Uzmanlar tarafından hazırlanan ortaokul müzik ders kitaplarındaki çocuk şarkı sözlerinin değerler eğitimine sağlayacağı katkı açısından analizi
Analysis of children's song lyrics in middle school music textbooks prepared by experts in terms of their contribution to values education
- Tez No: 984773
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA HİLMİ BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Değer, kök değer, müzik ders kitapları, değerler eğitimi, şarkılar, döküman analizi, Value, core value, music textbooks, values education, songs, document analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
ÖZET bu araştırmada Milli Eğitim Bakanlığına bağlı uzmanlar tarafından hazırlanan Orta okul 1,2,3,4,5,6,7,8, sınıf müzik eğitimi ders kitaplarında ki çocuk şarkı sözlerinin değerler açısından incelemek ve bulunan kök değerlerin ne düzeyde ele alındığının ortaya koymak için yapılmıştır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden döküman analizi ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışma, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun 17.08.2023 tarih ve 35 sayılı kurul (ekli listenin 32 sırasında) kararı ile 2024-2025 öğretim yılından itibaren 5 (beş) yıl süre ile Ders Kitabı olarak kabul edilen 1,2,3,4,5,6,7,8 sınıf müzik ders kitapları ile sınırlıdır. Programda var olan on adet kök değer; dostluk, sevgi, saygı, sabır, vatanseverlik, yardımseverlik, adalet, öz denetim ve sorumluluktur. (Kasa,Tezcan ) tarafından hazırlanan 1. Sınıf (Ayrancı,Erol,İzci,Yılmaz) tarafından hazırlanan 2. Sınıf (Esen,Lokaç,Genç)tarafından hazırlanan 3.sınıf (Tonya, Türkili ,Yamaner) tarafından hazırlanan 4.sınıf (Tonya, Türkili ,İzci) tarafından hazırlanan 5 .sınıf ( Yıldız, Akşit ,Sepetoğlu) tarafından hazırlanan 6.sınıf(İnce,Sümbüllü)tarafından hazırlanan 7.sınıf (Yıldız,Gözeten ,Akşit) tarafından hazırlanan 8. Sınıf Müzik ders kitapları araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır.Söz konusu kitaplar on adet kök değer ve alt boyutları dikkate alınarak iki araştırmacı ve bir uzman tarafından incelendi. Değerler açısından incelenen 1.sınıf müzik dersi ders kitabı toplam 19 adet şarkı 4 ünite 79 sayfadan, 2.sınıf müzik dersi ders kitabı toplam 45 şarkı 4 ünite 125 sayfadan,3.sınıf müzik dersi ders kitabı toplam 25 şarkı 5 ünite 95 sayfadan, 4.sınıf müzik dersi ders kitabı 35 şarkı toplam 5 ünite 106 sayfadan 5.sınıf müzik dersi ders kitabı toplam 26 şarkı 5 ünite 74 sayfadan 6.sınıf müzik dersi ders kitabı toplam 30 şarkı 3 ünite 74 sayfadan 7.sınıf müzik dersi ders kitabı toplam 40 şarkı 4 ünite 102 sayfadan 8.sınıf müzik dersi ders kitabı toplam 32 şarkı 4 ünite 91 sayfadan Oluşmaktadır. Müzik eğitimi ders kitabındaki şakılarda kaç değer yer almaktadır. Müzik ders kitaplarında kök değerlerin şarkılara göre dağılımı, araştırılacaktır. her bir şarkıda çeşitli değerlere yer vermek, öğrencilerin geniş bir değer yelpazesini keşfetmelerine yardımcı olabilir. Temel değerlerin, özellikle adalet, saygı, sevgi gibi, daha fazla vurgulanması ve bu değerlere müzik ders kitaplarındaki şarkılarda daha fazla yer verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was conducted to examine the children's song lyrics in primary school 1,2,3,4,5,6,7,8 grade music education textbooks prepared by experts affiliated to the Ministry of National Education in terms of values and to reveal the level at which the found root values were addressed. The research was carried out with document analysis, one of the qualitative research methods. The study is limited to the 1,2,3,4,5,6,7,8 grade music textbooks accepted as Textbooks for 5 (five) years starting from the 2024-2025 academic year by the decision of the Ministry of National Education Education and Training Board dated 17.08.2023 and numbered 35 (in the 32nd row of the attached list). The ten root values in the program are friendship, love, respect, patience, patriotism, helpfulness, justice, self-control and responsibility. The sample of the research is prepared by (Kasa, Tezcan), 1st grade prepared by (Ayrancı, Erol, İzci, Yılmaz), 2nd grade prepared by (Esen, Lokaç, Genç), 3rd grade prepared by (Tonya, Türkili ,Yamaner), 4th grade prepared by (Tonya, Türkili ,İzci), 5th grade prepared by (Yıldız, Akşit ,Sepetoğlu), 6th grade prepared by (İnce, Sümbüllü), 7th grade prepared by (Yıldız, Gözeten ,Akşit), 8th grade music course books. The books in question were examined by two researchers and one expert, considering ten root values and their sub-dimensions. The 1st grade music course textbook examined in terms of values consists of a total of 19 songs, 4 units and 79 pages, the 2nd grade music course textbook consists of a total of 45 songs, 4 units and 125 pages, the 3rd grade music course textbook consists of a total of 25 songs, 5 units and 95 pages, the 4th grade music course textbook consists of a total of 35 songs, 5 units and 106 pages, the 5th grade music course textbook consists of a total of 26 songs, 5 units and 74 pages, the 6th grade music course textbook consists of a total of 30 songs, 3 units and 74 pages, the 7th grade music course textbook consists of a total of 40 songs, 4 units and 102 pages, the 8th grade music course textbook consists of a total of 32 songs, 4 units and 91 pages. How many values are included in the songs in the music education textbook? The distribution of root values according to songs in music coursebooks will be investigated. Including various values in each song can help students discover a wide range of values. It is suggested that core values, especially justice, respect, and love, should be emphasized more and that these values should be included more in the songs in music textbooks.