Dental implantların stabilizasyonunda tetra-kalsiyum fosfat esaslı bir greft materyalinin etkisinin histomorfometrik ve mekanik analizi
Histomorphometric and mechanical analysis of the effect of a tetra-calcium phosphate based graft material on the stabilization of dental implants
- Tez No: 984370
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİM ERSANLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Yönlendirilmiş kemik rejenerasyonu, greft, primer stabilite, Guided bone regeneration, graft, primary stability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Oral İmplantoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Oral İmplantoloji Bilim Dalı
Özet
Dental implantların stabilizasyonunda tetra-kalsiyum fosfat esaslı bir greft materyalinin etkisinin histomorfometrik ve mekanik analizi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Oral İmplantoloji ABD. Doktora Tezi. İstanbul. Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı, tetrakalsiyum fosfat (TCF) greft materyalinin, anatomik olarak zayıf kemik bölgelerine yerleştirilen dental implantların stabilitesi ve osseointegrasyonu üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Mehmet Akif Ersoy Deneysel Araştırma ve Geliştirme Merkezi tarafından etik onayı alınmış olup, altı sağlıklı koyun kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Koyunların tibia bölgesine üç farklı grup için osteotomi uygulamaları yapılmıştır. Grup A (Kontrol, n=12) standart osteotomi ile titanyum implant yerleştirilmiş, Grup B (n=12) ise daha büyük çaplı ve derin osteotomi ile implant yerleştirilmiştir. Grup C (n=36)'de ise osteotomi bölgesi tetrakalsiyum fosfat (TCF) ile doldurulmuştur. İmplant yerleştirilmesinin ardından implant stabilitesi İmplant Stabilite Katsayısı (ISQ) ile ölçülüp, kemik-implant temas yüzdesi (BIC%) histolojik olarak değerlendirilmiştir. Hayvanlar 3 ve 6 hafta sonunda sakrifiye edilerek, implant taşıyan kemik segmentleri histolojik incelemeye alınmıştır. Bulgular: ISQ değerleri incelendiğinde başlangıçta tüm gruplarda ISQ değerleri 42,5'in üzerinde iken, 6. haftada Grup C'de en yüksek ISQ değeri (79) gözlemlenmiştir. Grup B'de ise ISQ değerleri en düşük seviyedeydi. 3. haftada Grup C'de önemli ölçüde daha yüksek ISQ değerleri kaydedilmiştir. Bu çalışmada incelenen bir diğer parametre olan BIC% değerleri ise 3. haftada Grup A en yüksek BIC% değerine sahipken (28,04 ± 5,05%), 6. haftada tüm gruplarda BIC% değerlerinde artış gözlemlenmiş ve gruplar arasındaki fark anlamlı olmaktan çıkmıştır. Yine de genel olarak Grup A (46,11 ± 21,48%) en yüksek BIC% değerini gösterirken, Grup C (37,64 ± 27,62%) ve Grup B (31,48 ± 25,28%) onu takip etmiştir. Robust ANOVA analizi, hem ISQ hem de BIC% verilerinde, gruplar arasında ve zamanla ilişkili olarak anlamlı farklar olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç: Bu çalışma, tetrakalsiyum fosfat (TCF) materyalinin, zayıf kemik yapısına sahip bölgelerde titanyum dental implantların stabilitesini ve osseointegrasyonunu önemli ölçüde iyileştirdiğini göstermektedir. TCF, implant yerleştirilmesinde primer stabiliteyi kontrol grubuyla benzer seviyelerde sağlamış ve ikincil stabiliteyi 6. haftada önemli ölçüde artırmıştır. Bu sonuçlar, TCF'nin düşük kemik hacmi veya yoğunluğu olan bölgelerde implant stabilitesinin sağlanmasına yardımcı olabileceğini ve klinik açıdan değerli bir biyomateryal seçenek sunduğunu işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Histomorphometric and mechanical analysis of the effect of a tetra-calcium phosphate based graft material on the stabilization of dental implants. İstanbul University, Institute of Health Science, Anabilim Dalının İngilizce Adı. Doktora Tezi. İstanbul. Introduction and Aim: The aim of this study was to evaluate the effects of tetracalcium phosphate (TCP) graft material on the stability and osseointegration of dental implants placed in anatomically compromised bone conditions. Materials and Methods: This study was approved by the Ethics Committee of the Mehmet Akif Ersoy Experimental Research and Development Center and conducted using six healthy sheep. Osteotomy procedures were performed in the tibial region, creating three experimental groups. In Group A (Control, n=12), titanium implants were placed following a standard osteotomy protocol. In Group B (n=12), implants were inserted after preparing an enlarged and deeper osteotomy. In Group C (n=36), the osteotomy sites were filled with tetracalcium phosphate (TCP) prior to implant placement. Implant stability was assessed using the Implant Stability Quotient (ISQ), and bone-to-implant contact percentage (BIC%) was evaluated histologically. The animals were sacrificed at 3 and 6 weeks, and the implant-bearing bone segments were harvested for histological examination. Results: Initial ISQ values exceeded 42.5 in all groups, while the highest ISQ value (79) at Week 6 was recorded in Group C. Group B consistently exhibited the lowest ISQ readings. At Week 3, Group C demonstrated significantly higher ISQ values compared to the other groups. Regarding BIC%, Group A exhibited the highest value at Week 3 (28.04 ± 5.05%). By Week 6, BIC% values had increased across all groups, and the differences between groups were no longer statistically significant. Overall, Group A presented the highest mean BIC% (46.11 ± 21.48%), followed by Group C (37.64 ± 27.62%) and Group B (31.48 ± 25.28%). Robust ANOVA revealed statistically significant differences over time and among the groups for both ISQ and BIC%. Conclusion: This study demonstrates that tetracalcium phosphate (TCP) significantly enhances the stability and osseointegration of titanium dental implants in areas with compromised bone quality. TCP provided primary stability comparable to the control group and markedly improved secondary stability by Week 6. These findings suggest that TCP may serve as a valuable biomaterial for enhancing implant stability in sites with reduced bone volume or density, offering potential clinical benefits in challenging anatomical conditions.