Çocuklara ve gençlere verdiği mesajlar çerçevesinde“Kötü Çocuk”serisinin içerik unsurları açısından değerlendirilmesi
An evaluation of the 'Kötü Çocuk' series in terms of content elements within the framework of the messages conveyed to children and young adults
- Tez No: 984780
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSÜN BÜLBÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ortaöğretim öğrencileri, Sosyal medya, Türk edebiyatı, Secondary education students, Social media, Turkish literature
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Kurulduğu tarihten itibaren pek çok ülkede aktifliğini sürdüren Wattpad, ülkemizde de kitlesini hızla attırmıştır. Platformun kapatılmasıyla okuyucular basılı olan kitaplara yönelmişlerdir. Aktif olduğu süre boyunca özellikle 14-19 yaş aralığındaki gençlerin kullanımlarının yoğun olduğu platform, kullanıcılarına okumanın yanı sıra yazma deneyimini de yaşatmıştır. Uygulamanın kullanıldığı dönemlerde Wattpad'de yazılan kitapların yayınevleri tarafından basımında artış yaşanması nedeniyle platformun incelenmesinin gerekli olduğu varsayılmıştır. Araştırma çok okunan Wattpad kitaplarından“Kötü Çocuk”serisinin karakter, dil ve anlatım ve iletiler açısından incelenmesini amaçlamaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, seride yer alan karakterlerin şiddet meyilli oldukları, yoğun biçimde argo ve küfür kullandıklarını; erkeklerin üstün kılındığı ve tek tip güzellik algısının dayatıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Since its establishment, Wattpad has remained active in many countries and has rapidly increased its readership in Turkey as well. Following the platform's shutdown, readers turned towards printed books. During its active period, the platform was particularly popular among young people aged 14 to 19, offering them not only the opportunity to read but also to experience writing. Due to the increase in the publication of Wattpad stories by publishing houses during the time of its use, it has been considered necessary to examine the platform. This study aims to analyze the widely read Wattpad series 'Kötü Çocuk' in terms of characters, language and narration, and conveyed messages. A qualitative research method was employed. The findings indicate that the characters in the series are prone to violence, make extensive use of slang and profanity, promote male superiority, and impose a single, uniform standard of beauty.