Kurum bakımından gerçek yaşama: Belirsizlikler, sorunlar ve sosyal politika
Transitioning from institutional care to independent life: Uncertainties, challenges and social policy
- Tez No: 984701
- Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜN OKTİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Social Work, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kurum bakımı, Sosyal damgalanma, Sosyal politika, Sosyal sermaye, Institional care, Public stigmatization, Social policy, Social capital
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu tez, kurum bakımından ayrılarak bağımsız bir yaşam kurmaya çalışan gençlerin karşılaştığı sosyal, ekonomik ve psikolojik zorlukları incelemekte ve bu sürecin sosyal politika uygulamalarıyla ilişkisini tartışmaktadır. Devlet koruması altında büyüyen bireyler, yaşıtlarına kıyasla daha erken yaşta yetişkin sorumluluğu üstlenmekte, ancak bu sürece çoğunlukla hazırlıksız yakalanmaktadırlar. Barınma, işsizlik, sosyal ağ eksikliği, eğitimde süreksizlik ve duygusal yalnızlık gibi çok boyutlu riskler, geçiş sürecinde belirginleşmektedir. Goffman'ın damga kuramı ve Bourdieu'nun sermaye türleri üzerinden yapılan kuramsal çerçeveyle, bu gençlerin yaşadığı toplumsal dezavantajlar açıklanmaktadır. Neoliberal sosyal politikaların etkisiyle, devletin refah işlevinin zayıfladığı; bu boşluğu sivil toplum kuruluşları ve inanç temelli organizasyonların kısmen doldurmaya çalıştığı görülmektedir. Ancak bu yapılar, kapsamlı yapısal destekler sunmakta yetersiz kalmaktadır. En az iki yıl kurum bakımında kalmış 40 katılımcıyla yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelere dayanan bu çalışmada, tematik analiz yöntemiyle aile temelli travmalar, kurumsal deneyimler, kimlik yönetimi ve geçiş sürecindeki destek mekanizmaları ortaya konmuştur. Bulgular, hak temelli ve uzun vadeli sosyal politika uygulamalarının gerekliliğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the social, economic, and psychological challenges faced by young individuals transitioning from institutional care to independent living, within the framework of social policy analysis. Youth raised under state protection are often required to assume adult responsibilities earlier than their peers, frequently without adequate preparation or support. The transition phase involves multi-dimensional difficulties, including housing instability, unemployment, lack of social networks, discontinuity in education, and emotional insecurity. Drawing upon theoretical approaches in the literature, the study discusses key concepts such as stigma (Goffman), capital forms (Bourdieu), and the broader impact of neoliberal social policies. The withdrawal of the welfare state and the increasing reliance on NGOs and faith-based organizations are evaluated in the context of institutional care outcomes. While these organizations attempt to fill the service gap left by the state, they are often unable to provide comprehensive structural support. This research employs a qualitative methodology, based on semi-structured interviews with 40 participants who had spent at least two years in institutional care. Thematic analysis of the interviews reveals central issues including family-based trauma, institutional experiences, peer relationships, identity management, and the lack of institutional support during post-care transitions. Many participants report concealing their care background due to societal stigma, which contributes to trust issues and social isolation. The study underscores the necessity of rights-based, long-term social policy interventions, emphasizing that the problems encountered by care leavers are not merely individual but structurally produced.