Akran zorbalığı: Nedenler, sonuçlar ve sosyal hizmetin müdahale stratejileri
Peer bullying: Causes, consequences, and social work intervention strategies
- Tez No: 984781
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİZE SERAP TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Akran zorbalığı, Sosyal hizmet, Okul sosyal hizmeti, Zorbalık türleri, Peer bullying, Social work, School social work, Types of bullying
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
Özet
Akran zorbalığı, bireyler arasındaki güç dengesizliğinden kaynaklanan, fiziksel, sözel ya da psikolojik zarar verici davranışlar olarak tanımlanabilir. Bu durum, çocukların ve ergenlerin birçok ortamda birbirlerine karşı sergiledikleri olumsuz davranışları ifade eder. Zorbalık davranışları, çocukların ya da ergenlerin aile yapısı, ebeveyn tutumları, sosyal çevre, okul iklimi ve medyanın etkisiyle şekillenebilir. Araştırmada küreselleşen ortamda“akran zorbalığı”konusu üzerinde yaygın bir bilinçlendirme kampanyası sürdürülemediği kanısına varılmıştır. Bu çalışmanın temel amacı çocukların gelişimlerini risk altına sokan etkenleri azaltmak ve destekleyici etkenleri çoğaltacak yöntemlerin önerilmesi yoluyla literatüre katkı sağlamaktır. Etkili ve kolayca erişilebilir sosyal hizmet programlarını tanıtmak ve hedef kitleye verilecek en uygun eğitim yönteminin belirlenmesinde yardımcı olmak önemlidir. Çalışmanın odak noktası akran zorbalığının nedenleri, sonuçları ve sosyal hizmetin rolünü incelemektir. Çalışmada kullanılan yöntem sistematik bir literatür taramasıdır. Veri toplama sürecinde sosyal hizmet tarafından uygulanan zorbalıkla mücadelede erken müdahale, kriz yönetimi, bireysel ve grup terapileri gibi stratejilerin raporları incelenmiştir. Buna bağlı olarak farklı yayınların taranarak kategorize edildiği nicel ve nitel yöntemlerle karma metodoloji oluşturulmuştur. Akran zorbalığı, bireylerin psikolojik sağlığını olumsuz yönde etkileyerek, özgüven kaybına, depresyon, anksiyete gibi sorunlara yol açabilmektedir. Bu noktada ekolojik, güçlendirici ve dayanışmacı bir yaklaşımla okul ve aile iş birliği kapsamında okul sosyal hizmeti uygulamasıyla akran zorbalığını azaltma konusunda oldukça etkin bir rol oynadığı gözlemlenmiştir. Bu çalışma, akran zorbalığını önlemeye yönelik etkinliği test edilmiş programları ve güncel yaklaşımları derlemek ve çocuklarla ilgili alanda çalışan profesyonellere ışık tutmak amacı ile yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
Peer bullying can be defined as harmful physical, verbal, or psychological behaviors that arise from an imbalance of power between individuals. This phenomenon encompasses negative interactions that children and adolescents exhibit toward one another across various settings. Such bullying behaviors may be shaped by multiple factors, including family structure, parenting styles, social environment, school climate, and the influence of mass media. The research concludes that, in an increasingly globalized context, there has been no widespread awareness campaign effectively addressing the issue of“peer bullying.”The primary aim of this study is to contribute to the literature by proposing methods that reduce risk factors and enhance protective factors affecting children's development. It is essential to promote effective and easily accessible social service programs and to assist in identifying the most appropriate educational methods for the target audience. The focus of this study is to examine the causes and consequences of peer bullying, as well as the role of social work in addressing the issue. The methodology employed in the research is a systematic literature review. During the data collection process, reports on strategies implemented by social work such as early intervention, crisis management, individual and group therapies were analyzed. Accordingly, a mixed-methods approach was developed through the categorization of various publications using both quantitative and qualitative methods. Peer bullying can negatively impact individuals' psychological well-being, leading to issues such as loss of self-esteem, depression, and anxiety. At this point, it has been observed that school social work practices, implemented within the framework of school-family collaboration and grounded in ecological, empowering, and solidarity-based approaches, play a highly effective role in reducing peer bullying. This study aims to compile evidence-based programs and current approaches proven to be effective in preventing peer bullying, and to provide guidance for professionals working in child-related fields.This study has been conducted with the aim of compiling evidence-based programs and current approaches for the prevention of peer bullying, and to provide guidance for professionals working in the field of child welfare.