Algının paradoksu bağlamında gerçeklik kurgusunun plastik sanatlarda deşifre edilme potansiyeli
The potential of the plastic arts to decipher the construction of reality within the context of the paradox of perception
  1. Tez No: 984560
  2. Yazar: NEZAKET BAŞAK GEREDE
  3. Danışmanlar: DOÇ. CEREN SELMANPAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Algı fenomenolojisi, Gerçeklik, Lacan, Jacques, Merleau-Ponty, Maurice, Phenomenology of perception, Reality, Lacan, Jacques, Merleau-Ponty, Maurice
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
Özet
Fâilin algıladığı dünya, yani duyuları ve yüksek zihinsel süreçleriyle erişebildiği dünya, tamamıyla kavranmış bir bütün izlenimi verse de bu kavrayışa aracılık eden tek şey fâilin algılarıdır. Bu çalışma, algı olgusunu Merleau-Ponty'nin algı kuramı ve Gestalt psikolojisi çerçevesinde çözümleyerek algının gerçekliğe nasıl bir erişim kanalı sunduğunu felsefi ve psikolojik bağlamda tartışır. Yapılan analiz, algının her durumda fâil için paradoksal bir süreç olduğunu; fâili dünyaya bağlarken aynı zamanda ona aşkın bir gerçeklik temin ettiğini gösterecektir. Bu doğrultuda fâilin gerçekliği kavrayış biçimi incelenecek ve bütün sorgulamanın hem gerçekliğin ne olduğuna kavuşma arzusuna hem de fâilin gerçekliği kurma edimine dayandığı ortaya konacaktır. Ancak fâilin hiçbir koşulda mutlak gerçekliğe erişiminin olmadığı ve bu nedenle oynadığı gerçeklik oyununda esir kaldığı görülecektir. Bu esaretin fâili Lacan'ın Gerçek'ine dokunan açıklığa yönlendirdiği de saptanacaktır. Bu bağlamda incelenen sanat yapıtlarının gerçeklik oyununu ve algısal süreci izleyici üzerinde nasıl devreye soktuğu tartışılacaktır. Gerçekleştirilen uygulamalarda da sanat nesnesinin gerçeklik oyununu nasıl ifşa ettiği, algısal muğlaklığı nasıl görünür kıldığı ve izleyiciyi travmatik bir temas alanına nasıl davet ettiği çözümlenecektir. Bu doğrultuda sanat yapıtının ilk rolü gerçeklik oyununu ifşa ederek fâili bir travmaya davet etmek; ikinci rolü ise bu ifşa yoluyla Simgesel'i alaşağı etmektir. Dolayısıyla sanatın işlevi“temsil etmek”değil, mevcut düzenin, anlamın ve gerçekliğin çöküşünü görünür kılmaktır. Böylece travmaya davet edilen fâile, sanat yapıtı aracılığıyla Gerçek'e bir ânlık temas edebilme potansiyeli sunulur ki bu temas başlı başına gerçekliğin yıkımıdır. Sonuç olarak sanat yapıtının gerçeklik kurgusunun çöküşünü görünür kılarak fâili bu çöküşle yüzleştirdiği ve onu hakikatin yeniden kuruluşuna davet eden bir potansiyel taşıdığı ortaya konacaktır.
Özet (Çeviri)
The world perceived by the subject—namely the world accessible through sensory and higher cognitive processes—may give the impression of being fully grasped, yet the only mediator of this grasp is the subject's own perception. This study analyzes the phenomenon of perception within the framework of Merleau-Ponty's theory of perception and Gestalt psychology, discussing how perception provides access to reality in both philosophical and psychological contexts. The analysis demonstrates that perception is, in every case, a paradoxical process for the subject; while it situates the subject within the world, it simultaneously grants access to a reality that exceeds the subject. Accordingly, the study examines how the subject constructs reality and reveals that this inquiry is grounded both in the desire to attain what reality is and in the manner through which the subject forms reality. However, it is shown that the subject can never attain absolute reality and is therefore captive within the reality game they play. It is also determined that this captivity directs the subject toward the openness that touches upon Lacan's Real. Within this context, the study discusses how the examined artworks activate the reality game and the perceptual process in the viewer. The artistic works carried out in this research further analyze how the art object exposes the reality game, renders perceptual ambiguity visible, and invites the viewer into a field of traumatic encounter. Accordingly, the first role of the artwork is to reveal the reality game and invite the subject into a traumatic confrontation; its second role is to overthrow the Symbolic through this very exposure. Thus, the function of art is not to“represent”but to render visible the collapse of the existing order, meaning, and reality. By doing so, the artwork offers the subject the potential for a momentary encounter with the Real—a meeting that itself constitutes the destruction of reality. Consequently, the study demonstrates that the artwork renders the collapse of the reality construct visible, confronts the subject with this collapse, and carries the potential to invite the subject toward the reconstitution of truth.