Paradigmenwechsel der Türkischen migration nach Deutschland: Eine forschungsstudie zur zentralen rolle des Deutschlernens
Almanya'ya Türk göçünde paradigma değişikliği: Almanca öğrenmenin merkezi rolü üzerine bir araştırma
- Tez No: 984668
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY ATİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Almanca, Almanya, Türkiye, Uluslararası göç, İşçi göçü, German, Germany, Türkiye, International migration, Worker migration
- Yıl: 2025
- Dil: Almanca
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye'den Almanya'ya yönelen göç hareketi, 1961'deki İşgücü Anlaşması'yla başlamış ve günümüze kadar farklı toplumsal, ekonomik ve siyasal dinamiklerle dönüşüm geçiren çok katmanlı bir süreç hâline gelmiştir. Başlangıçta geçici işgücü ihtiyacını karşılamaya yönelik olan bu göç, zamanla kalıcı bir yerleşim ve toplumsal bütünleşme sürecine evrilmiştir. Çalışmada, bu tarihsel dönüşümün farklı aşamalarını analiz ederek, Almanya'ya göç etmek isteyen Türk göçmenlerin uyum sürecinde Almanca öğrenmenin merkezi rolünü ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde göç kavramı kuramsal olarak ele alınmış, ardından Türkiye'den Almanya'ya göçün tarihsel gelişimine değinilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde Almanya'nın uygulamış olduğu uyum politikalarının tarihsel değişimi dört temel döneme ayrılarak incelenmiştir: 1960'lı ve 1970li yıllarda“henüz bir uyum politikası olmadığı”, 1980–1990'lı yıllarda“Almanya'nın bir göç ülkesi olup olmadığı hakkındaki tartışmalar”, 2000'li yıllarda“azınlıkların tanınması ve dilin yeni rolü”, 2010 ve 2020 yılları arasını kapsayan dönemde de“yeni nitelikli göç ve karşılama kültürü”. Bu tarihsel çözümleme, Almanya'nın değişen uyum politikalarının dil edinimiyle nasıl iç içe geçtiğini göstermektedir. Dil, yalnızca iletişim aracı değil; eğitim, istihdam ve toplumsal katılımın anahtarı olarak, göç politikalarının merkezinde konumlanmıştır. Tarihsel çerçeveye ek olarak çalışma, ampirik bir alan araştırması içermektedir. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nde 265 öğrenciyle yürütülen anket, öğrencilerin Almanca öğrenme motivasyonlarını, hedefledikleri dil düzeylerini ve Almanya'ya göç etme eğilimlerini incelemiştir. Veriler, katılımcıların büyük çoğunluğunun (yaklaşık %93'ünün 18–24 yaş aralığında) genç ve akademik bir profile sahip olduğunu; Almanca öğrenimini ise kişisel gelişimden ziyade mesleki ve göç odaklı bir stratejik yatırım olarak gördüklerini ortaya koymuştur. Çoğu katılımcı Almancayı üniversitede öğrenmekte ve dil becerilerini Almanya'da eğitim veya istihdam fırsatlarıyla ilişkilendirmektedir. Buna göre öğrencilerin önemli bir kısmının Almanya'daki uyum koşulları hakkında sınırlı bilgiye sahip olmasına rağmen, Almanca öğrenmeyi geleceğe yönelik bir adım ve fırsat aracı olarak değerlendirdiğini göstermektedir. Böylece çalışma, dilin yalnızca kültürel bir unsur değil, modern göç stratejilerinin belirleyici unsuru olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışmada, tarihsel analiz ile güncel ampirik verileri birleştirerek Almanya'ya Türk göçünün değişen yapısını, uyum politikalarının dil boyutunu ve yeni kuşakların göç motivasyonlarını Almanca öğrenenlerin gözünden bütüncül bir çerçevede değerlendirmiştir. Çalışmanın bulguları hem Türkiye'deki Almanca öğrenme eğilimlerinin farklı bir açıdan ele alınmasına hem de Almanya'nın uyum politikalarının gelecekteki göç dinamikleri açısından yeniden düşünülmesi gerektiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The migration movement from Turkey to Germany began with the 1961 Labor Agreement and has evolved into a multi-layered process that has undergone transformation through various social, economic, and political dynamics up to the present day. Initially intended to meet temporary labor needs, this migration has gradually evolved into a process of permanent settlement and social integration. This study aims to analyze the different stages of this historical transformation and to highlight the central role that learning German plays in the integration process of Turkish immigrants wishing to migrate to Germany. The first section of the study theoretically addresses the concept of migration and then touches upon the historical development of migration from Turkey to Germany. The second section examines the historical change in Germany's integration policies, divided into four main periods: the 1960s and 1970s, when“there was no integration policy yet”; the 1980s and 1990s, when there were“debates about whether Germany was a country of immigration”; the 2000s, when there was“the recognition of minorities and the new role of language”; and the period between 2010 and 2020“new skilled migration and reception culture. ”This historical analysis shows how Germany's changing integration policies are intertwined with language acquisition. Language is not only a means of communication; it is also central to migration policies as the key to education, employment, and social participation. In addition to this historical framework, the study includes an empirical field study. A survey conducted with 265 students at Tekirdağ Namık Kemal University examined the students' motivations for learning German, their target language levels, and their propensity to migrate to Germany. The data revealed that the vast majority of participants (approximately 93%between the ages of 18 and 24) had a young and academic profile; they viewed learning Germanas a strategic investment focused on their career and migration rather than personal development. Most participants were learning Germanat university and associated their language skills with education or employment opportunities in Germany. Accordingly, it shows that a significant portion of students, despite having limited knowledge about the conditions of integration in Germany, consider learning German as a step towards the future and an opportunity. Thus, the study reveals that language is not only a cultural element but also a decisive factor in modern migration strategies. This study This study combines historical analysis with current empirical data to evaluate the changing structure of Turkish migration to Germany, the language dimension of integration policies, and the migration motivations of new generations from the perspective of those learning German within a comprehensive framework. The findings of the study point to the need to consider trends in German language learning in Turkey from a different perspective and to rethink Germany's integration policies in terms of future migration dynamics.