Vıstonıkanê mıntıqayê Xueşkar ê Çoligi dı motif
Bingöl Sancak yöresi masallarında motif
  1. Tez No: 984508
  2. Yazar: MÜNEVVER AKBANA KARABEYESER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÇİFTCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Masal, Motif, Stith Thompson, Bingöl, Sancak, Tale, Motif, Stith Thompson, Bingol, Sancak
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Zazaca
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zaza Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Sancak Masallarında Motif başlıklı bu çalışmada Bingöl'ün Sancak yöresinden derlenen ve daha önce Waka Lu (2020) ve Hebıkê Henar (2021) eserlerinde yayımlanan masallar Stith Thompson'un Motif Index of Folk-Literature tasnifine göre motifler açısından incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmada Sancak'ın tarihi ve coğrafyası hakkında bilgi verilmiş, masal ve motif kavramları açıklanmış, Stith Thompson ve Motif Index of Folk- Literature adlı eseri hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Çalışmanın asıl yoğunluk merkezini oluşturan bölümü ise bu masalların motif yönünden incelenmesi oluşturmuştur. Çalışmanın sonunda, Zazaca bilmeyenlerin de çalışmadan faydalanabilmesi için geniş bir Türkçe özete yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study, titled“Motifs in Sancak Tales”, examines folktales collected from the Sancak region of Bingöl and previously published in Waka Lu (2020) and Hebıkê Henar (2021) in terms of motif according to Stith Thompson's Motif Index of Folk-Literature classification. The study first provides information about the history and geography of Sancak, then explains the concepts of folktale and motif, and briefly provides information about Stith Thompson's Motif Index of Folk Literature. The main focus of the study is the examination of these folktales in terms of otifs. A comprehensive Turkish summary is included at the end of the study to ensure that those who do not speak Zazaki can benefit from the study.