Bakışa bakmak: Özne imgesinin kuruluşuna sanattan bakmak
Looking at the gaze: Viewing the construction of the subject-image through art
  1. Tez No: 984559
  2. Yazar: MERVE NAMİDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEREN SELMANPAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Ayna evresi, Benlik inşası, Foucault, Michel, Lacan, Jacques, Sartre, Jean Paul, Çağdaş sanat, Öz kimlik, Mirror stage, Construction of self, Foucault, Michel, Lacan, Jacques, Sartre, Jean Paul, Self-identity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
Özet
Bu çalışma, öznenin kimlikleşme sürecini psikanalitik bağlamda incelemek ve bu sürecin çağdaş sanat pratiklerinde nasıl karşılık bulduğunu tartışmak amacıyla hazırlanmıştır. Modern öznenin temelleri Descartes'ın“düşünüyorum, öyleyse varım”önermesine dayansa da psikanalitik kuramlar, öznenin bilinçdışı süreçler ve ötekiyle ilişkiler üzerinden biçimlendiğini ileri sürer. Bu bağlamda Sartre, Lacan ve Foucault'nun kuramları ışığında özne, kimlik, dil ve arzu kavramlarının felsefi ve psikanalitik temelleri incelenmiştir. Sartre'ın fenomenolojik yaklaşımı doğrultusunda ötekinin bakışının özneyi nasıl nesneleştirdiği ve bu bakışın yarattığı karşılıklı yabancılaşma tartışılmıştır. Foucault'nun panoptikon modeli ise gözetim olgusunun içselleştirilen bir iktidar olarak kimlik inşasındaki rolünü ortaya koymaktadır. Bu bağlamda çağdaş sanatta kimlik, bakış ve gözetim temalarını ele alan sanat örnekleri üzerinden, psikanalitik özne kuramının görsel ve kavramsal düzlemde nasıl karşılık bulduğu incelenerek; sanatın bu olguları nasıl görünür kıldığı tartışılmış ve öznenin sabit ve kapalı bir varlık olmadığı; dilin, arzunun, ötekinin bakışının, gözetim mekanizmalarının kesişiminde biçimlenen süreçsel ve süreksiz bir yapı olduğu analiz edilmiştir. Böylece, klasik iktidar-toplum tartışmalarının ötesinde aslında“iktidarın bakışı”ile“bakışın iktidarı”arasında bir ayrımı tespit etme gereği olduğu anlaşılmıştır: Varsayılan iktidar anlayışının tersine, bu çalışmada sunulan önerme; iktidarın, bizzat öznenin kendi bakışına yüklediği anlam üzerinden kurulduğudur. Yani özne, yalnızca gözetlenen değil, bakışı iktidarlaştıran fâildir. Simgesel düzen, yasa ve“babanın-adı”gibi yapılar, bu bakışın iktidara dönüştürülmesiyle işlerlik kazanır. Çalışmanın sanatsal araştırması ile gerçekleştirilen uygulamalarla öznenin bu kurucu bakışı görünür kılınarak, yalnızca temsilin değil, temsili mümkün kılan iktidarın da nasıl kurulduğunun ifşası işlenmiştir. Böylece sanat, yalnızca edilgen bir gösterim alanı değil; öznenin iktidarı yeniden dağıtma ve dönüştürme potansiyelini etkinleştiren bir alan olarak ortaya çıkar.
Özet (Çeviri)
This study examines the process of subject formation within a psychoanalytic framework and discusses how this process finds correspondence in contemporary art practices. Although the foundations of the modern subject are often grounded in Descartes's proposition“I think, therefore I am,”psychoanalytic theories argue that the subject is shaped through unconscious processes and its relations with the Other. In this context, the philosophical and psychoanalytic bases of subject, identity, language, and desire are explored through the theories of Sartre, Lacan, and Foucault. Following Sartre's phenomenological approach, the study discusses how the gaze of the Other objectifies the subject and how this gaze produces a reciprocal form of alienation. Foucault's panopticon model, on the other hand, reveals the role of surveillance as an internalized form of power in the construction of identity. Through examples of contemporary art dealing with themes of identity, gaze, and surveillance, the study investigates how psychoanalytic theories of the subject manifest visually and conceptually, and how art renders these dynamics visible. It is argued that the subject is not a fixed or closed entity, but a processual and discontinuous structure formed at the intersection of language, desire, the gaze of the Other, and mechanisms of surveillance. Accordingly, the study identifies a necessary distinction between“the gaze of power”and“the power of the gaze.”Contrary to the conventional assumption that power stems from an external force watching and regulating us, the central proposition here is that power is constituted through the meaning the subject attributes to its own gaze. Thus, the subject is not only the one who is surveilled but also the agent who turns the gaze into power. Structures such as the symbolic order, the law, and the“name-of-the-father”become operative through this transformation of the gaze into power. Through the artistic research and the practical works produced within the scope of this study, the constitutive gaze of the subject is rendered visible, exposing not only the mechanisms of representation but also the power that makes representation possible. In this way, art emerges not as a passive site of display but as a field that activates the subject's potential to redistribute and transform power.