated that they had difficulty understanding the applications in the treatment modality had lower treatment success (p=0.012). The most common challenges faced by patients were: ensuring everyone in the household receives treatment together, cleaning clothing and surfaces at home, obtaining medications, and financial difficulties. Side effect rates were similar, but symptoms such as abdominal pain, nausea and headache occurred with ivermectin, while milder side effects such as redness and dryness were observed in the permethrin group. Conclusion: The two medications have similar success rates. Patient compliance with the treatment modalities for ivermectin and permethrin affects treatment success. Repeated treatments, surface cleaning, and correct and repeated topical application are important practices. Patients who have difficulty understanding the treatment experience a lower success rate. Patients who believe they are applying the treatment correctly and complying with the instructions have a higher success rate. The treatment process presents challenges for patients. Providing detailed information to patients and their families and making the medications more accessible will facilitate the treatment process. Both medications have mild side effect profiles, and no serious side effects have been observed.