Dönemsel video oyunlarında adaptif ve interaktif ses tasarımının tarihsel gerçeklik algısına etkisi
The impact of adaptive and interactive sound design on the perception of historical authenticity in period video games
  1. Tez No: 984774
  2. Yazar: ALPER ÇAKICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL BARKIN ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Müzik, Science and Technology, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Oyun sesi, İnteraktif medya tasarımı, Game audio, Interactive media design
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ses Teknolojileri Bilim Dalı
Özet
Bu tez, adaptif ve interaktif ses tasarımının dönemsel dijital oyunlarda oyuncu deneyimine ve tarihsel gerçeklik algısına etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Tarihsel bağlama sahip oyunların daha inandırıcı ve sürükleyici bir deneyim sunmasında sesin rolü kritik önemdedir. Bu bağlamda çalışma, ses tasarımının yalnızca atmosfer yaratma aracı değil, aynı zamanda oyuncunun oyunla kurduğu bağ üzerinde etkili bir dinamik olduğunu savunmaktadır. Araştırma kapsamında, Assassin's Creed gibi tarihsel bir oyundan seçilen sahneler üzerinde özgün ve alternatif ses tasarımları uygulanarak katılımcıların bu iki versiyon üzerindeki algıları karşılaştırılacaktır. Katılımcıların deneyimlerine ilişkin veriler hem nitel hem de nicel yöntemlerle analiz edilecek, ses tasarımının tarihsel doğruluk, etkileşim ve atmosfer üzerindeki etkisi değerlendirilecektir. Tez, oyun ses tasarımı alanına özgün bir katkı sunmayı ve tarihsel dijital anlatıların ses aracılığıyla nasıl daha etkili hale getirilebileceğini göstermeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the impact of adaptive and interactive sound design on player experience and the perception of historical authenticity in period-based digital games. Sound plays a critical role in making historically themed games more convincing and immersive. In this context, the study argues that sound design is not only a tool for creating atmosphere but also a dynamic element that influences the player's connection with the game. As part of the research, original and alternative sound designs will be applied to selected scenes from a historically grounded game such as Assassin's Creed, and participants' perceptions of both versions will be compared. Data regarding participants' experiences will be analyzed using both qualitative and quantitative methods, assessing the effect of sound design on historical accuracy, interactivity, and atmosphere. The thesis aims to make an original contribution to the field of game sound design and to demonstrate how historical digital narratives can be made more impactful through the use of sound.