Effects of goove geometry on the single lap joints
Kanal geometrisinin tek bindirmeli bağlantılara etkisi
- Tez No: 984858
- Danışmanlar: PROF. DR. FERHAT KADIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Köşe birleşimleri, Sayısal tasarım, Sonsuz elemanlar analizi, Corner joints, Digital design, Infinite elements analysis
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Ana Bilim Dalı
Özet
Yapıştırıcıyla birleştirilen tek bindirmeli bağlantı elemanları, hafif yapıları ve verimli yük aktarımı sayesinde havacılık ve otomotiv uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak geleneksel düz bindirme bağlantıları, özellikle bindirme uçlarında oluşan soyulma gerilmeleri nedeniyle ciddi gerilme yığılmalarına maruz kalmakta ve bu durum dayanım ile yorulma ömrünü olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmada, aderans uçlarına sığ kanallar açılarak oluşturulan yeni bir oluklu uç tasarımı önerilmektedir. Bu oluklar, yerel yapıştırıcı birikintileri ve daha düzgün gerilme geçişleri sağlayarak gerilme yığılmalarını azaltmaktadır. Oluklu uçlu bağlantı (Parça B) ile geleneksel düz bağlantı (Parça A), sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak modal, harmonik ve statik analizler yoluyla karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar, oluklu uç tasarımının doğal frekansları yaklaşık %21 oranında artırdığını, maksimum gerilmeleri %15 oranında azalttığını ve toplam şekil değiştirmeyi %32 oranında düşürdüğünü göstermektedir. Ayrıca, rezonans frekanslarının daha yüksek aralıklara kaymasıyla dinamik performansta belirgin iyileşmeler sağlanmıştır. Önerilen tasarım, karmaşık üretim yöntemleri gerektirmeden standart imalatla uyumlu olup, pratik ve ekonomik bir çözüm sunmaktadır. Sonuç olarak, önerilen geometri yapısal rijitliği artırmakta, kritik gerilme bölgelerini azaltmakta ve titreşim davranışını iyileştirerek yüksek dayanım ve üretilebilirlik gerektiren bağlantı elemanı uygulamalarında etkili bir çözüm sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Adhesively bonded single-lap joints are widely used in aerospace and automotive applications due to their lightweight structure and efficient load transfer. However, conventional flat lap-joint configurations often suffer from severe stress concentrations, particularly peel stresses at overlap edges, which reduce joint strength and fatigue life. This study proposes a novel groove-end joint design incorporating shallow machined channels at the adherend edges. These grooves promote localized adhesive fillets and smoother stress transitions. Finite element analyses—including modal, harmonic, and static simulations—were performed to compare the groove-end joint (Part B) with a conventional flat joint (Part A). Results indicate that the groove-end design increases natural frequencies by approximately 21%, reduces peak stresses by 15%, and lowers total deformation by 32%. It also improves dynamic performance by shifting resonant frequencies to higher ranges, while remaining compatible with standard machining techniques. In conclusion, the proposed design enhances structural performance and offers a practical, cost-effective solution for applications requiring durability and manufacturability.