Bireysel yatırımcıların halka arzlara katılım niyetlerinde ekonomik sürdürülebilirlik ve şirket itibarının etkisi
The impact of economic sustainability and company reputation on the intention of individual investors to participate in public offerings
- Tez No: 984396
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEN AKBAŞ TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Bireysel yatırımcılar, Birincil halka arz, Kurumsal itibar, Kurumsal sürdürülebilirlik, Individual investors, Initial public offering, Corporate reputation, Corporate sustainability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bankacılık Bilim Dalı
Özet
Sermaye piyasalarının genişlemesiyle birlikte yatırımcı profilleri de giderek çeşitlenmektedir ve yatırım kararlarını şekillendiren unsurlar da giderek daha karmaşık hale gelmektedir. Bu bağlamda, bireysel yatırımcıların yatırım tercihlerini etkileyen faktörlerin incelenmesi, sermaye piyasalarının işleyişini anlamak açısından önemli araştırma alanı olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmada, bireysel yatırımcıların halka arzlara katılım niyetlerinde ekonomik sürdürülebilirlik ve şirket itibarı faktörlerinin etkisi incelenmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemi benimsenmiş olup, veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen veriler, istatistiksel analizlerde yaygın olarak kullanılan SPSS ve AMOS paket programları aracılığıyla değerlendirilmiştir. Bulgular, ekonomik sürdürülebilirlik ve şirket itibarının bireysel yatırımcıların halka arzlara katılım niyetleri üzerinde anlamlı ve pozitif etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Bunun yanı sıra uzun vadeli yatırımcıların halka arzlara katılma niyetlerinin ise kısa vadeli yatırımcılara kıyasla daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bu bulgu, davranışsal finans literatüründe yatırımcı kararlarının yalnızca finansal performans göstergeleriyle açıklanamayacağını, sürdürülebilirlik ve itibar gibi kurumsal faktörlerin de kritik rol oynadığını göstermektedir. Elde edilen sonuçlar, halka arz olacak şirketlerin yalnızca finansal göstergelerini güçlü tutmalarının yeterli olmadığını, aynı zamanda çevresel, sosyal, yönetsel sorumluluklarını da stratejik bir öncelik olarak ele almaları gerektiğini göstermektedir. Dolayısıyla bu çalışma, bir yandan bireysel yatırımcıların karar alma süreçlerini etkileyen unsurlara ilişkin literatüre katkı sağlarken, diğer yandan halka arz hazırlığındaki şirketlere yönelik yol gösterici bir nitelik taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
With the expansion of capital markets, investor profiles have become increasingly diverse, and the factors shaping investment decisions have grown more complex. In this context, examining the factors that influence individual investors' investment preferences has emerged as an important area of research for understanding the functioning of capital market. In this study, the effects of economic sustainability and corporate reputation on individual investors' intentions to participate in initial public offerings (IPOs) were examined. A quantitative research method was adopted, and data were collected through a survey. The data obtained were analyzed using the SPSS and AMOS statistical software packages, which are commonly employed in quantitative analyses. The findings revealed that economic sustainability and corporate reputation have a significant and positive effect on individual investors' intentions to participate in IPOs. Furthermore, it was determined that long-term investors have a higher intention to participate in IPOs compared to short-term investors. This finding highlights that, within the behavioral finance literature, investors' decisions cannot be explained solely by financial performance indicators; institutional factors such as sustainability and corporate reputation also play a critical role. The results show that companies preparing for IPOs must not only keep their financial indicators strong but also treat their environmental, social, and governance responsibilities as a strategic priority. Therefore, this study contributes to the literature on the factors influencing individual investors' decision-making processes while also serving as a guiding resource for companies preparing for public offerings.