Endometrium adenokarsinomlarında DNA yanlış eşleşme proteini minör tamir genleri ve PD-l1 ekspresyonunun önemi ve prognostik faktörlerle ilişkisi
The importance of DNA mismatch repair minor genes and PD-l1 expression in endometrial adenocarcinomas and relationship with prognostic factors
  1. Tez No: 984368
  2. Yazar: KEREM KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL SARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrium karsinomu, MMR, PMS1, MSH3, PD-L1, İmmünohistokimya, Endometrial carcinoma, MMR, PMS1, MSH3, PD-L1, Immunohistochemistry
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmada endometrium adenokarsinomlarında DNA yanlış eşleşme onarım sisteminde minör tamir genleri olarak görev alan PMS1 ve MSH3 proteinlerinin ekspresyonunun incelenmesi, bu proteinlerin klasik DNA yanlış eşleşme onarım sistemi proteinleri (MMR; MLH1, MSH2, MSH6, PMS2) ve PD-L1 ekspresyonu ile olan ilişkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma ayrıca klasik MMR proteinleri, PMS1 ve MSH3 ekspresyon paternlerinin prognostik faktörler (histolojik derece, evre, lenfovasküler invazyon, miyometriyal invazyon derinliği vb.) ile olan ilişkisini araştırmayı hedeflemiştir. Yöntem: 2020–2023 yılları arasında endometrium adenokarsinomu tanılı 90 olgu çalışmaya dahil edildi. Tüm olgularda PMS1, MSH3 ve PD-L1 için immünohistokimyasal boyama yapılarak ekspresyon paternleri değerlendirildi. PMS1 için boyanma paterni negatif, fokal veya yaygın; MSH3 için negatif, fokal, yamasal ve yaygın olarak sınıflandırıldı. Her iki protein için pozitif grup nükleer boyanma paterni gösteren olguları, negatif grup ise boyanma izlenmeyen olguları içerecek şekilde tanımlandı. PMS1 ve MSH3 boyanma yoğunlukları 0–3 arasında skorlandı (0: yok, 1: zayıf, 2: orta, 3: kuvvetli). PD-L1 değerlendirmesinde CPS skoru hesaplandı ve ≥1 pozitiflik için eşik değeri olarak kullanıldı. Klasik MMR proteinleri (MLH1, MSH2, MSH6, PMS2) içeren immünohistokimyasal lamlar yeniden değerlendirilerek MMR durumu pozitif/negatif şeklinde kaydedildi. İstatistiksel analizler ki-kare, Fisher's exact ve uygun durumlarda lojistik regresyon testleri ile yapıldı; p<0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışma kapsamındaki 90 olgunun yaş ortalaması 61,4 ± 9,8 yıldı; olguların %93,4'ü (84/90) endometrioid tip ve FIGO 2023'e göre evre dağılımı ise %70 (63/90) oranında Evre I, %16,7 (15/90) evre II ve %13,3 (12/90) evre III idi. Olguların %28,9'unda (26/90) klasik MMR proteinlerinin en az birinde nükleer ekspresyon kaybı izlendi; en sık saptanan patern ise MMR yoksun olguların %76,9'unda (20/26) izlenen MLH1–PMS2 eş zamanlı kaybıydı. MMR kaybı ileri evre (II-III), yüksek histolojik derece (derece 3) ve lenfovasküler invazyon ile ilişkiliydi (p<0,001, p=0,003, p=0,008). PMS1 ekspresyon kaybı olguların %37,8'inde (34/90) saptandı. Pozitif olguların çoğunluğunda yaygın boyanma paterni (%40) izlenirken, %22,2'sinde fokal pozitiflik mevcuttu. Yoğunluk skorları skor 0: %37,8, skor 1: %17,8, skor 2: %27,8 ve skor 3: %15,6 şeklinde idi.. PMS1'in hem pozitif/negatif sınıflaması hem de yoğunluk skorları MMR kaybı ile anlamlı ilişki gösterdi (p<0,001). MSH3 ekspresyon kaybı olguların %5,6'sında (5/90) saptandı. Pozitif olgularda boyanma çoğunlukla yaygın olup (%64,4; 58/90), bunu yamasal (%21,1; 19/90) ve fokal (%8,9; 8/90) paternler izledi. Boyanma yoğunluklarına göre olguların %5,6'sı skor 0, %14,4'ü skor 1, %31,1'i skor 2 ve %45,6'sı skor 3 idi. MSH3'ün pozitif/negatif sınıflaması ve yoğunluk skorları MMR kaybı ile anlamlı ilişki göstermedi (p>0,05). PD-L1 için olguların yalnızca 8'inde (%8,9) immün hücrelerle sınırlı zayıf boyanma (CPS=1) izlendi; geri kalan olgularda boyanma izlenmedi (%91,1; 82/90). Çok değişkenli lojistik regresyonda, PMS1 kaybı (OR = 0,15; GA: 0,05–0,43; p<0,001); ve evre II/III (OR = 4,12; GA: 1,38–13,0; p=0,012) MMR kaybı ile bağımsız ve güçlü ilişki gösterdi. MSH3 ekspresyonu ise modele anlamlı katkı sağlamadı. Sonuçlar: PMS1 ekspresyon kaybı endometrium karsinomlarında MMR-yoksunluğu ile anlamlı ve bağımsız ilişki göstermiş olup, yüksek histolojik derece ve ileri evre ile ilişkili bulunmuştur. MSH3 ekspresyon kaybı serimizde nadir olup MMR durumu ve klinikopatolojik değişkenlerle anlamlı bir ilişki göstermemiştir. PD-L1 pozitifliği yalnızca az sayıda olguda ve immün hücrelerle sınırlı olarak izlendiğinden, kullanılan klonun endometrium karsinomunda optimal duyarlılığı sağlamamış olabileceği düşünülmüştür. Bulgular, PMS1'in MMR durumunun öngörülmesinde tamamlayıcı bir