Dispepsi yakınmasıyla aile hekimine başvuran 60 yaş altı yetişkinlerde pankreatik enzim yetersizliği sıklığının belirlenmesi
Determination of the prevalence of pancreatic enzyme insufficiency in adults under 60 years of age presenting to family physicians with complaints of dyspepsia
  1. Tez No: 984369
  2. Yazar: RIDVAN KARDEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Dispepsi, pankreatik enzim yetersizliği, fonksiyonel dispepsi, Dyspepsia, pancreatic enzyme insufficiency, functional dyspepsia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, dispepsi yakınmasıyla birinci basamak sağlık hizmetlerine başvuran 60 yaş altı yetişkinlerde pankreatik enzim yetersizliği (PEY) sıklığını belirlemek ve PEY ile ilişkili sosyodemografik, klinik ve semptom temelli değişkenleri değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı nitelikteki araştırma Bursa Kestel Vanimehmet Mahallesi 5 Nolu Aile Sağlığı Merkezinde yürütülmüştür. Çalışmaya dispepsi yakınmasıyla başvuran ve kriterleri karşılayan toplam 375 katılımcı dahil edilmiştir. Veriler olgu rapor formu ve üç alt boyuttan (A–B–C) oluşan PEY Anketi kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Veriler uygun istatistiksel testlerle değerlendirilmiştir Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 42,85±11,91, beden kitle indeksi ortalaması 27,99±5,02'dir. Katılımcıların %67,7'si kadın, %55,2'si ilköğretim ve altı eğitim düzeyine sahiptir. En sık görülen dispeptik yakınma %96,3 ile şişkinlik olup bunu epigastrik ağrı (%40,3) ve bulantı-kusma (%33,3) izlemektedir. PEY Anketi sonuçlarına göre katılımcıların 120'si (%32,0) PEY pozitif bulunmuştur. A, B ve C alt boyutlarına ait medyan değerler sırasıyla 4,00 (3,00–8,00), 0,00 (0,00–2,00) ve 0,00 (0,00–1,00) olarak saptanmıştır. Ki-kare ve Fisher analizlerine göre PEY pozitif grubunda alkol kullanımı (p=0,014), bulantı/kusma (p<0,001), epigastrik ağrı (p<0,001) ve iştahsızlık (p<0,001) anlamlı düzeyde yüksek; hipertansiyon varlığı ise daha düşüktür (p=0,033). Spearman korelasyon analizine göre yaş ile tüm PEY alt parametreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif korelasyonlar saptanmıştır. Binary lojistik regresyon modeline göre yaş (OR=0.964), bulantı/kusma (OR=2.760), epigastrik ağrı (OR=4.630), iştahsızlık (OR=4.168) ve beden kitle indeksi (OR=1.074) PEY pozitifliğini anlamlı biçimde yordamaktadır. Model varyansın %39,4'ünü açıklamaktadır. ROC analizlerinde PEY AB skorunun Bulantı/Kusma (AUC=0,745; %95 GA: 0,695–0,795; cut-off=0,43), Epigastrik ağrı (AUC=0,748; %95 GA: 0,695–0,796; cut-off=0,50) ve İştahsızlık (AUC=0,757; %95 GA: 0,697–0,809; cut-off=0,43) için belirgin bir ayırt edicilik gösterdiği, diğer semptomlarda ise performansın sınırlı kaldığı görüldü. Sonuç: Çalışmada dispepsi yakınmasıyla başvuran yetişkinlerde PEY sıklığı anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Dispeptik semptomlardan özellikle bulantı/kusma, epigastrik ağrı ve iştahsızlık PEY ile güçlü ilişki göstermektedir. Genç yaş ve yüksek VKİ, PEY için ek risk göstergeleri olarak belirlenmiştir. PEY Testi'nin birinci basamakta pratik bir tarama aracı olarak kullanılabilir olduğu görülmüş, dispepsi yönetiminde PEY'nin sistematik olarak değerlendirilmesinin tanısal sürece katkı sağlayabileceği düşünülmüştür
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the prevalence of pancreatic exocrine insufficiency (PEI) among adults under 60 years of age who presented to primary care with dyspeptic symptoms and to identify sociodemographic, clinical, and symptom-based factors associated with PEI Materials and Methods: This cross-sectional and descriptive study was conducted in the Bursa Kestel Vanimehmet Mahallesi No 5 Family Health Center. A total of 375 participants presenting with dyspepsia were included. Data were collected through a structured case report form and the PEI Questionnaire (PEI-Q), which consists of three subcomponents (A–B–C) and incorporates both clinician assessment and patient-reported symptoms. Appropriate statistical tests were used for analysis Results: The mean age of the participants was 42.85±11.91 years, and the mean BMI was 27.99±5.02 kg/m². Of all participants, 67.7% were women and 55.2% had primary school education or below. The most common dyspeptic complaint was bloating (96.3%), followed by epigastric pain (40.3%) and nausea/vomiting (33.3%). Based on PEI-Q results, 32.0% (n=120) of the participants were classified as PEI-positive. The median values for the A, B, and C subcomponents were 4.00 (3.00–8.00), 0.00 (0.00–2.00), and 0.00 (0.00–1.00), respectively. Alchol use (p=0.014), nausea/vomiting (p<0.001), epigastric pain (p<0.001), and loss of appetite (p<0.001) were significantly higher in the PEI-positive group, whereas hypertension was less common (p=0.033). Spearman correlation analysis showed significant negative correlations between age and all PEI-Q subparameters. Binary logistic regression identified age (OR=0.964), BMI (OR=1.074), nausea/vomiting (OR=2.760), epigastric pain (OR=4.630), and loss of appetite (OR=4.168) as significant predictors of PEI positivity, explaining 39.4% of the variance. ROC analyses showed that the PEY-AB score demonstrated notable discriminative ability for Nausea/Vomiting (AUC=0.745; 95% CI: 0.695–0.795; cut-off=0.43), Epigastric pain (AUC=0.748; 95% CI: 0.695–0.796; cut-off=0.50) and Loss of appetite (AUC=0.757; 95% CI: 0.697–0.809; cut-off=0.43), whereas its performance for other symptoms remained limited. Conclusion: The prevalence of PEI was notably high among adults presenting with dyspeptic symptoms in primary care. Nausea/vomiting, epigastric pain, and loss of appetite were strongly associated with PEI, while younger age and higher BMI also emerged as significant predictors. The PEI-Q demonstrated practical usability as a screening tool in primary care settings, indicating that routine assessment of PEI in dyspeptic patients may enhance diagnostic accuracy and support more effective clinical management