Foreign aid and dependency: Evaluating U.S. – Kenya relations and their impact on governance and development (2000-2025)
ABD-Kenya arasındaki ilişkilerin ve dış yardımın yönetişim ve kalkınma üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi (2000 - 2025)
- Tez No: 984859
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT JANE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Dış yardım, bağımlılık, ABD-Kenya ilişkileri, yönetişim, kalkınma, ekonomik politika, uluslararası yardım, Foreign aid, dependency, U.S.-Kenya relations, governance, development, economic policy, international assistance
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 2000-2025 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin Kenya'ya sağladığı dış yardımın yönetişim ve kalkınma üzerindeki etkisini incelemektedir. Bu zaman dilimi, Kenya'nın kalkınma sürecinde ve ABD ile ilişkilerinin dönüşümünde önemli bir döneme işaret etmektedir. Araştırma dönemi, 2003 yılında başlatılan PEPFAR gibi büyük ölçekli yardım programlarıyla artan ABD katılımıyla başlayıp, 2024 yılında Kenya'nın NATO Dışı Önemli Müttefik ilan edilmesine kadar uzanarak iki ülke arasındaki stratejik uyumun en üst noktasını temsil etmektedir. Araştırma, PEPFAR, USAID ve AGOA gibi ikili yardım programlarının kurumsal güçlenmeyi mi desteklediğini, yoksa yapısal bağımlılığı mı pekiştirdiğini değerlendirmektedir. Bağımlılık Teorisi çerçevesinde şekillenen bu tez, dış yardımı yalnızca bir kalkınma aracı olarak değil, aynı zamanda ABD'nin jeopolitik çıkarları doğrultusunda kullandığı stratejik bir araç olarak da ele almaktadır. Bulgular, ABD yardımlarının sağlık, eğitim ve demokratik reform gibi alanlarda hizmet sunumunu artırmasına rağmen, aynı zamanda elit çıkarların güçlenmesine, mali ikameye ve politika özerkliğinin azalmasına neden olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma, akademik literatür, resmi raporlar ve yardım verilerinin eleştirel bir incelemesi yoluyla, bağışçı öncelikleri ile Kenya'nın ulusal kalkınma planları (örneğin Vision 2030) arasında devam eden uyumsuzlukları ortaya koymaktadır. 2024 yılında Kenya'nın“NATO Dışı Önemli Müttefik”ilan edilmesi, bu stratejik yardım ilişkilerinin jeopolitik yönünü pekiştirmektedir. Tez, literatürdeki alıcı odaklı perspektiflerin eksikliği, uzun vadeli analizlerin sınırlılığı ve siyasi koşullulukların yetersiz incelenmesi gibi önemli boşlukları ele almakta; yönetişim dayanıklılığını, yerel sahiplenmeyi ve sürdürülebilir kurumsal kalkınmayı teşvik edecek yardım modelleri önermektedir.
Özet (Çeviri)
The research examines how United States foreign aid influenced Kenya's governance structures and development trajectory from 2000 to 2025. This period was selected because it represents a critical phase in Kenya's development and in its evolving relationship with the United States. It begins with increased U.S. engagement following the launch of PEPFAR in 2003, spans major governance reforms and the introduction of devolution, and culminates in Kenya's designation as a Major Non-NATO Ally in 2024 the peak of the strategic partnership. The study investigates the extent to which bilateral aid programs implemented by PEPFAR, USAID, AGOA, and others contributed to institutional development or reinforced structural dependency. Dependency Theory serves as the theoretical framework, enabling analysis of U.S. foreign aid as both a developmental resource and a strategic instrument advancing U.S. geopolitical interests. The findings indicate that U.S. assistance has enhanced service delivery in the health, development, trade, and education sectors, and has supported democratic reforms. However, these interventions have also contributed to elite capture and fiscal substitution, thereby constraining Kenya's policy autonomy. Through critical analysis of empirical studies, official records, and aid outcomes, the thesis identifies a persistent divergence between donor priorities and Kenya's national development plans. Kenya's designation as a Major Non-NATO Ally in 2024 further illustrates the strategic dimensions embedded within aid relations This research fills significant gaps in the literature by incorporating recipient-centered perspectives, providing a long-term analysis, and addressing the limited examination of political conditionalities. The thesis proposes new aid frameworks that emphasize governance resilience, local ownership, and institutional sustainability while offering both academic insights and practical policy recommendations.