belirteç potansiyeli taşıdığını ve daha agresif patolojik özelliklerle ilişkili olabileceğini göstermektedir. Bu sonuçların doğrulanması için daha geniş ve moleküler düzeyde desteklenmiş çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the expression of PMS1 and MSH3 proteins, which are involved in the DNA mismatch repair system, in endometrial adenocarcinomas and to evaluate the relationship between these proteins and classical DNA mismatch repair system proteins (MMR; MLH1, MSH2, MSH6, PMS2) and PD-L1 expression. The study also aimed to investigate the relationship between the expression patterns of classical MMR proteins, PMS1, and MSH3, and prognostic factors (histological grade, stage, lymphovascular invasion, depth of myometrial invasion, etc.). Methods: Ninety patients diagnosed with endometrial adenocarcinoma between 2020 and 2023 were included in the study. Immunohistochemical staining was performed in all cases to evaluate the expression patterns for PMS1, MSH3, and PD-L1. For PMS1, the staining pattern was classified as negative, focal, or diffuse; for MSH3, it was classified as negative, focal, patchy, or diffuse. For both proteins, the positive group was defined as cases showing any staining pattern, while the negative group included cases without staining. PMS1 and MSH3 staining intensities were scored from 0 to 3 (0: absent, 1: weak, 2: moderate, 3: strong). For PD-L1 assessment, the CPS score was calculated and used as the threshold value for positivity ≥1. Immunohistochemical slides containing classical MMR proteins (MLH1, MSH2, MSH6, PMS2) were re-evaluated, and MMR status was recorded as positive/negative. Statistical analyses were performed using chi-square, Fisher's exact, and logistic regression tests when appropriate; p<0.05 was considered statistically significant. Results: The mean age of the 90 patients included in the study was 61.4 ± 9.8 years; 93.4% (84/90) of the cases were endometrioid type, and the stage distribution according to FIGO 2023 was Stage I in 70% (63/90), Stage II in 16.7% (15/90), and Stage III in 13.3% (12/90). Loss of nuclear expression of at least one of the classical MMR proteins was observed in 28.9% (26/90) of the cases; the most common pattern was the simultaneous loss of MLH1 and PMS2, observed in 76.9% (20/26) of MMR-deficient cases. Loss of MMR was associated with advanced stage (II-III), high histological grade (grade 3), and lymphovascular invasion (p<0.001, p=0.003, p=0.008). Loss of PMS1 expression was detected in 37.8% (34/90) of cases. A diffuse staining pattern was observed in the majority of positive cases (40%), while focal positivity was present in 22.2%. The intensity scores were as follows: score 0: 37.8%, score 1: 17.8%, score 2: 27.8%, and score 3: 15.6%. Both the positive/negative classification of PMS1 and the intensity scores showed a significant correlation with MMR loss (p<0.001). Loss of MSH3 expression was detected in 5.6% (5/90) of cases. In positive cases, staining was mostly diffuse (64.4%; 58/90), followed by patchy (21.1%; 19/90) and focal (8.9%; 8/90) patterns. According to staining intensity, 5.6% of cases had score 0, 14.4% had score 1, 31.1% had score 2, and 45.6% had score 3. The positive/negative classification of MSH3 and its intensity scores were not significantly associated with MMR loss (p>0.05). For PD-L1, only 8 cases (8.9%) showed weak staining limited to immune cells (CPS=1); the remaining cases showed no staining (91.1%; 82/90). In multivariate logistic regression, PMS1 loss (OR = 0.15; CI: 0.05–0.43; p<0.001) and Stage II/III (OR = 4.12; CI: 1.38–13.0; p=0.012) showed an independent and strong association with MMR loss. MSH3 expression did not contribute significantly to the model. Conclusion: Loss of PMS1 expression was significantly and independently associated with MMR deficiency in endometrial carcinomas and was associated with higher histological grade and advanced stage. Loss of MSH3 expression was rare in our series and did not show a significant association with MMR status or clinicopathological factors. Because PD-L1 positivity was observed only in a small number of cases and was limited to immune cells, it was thought that the clone used may not have provided optimal sensitivity in endometrial carcinoma. The findings suggest that PMS1 has the potential to be a complementary marker in predicting MMR status and may be associated with more aggressive pathological features. Larger, molecularly supported studies are needed to confirm these results.