Cumhurbaşkanına hakaret suçu ile ifade özgürlüğü arasındaki denge: AİHM kararları çerçevesinde bir değerlendirme
The balance between the offense of insulting the president and freedom of expression: An assessment within the framework of ECtHR judgments
- Tez No: 984395
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR SALİHPAŞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Hakaret, İfade özgürlüğü, İnsan hakları, European Court Human Rights, European Convontion on Human Rights, Insult, Expressive freedom, Human rights
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 299. maddesinde düzenlenen cumhurbaşkanına hakaret suçunu, Anayasa, ceza hukuku ilkeleri ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatları çerçevesinde ele almaktadır. Tarihsel arka plan sunularak, Osmanlı'dan günümüze devlet başkanlarına yönelik özel koruma anlayışının gelişimi incelenmiş, 1858 Ceza Kanun-u Hümayunu'ndan başlayarak 765 sayılı TCK ve yürürlükteki 5237 sayılı TCK'daki düzenlemelere odaklanılmıştır. Tezde, 299. maddenin uygulama pratiği ve AİHM'in ifade özgürlüğüne dair içtihatları karşılaştırılarak, bu düzenlemenin demokratik bir toplumda gerekli ve orantılı olup olmadığı tartışılmıştır. Sonuç olarak, mevcut uygulamanın AİHM standartlarıyla çeliştiği, ifade özgürlüğü üzerinde caydırıcı etki yarattığı ve bu nedenle ceza hukukunda reform ihtiyacını doğurduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the offense of insulting the president as defined in Article 299 of the Turkish Penal Code, in light of constitutional principles, criminal law doctrines, and the jurisprudence of the European Court of Human Rights (ECtHR). By tracing the historical evolution of special legal protection afforded to heads of state—from the Ottoman Empire to the present Republic of Turkey—it evaluates the development and implementation of relevant legal provisions, particularly the 1858 Penal Code, Article 158 of the former Penal Code (No. 765), and Article 299 of the current Penal Code (No. 5237). The study analyzes the application of Article 299 alongside ECtHR case law concerning freedom of expression, questioning whether such a provision meets the criteria of necessity and proportionality in a democratic society. The findings indicate a discrepancy between national practice and international human rights standards, emphasizing the chilling effect imposed on freedom of expression and highlighting the need for legal reform.